Lockdown i koronakriza potaknuli ideje u poduzetništvu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Kociper podnio izvještaj o poslovanju Inovativnog Zadra
Na zdravim temeljima, uz stabilne vlastite prihode, podršku Grada Zadra i EU bespovratna sredstva, s optimizmom i ambicijom planiramo doprinijeti budućnosti Zadra kao digitalnog grada s učinkovitom javnom upravom i pametnom industrijom koja će osigurati kontinuiran i održiv razvoj Zadra kao poticajne sredine inovativnih i konkurentnih poduzetnika
Vedran SITNICA
Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra

Tijekom ove posebne noćne sjednice Gradskog vijeća, financijska izvješća za 2020. godinu podnosili su direktori gradskih poduzeća. Jedan od zadnjih, nakon svanuća, oko 6 sati, bio je na redu Alan Kociper, direktor trgovačkog društva Inovativni Zad d.o.o..
Društvo je u 2020. godini ostvarilo financijske rezultate u okviru planiranog, uz nešto veću dobit od planirane.

Ukupni prihod prošle godine 8,6 milijuna kuna

- U 2020. godini je ostvaren ukupni prihod od 8,6 milijuna kuna, 17% veći od onog prethodne godine. Broj EU projekta koji su provedeni ili su u provedbi, popeo se na 4 (dva u 2020. godini), ukupne vrijednosti oko 46 milijuna kuna, od čega je čak 39 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U to ulazi i gradnja novog poduzetničkog inkubatora na Bilom brigu koja je u tijeku te bi trebala završiti u listopadu sljedeće godine, kazao nam jučer ujutro Kociper, nakon podnošenja izvješća na sjednici Vijeća.
Kako kaže, nije bilo primjedbi vijećnika. Možda upravo zbog kasne, to jest rane ure.
U Poduzetničkom inkubatoru Novi Bokanjac, od početka djelovanja do danas usluge je koristilo preko 70 korisnika, redom mikro i malih poduzeća, od kojih većina posluje i danas.
- Tijekom navedenog perioda ti su poduzetnici zapošljavali ili zapošljavaju gotovo 600 ljudi. Tijekom 2020. godine četiri su korisnika napustila InZad inkubator, u pravilu zbog isteka ugovora, odnosno zbog povećanih potreba za prostorom. Čak 7 novih korisnika je ušlo u inkubacijski ciklus, no interes je bio daleko veći pa tako na listi zainteresiranih imamo 10 korisnika, govori direktor Inovativnog Zadra u kojem je lani bilo zaposleno 9 djelatnika, za koje je preko 50% troškova za plaće osigurano iz EU fondova.
- Sa zadovoljstvom mogu utvrditi da su rezultati za proteklu godinu, koja je i pred nas postavila osobite i neočekivane izazove, vrlo uspješni te ukazuju na kontinuirani rast našeg društva. U protekloj godini je, možda više nego ikada do sada, do značaja došla važnost našeg djelovanja. Kroz koronakrizu naši su mali poduzetnici imali stabilnu i sigurnu infrastrukturu, kako fizičku, tako i digitalnu, na kojoj su mogli neometano nastaviti poslovanje i, što je osobito važno, svi su prilagodili svoje poslovne planove i uspijevaju se nositi s izazovima koje je kriza stavila pred njih. Dapače, izgleda da su lockdown i koronakriza potaknuli neke ideje u poduzetništvu, istaknuo je Kociper.

Dva nova projekta

U protekloj su godini uspjeli ugovoriti i započeti s provedbom dva nova projekta financirana EU sredstvima.
- To su InZad MSP – Moderni servis za poduzetnike, vrijedan preko 500.000,00 kuna, te projekt izgradnje nove zgrade poduzetničkog inkubatora, vrijedan 24,5 milijuna kuna. Osim toga, nakon što smo osmislili i predali na prijavu Gradu kao jedinom prihvatljivom prijavitelju, intenzivno smo kao partneri uključeni u provedbu projekta Zadar Urban Mobility (ZUM) 4.0, ukupne vrijednosti 14,8 milijuna kuna. Nastavljeni su projekti razvoja informatičke i komunikacijske (IK) infrastrukture grada (optička mreža, javna bežična Internet mreža, Internet of Things (IoT) mreža, videonadzorni sustavi, VoIP telefonija, e-Škole…), a značajan napredak ostvaren je na razvoju i uspostavi digitalnih javnih usluga nadogradnjom platforme e-Zadrani s 3 nove eUsluge. Na zdravim temeljima, uz stabilne vlastite prihode, podršku Grada Zadra i EU bespovratna sredstva, s optimizmom i ambicijom planiramo doprinijeti budućnosti Zadra kao digitalnog grada s učinkovitom javnom upravom i pametnom industrijom koja će osigurati kontinuiran i održiv razvoj Zadra kao poticajne sredine inovativnih i konkurentnih poduzetnika i grada koji svojim građanima osigurava najvišu kvalitetu života, zaključio je Kociper.

2020. u brojkama

8.589.211 kn prihoda (+17%),
39 milijuna ugovorenih EU bespovratnih sredstava (+100%)
240 pristupnih točaka WiFi mreže (+9)
5.000 korisnika gradske WiFi mreže prosječno u 24 sata (+20%),
70 kilometra gradske optičke mreže (+9)
4 javne elektroničke usluge Grada Zadra na platformi eZadrani (+400%)
110 pametnih uređaja na Internet of Things (IoT) mreži Grada Zadra (+275%)
36 korisnika IKT usluga Inovativnog Zadra (+12%)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno