Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Na Višnjiku se sanja obrana naslova, u Jazinama priželjkuju ostanak u gornjem domu

17.09.2021. 07:05


Elitni rang hrvatskog košarkaškog prvenstva, HT Premijer liga, od sutra kreće u devetomjesečnu avanturu koja će iznjedriti jubilarnog 30. prvaka države. Prvi će na parket u 1. kolu s početkom u 17 sati Vrijednosnice Osijek i Sonik Puntamika, te Šibenik i Gorica. Dva sata kasnije premijeru će u novoj sezoni imati i branitelji naslova košarkaši Zadra kojima u goste stiže Zabok, a isti dan će se sastati Alkar i Cibona te Furnir i Škrljevo dok će završni čin otvaranja nove sezone 2021./22. pripasti Splitu i Cedeviti Junior koji igraju u srijedu.


Dvokružni sistem
Novost ili bolje reći povratak starim navadama je promjena sustava natjecanja po kojem će se od ove sezone igrati dvokružnim sistemom, a ne trokružnim kao što je to bio slučaj prethodne dvije godine. Tako će se u onom osnovnom dijelu odigrati 22 kola, nakon čega će uslijediti podjela na donji i gornji dom, s po šest klubova u svakom, tj. igrat će se Liga za prvaka i Liga za ostanak. Bitno je za naglasiti da će se u obje te lige (za prvaka i za ostanak) prenositi bodovi iz prva 22 kola i to je propozicija koja će sigurno podignuti kvalitativnu razinu jer će se nominalno najjači hrvatski klubovi (Zadar, Cibona, Split i Gorica) ako ne bude nekog velikog iznenađenja čak četiri puta susresti prije doigravanja. S druge strane ovaj sustav natjecanja neće ići na ruku vječitoj težnji HKS-a da se pruži kroz hrvatsko prvenstvo više prilike mladim igračima kao što je primjerice dopuštao trokružni sustav. Što se tiče doigravanja, u njega ulazi osam klubova, šest iz Lige za prvaka te dva najbolja iz Lige za ostanak dok iz lige direktno ispada posljednjoplasirana momčad, a pretposljednja ide u repesaž s drugim sastavom Prve lige. U kategoriju novosti također se može svrstati i najavljeni povratak gledatelja na tribine košarkaških dvorana, što će zasigurno vratiti onu pravu draž nakon mučne lanjske sezone koja je osim majstorice za prvaka odigrane na Višnjiku protekla u znaku škripanja tenisica po parketima. Što će pak svi ti željni košarkaški kibici širom Hrvatske moći gledati u nacionalnom prvenstvu pokušat ćemo predvidjeti u nastavku teksta. O samoj kvaliteti HT Premijer lige dalo bi se raspravljati, a posebno su po pitanju te teme mjerodavni vjerni pratitelji zbivanja u tri hrvatska abaligaša Zadru, Splitu i Ciboni koji su navikli na puno kvalitativniji rang kroz utakmice regionalne lige. No, u tom abaligaškom okruženju hrvatski predstavnici ipak godinama zauzimaju mjesta u donjem domu, nerijetko se čupaju od relegacije u završnim kolima ili kvalifikacijama, a teško će i ove sezone izbjeći sličnu sudbinu. Financijska moć u naših abaligaša iz sezone u sezonu je sve slabija, što se onda reflektira na rostere koji nemaju snagu odupirati se moćnijim srpskim, crnogorskim i slovenskim klubovima, ali u domaćem prvenstvu i dalje uglavnom dominiraju nad ostalom konkurencijom. Sličan scenarij očekuje se u HT Premijer ligi i ove sezone.


Abaligaški trio
Zadar kao branitelj naslova, Split kao finalist i Cibona kao najtrofejniji hrvatski klub stajat će u prvom redu kandidata za titulu, a ostali koje predvode Gorica, Sonik Puntamika, Škrljevo, Cedevita Junior…, mogu se tek nadati da će uspjeti zagorčati život najjačem trolistu. Na Višnjiku se u novu sezonu ulazi na lovorikama prošle koja je zaista bila kao iz najljepših snova. Pod trenerskom palicom Veljka Mršića osvojen je naslov prvaka države kojeg se čekalo dugih 13 godina što je uz obranjeni trofej Krešinog kupa vratilo osmijeh na lica zadarskih navijača, tako da bi sve ispod toga u nadolazećoj sezoni za momčad koju je pod svoje dobio mladi zadarski stručnjak Ivan Perinčić bilo proglašeno neuspjehom. U pokušaj ponavljanja trofejne 2021. godine Perinčić je ušao s minimalno izmijenjenim rosterom, jer su mu u svlačionici ostala čak devetorica igrača iz prošle sezone, a tri pojačanja: Uroš Luković, Kevon Harris i Dario Drežnjak, taman su popunila praznine nastale odlascima Chinanua Onuakua, Kodija Justicea te manje učinkovitih Jana Palokaja, Jure Planinića i Filipa Kraljevića. Stoga će se forte Zadra u pohodu na novu titulu prvenstveno bazirati na kontinuitetu igračkog kadra (Mavra, Carter, Vuković, Jordano, Bursać, Junaković) uz spomenuta pojačanja te mladost koju čine Duje Brala, Filip Paponja i Tomislav Buljan. Glavni konkurent sastavu s Višnjika bit će dužnik iz prošle sezone zagrebačka Cibona. Vukovi su odličnim pripremnim periodom u kojem su ostali neporaženi najavili da će im se teško ponoviti prošla sezona kada su ispali u polufinalima oba domaća natjecanja. Srpski strateg Vladimir Jovanović zadržao je sedam igrača iz prošle sezone među kojima se najviše ističu ostanci Roka Prkačina i Lovre Gnjidića. Tu su još Mateo Drežnjak, Toni Nakić, Krešimir Radovčić, Jakov Mustapić i Danko Branković, kojima su pridodana solidna rješenja u vidu stranaca Josea Vildoze i Nathana Reuversa, stigao je iz BiH Amar Gegić dok su domaća pojačanja Antonio Vranković i Ivan Majcunić. Split se suočio s osipanjem moćnog lanjskog rostera, zapravo nije ostao niti jedan od nositelja igre, iako među navijačima Splita još tinja nada da će i dalje u žutome dresu gledati Roka Ukića. Gripe je tako napustilo sedam nositelja igre: Ilija Đoković, Blaž Mesiček, Pavle Marčinković, Marko Luković, Antonio Vranković, Marin Marić i Luka Babić. Novi trener Srđan Subotić popunio je roster Slovencem Nejcom Baričem, Amerikancima Treom McLeanom i Shawnom Jonesom, te domaćim snagama: Karlom Žganecom, Tonkom Vukom i Lovrom Runjićem. Hoće li to Subotiću biti dovoljno za ponavljanje prošlosezonskog dosega teško je razlučiti, ali ako je suditi po neuspješnim kvalifikacijama za FIBA-inu Ligu prvaka »Žuti« će sigurno tijekom sezone nadograđivati roster, što je zapravo očekivano i kod ostalih njihovih domaćih konkurenata.




Drugi ešalon
Iza ovih »rasnih konja« kaskat će drugi premijerligaški ešalon kojeg predvodi Sesarova Gorica, dok se ne smije zanemariti godinama stabilne Sonik Puntamiku i Škrljevo te novopečenog prvoligaša Cedevitu Junior pod dirigentskom palicom Damira Mulaomerovića. Velikogoričani će uz Škrljevo i Šibenku nastupati paralelno u Alpe Adria Kupu, a roster im je ipak kvalitativno pao u odnosu na prošlu sezonu. Bikovima se više ne nazivaju Lovro Mazalin, Ivan Majcunić, Ozren Pavlović, Krešimir Ljubičić i Maj Kovačević dok su nova lica Dino Cinac, Davor Konjević i bivši Puntamičanin Tomislav Cvitković. Za to četvrto mjesto po kadru s kojim raspolaže Stipe Kuliš trebala bi se potući i Sonik Puntamika iako se s tom težnjom ne bi na prvu složili u taboru »Zelenih«. Njihov je cilj osiguranje ostanka u ligi, ali tako su govorili i lani u isto doba pa su na kraju izjednačili najveći klupski uspjeh, peto mjesto u hrvatskom prvenstvu. Iako je u taboru mlađeg zadarskog prvoligaša na ljeto došlo do kako bi to Amerikanci voljeli kazati potpunog rebuildinga momčadi, akvizicije koje su malo-pomalo stizale u Jazine su sigurno podigle ljestvicu očekivanja. Kuliš je u odnosu na prošlu sezonu pod Vlašićem ostao bez osam vrlo bitnih igrača (Vladović, Petani, Vručinić, Rašić, Runjić, Cvitković, Zovko, Gospić), no u ljetnim mjesecima je taj nastali krater u svlačionici nadomješten s novih osam lica. Najzvučnije ime u tom oktetu je 32-godišnji reprezentativac Pavle Marčinković koji zapravo igra na otvorenom ugovoru i teško je očekivati da će dočekati kraj sezone u zelenom dresu, no sigurno će dobro doći Kulišu kojem će razinu iskustva u momčadi podizati i povratnik Petar Marić. Pojačanjima se mogu svakako smatrati: Ivan Vučić, Gabrijel Marić, Luka Tomas, Marko Prskalo, Marko Jurič i Izraelac Zvi Kolomoisky. Od starosjedioca su Kulišu na raspolaganju Marino Šarlija, Dino Palčić i Filip Jošić što uz mlade snage (Zelanto, Keserović, Manojlović i Pavin) čini zanimljivu košarkašku gomilicu u Jazinama. Ostatak karavane: Zabok, Šibenka, Dubrava, Alkar i Vrijednosnice Osijek, teško će moći pretendirati na nešto više od grčevite borba za opstanak.


Prvaci Hrvatske
1992. Cibona
1992/93. Cibona
1993./94. Cibona
1994./95. Cibona
1995./96. Cibona
1996./97. Cibona
1997./98. Cibona
1998./99. Cibona
1999./00. Cibona
2000./01. Cibona
2001./02. Cibona
2002./03. Split
2003./04. Cibona
2004./05. Zadar
2005./06. Cibona
2006./07. Cibona
2007./08. Zadar
2008./09. Cibona
2009./10. Cibona
2010./11. Zagreb
2011./12. Cibona
2012./13. Cibona
2013./14. Cedevita
2014./15. Cedevita
2015./16. Cedevita
2016./17. Cedevita
2017./18. Cedevita
2018./19. Cibona
2019./20. nitko
2020./21. Zadar


KK Zadar – roster 2021./22.
Ime i prez.        Vis.       God.        Drž.
Justin Carter       193        1987.       SAD
Kevon Harris       198       1997.       SAD
Filip Paponja       188       2002.       Hrv
Antonio Jordano       199       1999.       Hrv
Duje Brala       196       2003.       Hrv
Domagoj Vuković       206       1993.       Hrv
Aleksandar Bursać       205       1995.       Srb
Martin Junaković       186       1994.       Hrv
Tomislav Buljan       201       2002.       Hrv
Dario Drežnjak       204       1998.       Hrv
Dominik Mavra       195       1994.       Hrv
Uroš Luković       216       1989.       Srb
Trener: Ivan Perinčić
Pomoćni treneri: Srđan Helbich i Toni Dijan


Raspored Zadra i Sonik P.
1. kolo (18.9./4.12.)
Zadar – Zabok, Vrijed. Osijek – Sonik P.
2. kolo (25.9./8.12.)
Škrljevo – Zadar, Sonik P. – Šibenka
3. kolo (2.10./11.12.)
Zadar – Cedevita J., Alkar – Sonik P.
4. kolo (9.10./18.12.)
Furnir – Zadar, Sonik P. – Cibona
5. kolo (13.10./8.1.)
Zadar – Split, Gorica – Sonik P.
6. kolo (16.10./15.1.)
Zadar – Vrijed. Osijek, Split – Sonik P.
7. kolo (23.10./22.1.)
Šibenka – Zadar, Sonik P. – Zabok
8. kolo (30.10./29.1.)
Zadar – Alkar, Škrljevo – Sonik P.
9. kolo (6.11./5.2.)
Cibona – Zadar, Sonik P. – Cedevita J.
10. kolo (13.11./12.2.)
Zadar – Gorica, Furnir – Sonik P.
11. kolo (17.11./5.3.)
Sonik P. – Zadar