Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otvorena konferencija o putovanjima, tropskoj, migracijskoj medicini i HIV-u

17.09.2021. 09:55


U hotelu Kolovare od četvrtka do nedjelje održava se 3. Konferencija o putovanjima, tropskoj, migracijskoj medicini i HIV -u u Jugoistočnoj Europi i 4. Hrvatska konferencija o putovanjima, tropskoj, migracijskoj medicini i HIV-u. Organizator ovog međunarodnog susreta liječnika je Hrvatsko društvo za putovanja, tropsku i migracijsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.


Razgovor o gorućim problemima
Konferenciju su uime Hrvatskog društva za putovanja, tropsku i migracijsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora otvorili predsjednica dr. Davorka Lukas i dr. Neven Papić, a liječnike iz nekoliko europskih zemalja u ime grada domaćina pozdravio je gradonačelnik Branko Dukić.
– Bez sumnje smatram kako smo svi ovdje okupljeni duboko svjesni posljedica i mogućih problema koje uzrokuje covid–19, a koji je stubokom promijenio naše privatne i profesionalne živote. Srećom, posjedujemo potentno rješenje kojim možemo riješiti problem pandemije – cijepljenje. To je jedina stvarna preventivna mjera i oružje za borbu koje imamo. Cjepivo samo, naravno ne može sto posto spriječiti rizik zaraze. Važno je poštivati i sve važeće epidemiološke mjere. Upravo zbog svih navedenih razloga uspjeli smo ovu konferenciju organizirati uživo, kazala je Lukas, dok je Papić kazao kako je konferencija dostupna i preko Zoom aplikacije.
– U tri dana konferencije očekuje nas iznimno bogat i zanimljiv program o covidu–19, HIV–u i imuno-kompromitiranim pacijentima. Želimo da ova konferencija bude platforma za mlade kolege, da i oni pokažu plodove svoga rada, rekao je Papić.


Razmjena znanja i iskustava
Uime grada Zadra stručnjake je pozdravio zadarski gradonačelnik Branko Dukić.
– Uime svih građana Zadra zahvaljujem se organizatorima kongresa, što su upravo naš grad odabrali za svoje druženje. I kao gradonačelniku i kao liječniku iznimno mi je važno sudjelovati u usvajanju novih znanja od strane renomiranih stručnjaka, ali i podijeliti svoja znanja i iskustva o novim idejama. Vaša znanja i uvidi u pandemiju, s kojom živimo skoro dvije godine, ključna su u borbi s pandemijom i vraćanju sigurnom i normalnom životu na koji smo navikli, kazao je Dukić.
Među brojnim sudionicima konferencije, koja mahom okuplja infektologe, prijavljeni su Alemka Markotić, Neven Papić, Marko Kutleša te Melita Kukuljan i Klaudija Višković koji će danas, prvog radnog dana, govoriti o temama vezanim uz pandemiju kornavirusa. Prvo izlaganje u 9 sati održat će upravo članica Nacionalnog stožera civilne zaštite dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, pod nazivom: Budućnost sa Sars–CoV-2: kraj igre ili vječna igra?