Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pokrenimo volontiranje kao naviku srca!

17.09.2021. 12:38


Volonterski centar Zadar i ove godine poziva organizatore i volontere da se u što većem broju pridruže jedanaestoj po redu kampanji Hrvatska volontira. Web-stranica na koju se prijavljuju aktivnosti je već aktivna, prijave su moguće do 24. rujna, a manifestacija traje od 29. rujna do 2. listopada.
Prošlogodišnje akcije u Zadru su bile uistinu raznolike – od posjeta starijima i nemoćnima, preko skupljanja infektivnog otpada do pomoći ljudima slabijeg socijalnog statusa.
Kako kaže Josip Vidov, voditelj Volonterskog centra, na zadarskom području je prije korone bilo po dvadesetak akcija u sklopu ove manifestacije, a prošle godine ih je bilo desetak.
– Poziv je tek poslan i treba ljudima nekoliko dana da se organiziraju, procijene potrebe, usklade se s epidemiološkim mjerama, tako da očekujemo veći broj prijava akcija s našeg područja. Volonteri su nam i sad aktivni, više se radi o akcijama na otvorenom, ali sad s početkom školske godine, bit će sigurno raznih aktivnosti, novih potreba i radnih zadataka. Vjerujemo da će se kroz veliki broj organizacija, akcija i volontera te veliki broj svih nas uključenih u manifestaciju prikazati i snaga naših težnji u izgradnji humane i aktivne zajednice, rekao je Vidov.
Manifestaciju Hrvatska volontira organizira Hrvatski centar za razvoj volonterstva kako bi istaknuo potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem, kada se povežu građani i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora.
– Ovom manifestacijom nastojimo potaknuti što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na uključivanje u različite društveno korisne aktivnosti i time promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca, ističu iz Hrvatskog centra za razvoj volonterstva (HCRV).
Ovogodišnjii slogan kampanje »Važna društvena mreža« odnosi se na neprocjenjivi angažman volontera u kriznim situacijama, poput poplava, potresa, požara, pandemije…
– Budući da najvažnija snaga volontiranja leži u slobodnoj i dobroj volji da budemo tu za druge i za zajednicu, ove godine smo odlučili kampanjom dodatno odati priznanje volonterima koji su pomagali i pomažu u kriznim situacijama, promovirajući primjere dobre prakse kroz volonterske priče i online kampanju na društvenim mrežama. Želimo podsjetiti koliko nam je volontiranje važno za razvoj otpornosti zajednice u kriznim situacijama te koliko naše zajedništvo i solidarnost ubrzavaju proces oporavka za vrijeme i nakon krize, ističu iz HCRV-a, dodajući da je ovogodišnja poruka – Hvala što ste tu.