Prešli smo polovicu rujna s preko pola milijuna gostiju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Iznenađujuće dobra corona sezona produžila i na dobru posezonu
Nakon što smo dočekali srpanj, a pogotovo kolovoz, kakvima se nitko još ni u lipnju nije nadao, i rujan nas je za sad više nego ugodno iznenadio. Za prvih 15 dana rujna nije nam odmoglo ni što smo pali u crveno s oboljellima
Vedran SITNICA
Ilustracija

Prve su se oglasile Hrvatske autoceste priopćivši kako su prethodnog vikenda ubrali 58 posto više cestarine nego lani, a šest posto više od rekordne 2019. Tome je Hrvatska turistička zajednica, iščitavanjem eVisitora, dodala kako smo u prvih 11 dana rujna imali 7 posto manje turista nego 2019. ali i 2% više noćenja!

HAC signali

Tijekom vikenda od 10. do 12. rujna na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet od 618.494 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 31,1 milijun kuna bez PDV-a, uz porast broja vozila za 45 posto, a iznosa naplaćene cestarine za 58 posto u odnosu na taj vikend lani. Također promet vozila bio je veći za tri posto, a iznos naplaćene cestarine za šest posto u odnosu na isti vikend 2019. godine. Vikend prije toga imali su 50 posto viši iznos naplaćenih cestarina nego lani, a 4 posto više nego 2019. Dakle, od 3. do 5. rujna ove godine na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet od 656.145 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 33.567.870 kuna bez PDV-a..

Dolasci turista i noćenja

Iako smo već dospjeli u crveno na karti COPVID-a Europske komisije za prevenciju i kontrolu bolesti podaci iz eVisitora, po kojima je od 1. rujna do proteklog vikenda, odnosno 11. rujna u Hrvatskoj bilo 904 tisuće turista ili samo 7 posto manje nego u istim danima 2019., ali sa 2 posto više noćenja ili 6,3 milijuna, više su nego ugodno iznenadili. Od toga su većinu, 5,7 milijuna noćenja ostvarili strani turisti, čime su i u plusu od 3 posto, iako ih je u odnosu iste dane rujna 2019. došlo oko 9 posto manje ili njih 820 tisuća, što znači i da duže ostaju u Hrvatskoj. Inače je taj trend vidljiv kroz cijelu ovu sezonu, da se ljudi ipak duže zadržavaju kad su se već odlučili putovati.
Kristijan Staničić uime HTZ-a istako je i podatak - gledano samo po jednom danu, odnosno 11. rujna. Tada je u Hrvatskoj boravilo više turista nego u istom danu 2019. tj. njih oko 510 tisuća naspram oko 460 tisuća, dok ih je istog dana 2020. bilo oko 200 tisuća.

Staničić: Premašena očekivanja i uhvaćeno 77% prometa iz 2019.

»Iako je do sada ostvareno oko 77 posto rezultata iz rekordne 2019., što je bolje i više od planiranih 60-65 posto rezultata, to ne znači i veće prihode HTZ-a, koja je smanjenjem pristojbe i članarina dala snažan doprinos sektoru u ostvarenju rezultata kojima danas svjedočimo. I dalje radimo po usvojenom Godišnjem programu, s najviše sredstava izdvaja se za promotivne, marketinške i PR aktivnosti s ciljem zadržavanja pozicije Hrvatske kao najsigurnije i najuspješnije turističke destinacije Mediterana. Vjerujem da ćemo i u tom pogledu više nego uspješno završiti ovu turističku godinu«, iznosi Staničić.
Bez obzira što se Hrvatska našla u »crvenom«, za turiste koji se vraćaju u svoje matične zemlje pri povratku trenutno nije potrebna samoizolacija, već predočenje negativnog PCR ili brzog antigenskog testa ukoliko nisu cijepljen, dakle uvjeti kao i dok smo bili narančasti, pa to daje nadu u nastavak dobre posezone.

Fenomen u svjetskim razmjerima

»Više od pola milijuna turista što je više u odnosu na isto razdoblje 2019. svima treba biti poticaj i podsjetnik da uz odgovorno ponašanje turizam može ostvarivati i dalje odlične rezultate. Pozivam sve da se i dalje pridržavaju epidemioloških preporuka te cijepe u što većem broju kako bi zaštitili sebe i sve koji borave u Hrvatskoj«, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
Inače važna nam emitivna tržišta, poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Češke, Nizozemske, SAD-a itd., imaju svoj sustav metodologije praćenja i objavljivanja preporuka za putovanja, a prema kojima je Hrvatska i dalje sigurna destinacija.
Istaknimo na kraju da smo u smislu turističkog oporavka fenomen u svjetskim razmjerima.

Infobox (Okvir):
Zadarska županija lovi 90% 2019.?!
​Zadarska županija na 84% prometa iz 2019. bila 31.08. s najboljim rezultatom u državi. Najviše mu je kumovao kolovoz sa 94% rezultata iz »starog normalnog«, u čemu su kampovi za 8%, a charter za 4% nadmašili tu najbolju godinu. Prvi tjedan rujna nadmašio je i 2019. O sljedeća dva tjedna ovisit će hoće li biti dosegnuto 90% prometa iz rekordne 2019., ali i bez toga biti će ovo najbolji prolaz u državi.

Još smo iznad 400 tisuća gostiju

Sustava eVisitora pokazo je 15. rujna da je u Hrvatskoj 400 tisuća turista, od kojih 361 tisuća stranih.

"Prvog tjedna rujna vrijednost fiskaliziranih računa u djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane povećana je za 146 posto u odnosu na prošlu godinu, tj. na 1,1 milijardu kuna. Proteklog je pak tjedna potrošnja u toj djelatnosti bila 974,6 milijuna kuna, što je 11 posto više u odnosu na isti tjedan 2019.", navodi u biltenu HUT-a njezin direktor Veljko Ostojić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno