Zvonimira Karavida izradila staklene plakete s rozetom Sveučilišta u Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
NAKON PERISKI NOVI UMJETNIČKI IZAZOV
Zadarska umjetnica javnosti je najpoznatija po izradi staklenih periski. Izrada plakete u čijem središtu se nalazi rozeta kao logo Sveučilišta u Zadru za nju je bila novi izazov
Sveučilište u Zadru
Rozeta je napravljena fuzijom dva komada stakla, koja su "slijepljena" posebnom tehnikom

Na ovogodišnjoj proslavi Dana Sveučilišta prvi put je kao znak priznanja bila uručena posebna staklena plaketa s rozetom kao novim logom. Prvu staklenu plaketu je dobio prof. dr. sc. Damir Magaš, prvi rektor Sveučilišta u Zadru, koji je promoviran u zvanje professor emeritus.

Autorica plakete je Zvonimira Karavida, zadarska umjetnica javnosti najpoznatija po izradi staklenih periski. Izrada plakete u čijem središtu se nalazi rozeta kao logo Sveučilišta u Zadru za nju je bila novi izazov.

- Za razliku od periski, koje radim od jednog komada, rozeta je napravljena fuzijom dva komada stakla, koja su "slijepljena" posebnom tehnikom, kako bi u sredini ostali mjehurići. Plaketa tako djeluje dosta prozračno, a slaže se i s orijentacijom Sveučilišta na more. Kada se plaketa ohladi na nju se laserski gravira rozeta i potom postavlja na drveno postolje, koje je također ručno rađeno. Ovo je ujedno prvi put da sam u svom radu koristila drvo, otkriva Karavida. Na drvo se, ovisno o prigodi, gravira ime dobitnika plakete.

Zvonimira je ovog ljeta sa svojim periskama priredila izložbe na Lošinju i Murteru, na kojem su one prvi put izložene po početnom konceptu, kao prostorna instalacija. Ugrožene i skoro izumrle periske na tržištu se dosta traže kao staklene instalacije, pa nastavlja s njihovom izradom, ali i drugim zanimljivim umjetničkim radovima kao što je ova sveučilišna plaketa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno