Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Aco: Partizan nije u vrhunskoj formi

Autor: Ivan Knežević

16.10.2008. 22:00
Aco: Partizan nije u vrhunskoj formi

Foto: Zvonko KUCELIN



Kao trener dok sam bio u Ciboni, u Sevilli i sad sa Zadrom, u desetak utakmica u Beogradu protiv Partizana u baš svakoj bilo je najteže izdržati nekih 13 do 15 minuta. Ako u tom vremenu Partizan ostvari dvoznamenkastu razliku u svoju korist, teško je poslije igrati, kazao je Aco Petrović
Zgodno je doći u praznu Dvoranu Kreše Ćosića. Susreti s novinarima preko tjedna ili uoči utakmica prebačeni su iz Jazina u novu dvoranu, a jučer – recimo – igrači nisu ujutro imali trening. Radnici se još motaju okolo, uglavnom po malim dvoranama, čistačice rade svoje… Na konferenciju za novinare Aco Petrović došao je, očito, dobro pripremljen. Premda bez zabilješki na papirićima ili onim pločicama koje treneri rabe za crtkanje shema.
– Dobar dan! Evo nas uoči utakmice Pariz – Zadar… Pardon, Partizan – Zadar! – rekla je Anamarija Bilan, voditeljica novinarske službe u klubu.
Nasmijala se i sama sebi. Ništa, ništa, valjda je sanjala Grad svjetlosti, a o Parizu je uvijek lijepo sanjati.
Treneru Petroviću, izvolite.
Ono što je u uvodnom dijelu govorio trener, odnosilo se na servisne informacije.
– U tri veoma mirna dana, kakvi za Zadar nisu uobičajeni, imali smo pet kvalitetnih treninga. U jednom sam trenu pomislio da sam i pretjerao nekih 10 do 15 posto koliko su dobro igrači to odradili.
Macurino koljeno
Druga servisna informacija odnosila se na Jeru Macuru.
– U prošloj sezoni on je isto imao nekih poteškoća s koljenima. Sad mu se pojavila bol i procijenili smo i odlučili da je bolje da ne putuje u Beograd. Imat će stanku i priključit će se treninzima u ponedjeljak. Svi ostali u solidnom su stanju.
Treninzi koje je Petrović spomenuo u žarištu su imali Zadar, dakle sebe, a suparnik će tek doći na red.
– Četvrtak popodne i petak u Pioniru iskoristili smo i iskoristit ćemo za ono što treba kad je o Partizanu riječ. S njihovom smo se igrom upoznali preko utakmice u Vršcu i tu smo vidjeli neke dobre i neke loše stvari u njihovoj igri. Načelno, Partizan je u predsezoni bio neuvjerljiv, ali nisu imali trojicu važnih igrača i trenera. Nisu ni sad u vrhunskoj sportskoj formi, no imaju tri pobjede u tri utakmice.
Jedan od njih došla je u Vršcu nakon što je Hemofarm imao plus 18.
– Oni su s nevjerojatnom lakoćom negdje od 20. i neke minute to preokrenuli i na kraju dobili. Partizan je momčad koja, uz FMP, na neki način mene fascinira. U prošloj sezoni tri su trofeja osvojili, a sigurno bi došli i na završni turnir Eurolige da nisu protiv Tau Ceramice bili brutalno sasječeni. Upozoravam da gotovo dvije godine nisu doma izgubili.
Svaka je momčad danas podložna promjenama u odnosu na prošlu sezonu, pa je i Partizan.
– Otišlo im je dosta igrača, došlo dosta. Rekao bih da im je postavka momčadi nešto drugačija.
Izgledi Zadra
Koliki su izgledi Zadra?
– Oni postoje. Imamo šanse, ali pod uvjetom da se ostvare neke pojedinosti. Kao trener dok sam bio u Ciboni, u Sevilli i sad sa Zadrom, u desetak utakmica u Beogradu protiv Partizana u baš svakoj bilo je najteže izdržati nekih 13 do 15 minuta. Ako u tom vremenu Partizan ostvari dvoznamenkastu razliku u svoju korist, teško je poslije igrati. Oni tad dobiju na agresivnosti, pritišću gas do kraja, šansa za pobjedu rapidno im raste.
Kao ključne igrače u Partizanu Petrović danas vidi Tripkovića i Veličkovića.
– Tripković je imao nekih problema i ne znamo hoće li zaigrati, ali se spremamo kao da hoće. Ono što bi za nas moglo biti veoma korisno jest kad bismo ih uspjeli svesti na relativno niski postak ubačaja. Svjesni smo da nije moguće potpuno im onemogućiti poentiranje. Dakle, što više lopta u našim rukama poslije Partizanovih nepogođenih napada, tim više mogućnosti za brzu tranziciju i podosta lakih koševa. Vidjeli ste protiv Bosne što to donosi, a donosi nizove poena nakon što je obrana odlično odradila zadaće. Mi to želimo u ovoj sezoni kao kontinuitet jer Zadar teško može igrati pet na pet.
Zadar ima tri pobjede, a nada se da bi mogao ostvariti i četvrtu u nizu.
– Za ostvarenje naših ambicija u ovoj sezoni bilo bi fantastično kad bismo i sutra pobijedili. Između ostaloga i zato što nam raspored u prvom dijelu NLB lige u gostima nosi gotovo sve jake suparnike, a onda u drugom dijelu oni trebaju doći ovdje, u Krešin dom. Poslije naše pobjede protiv Cibone u Zagrebu, nova dva boda u gostima protiv jednog od tih jakih suparnika, bila bi prava stvar.
Na koncu, Petrović je izvijestio i da će u Beograd otputovati desetorica igrača. Osim Macure u Zadru će ostati i Šime Olivari, ali plandovati neće. Imat će treninge.