Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Anđela Marić i Vele Brkić najbolji berači

Autor: Z L

16.10.2008. 22:00
Anđela Marić i Vele Brkić najbolji berači

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ekipa Zadarski mediji u sastavu Anđela Marić (Vox televizija) i Velimir Vele Brkić (Zadarski list) s ubranih točno 50 kilograma maslina u vremenu od jednog sata, pod budnim okom peteročlane komisije osvojila je prvo mjesto u tradicionalnom natjecanju u branju maslina u masliniku Doma za odrasle osobe u Zemuniku. Drugo mjesto sa samo četiri kilograma manje ubranih plodova sa svetih stabala maslina pripalo je ekipi Grada Benkovca koju je pored Marijane Arbanas predvodio gradonačelnik Mirko Erstić. Brončano odličje pripalo je ženskoj ekipi Zadarske županije u sastavu Franka Krajnović i Dubravka Dragaš, ispred ekipe Korisnici Doma koju je predvodio dvojac radišnih i vrijednih Nikola, Guzić i Perić.
Svim natjecateljima uručena su priznanja i podijeljene vrijedne nagrade a među njima i medaljama i priznanjima ovjenčano ekstra djevičansko maslinovo ulje Doma za odrasle osobe, sadnice maslina, knjige o maslinarstvu te ručni radovi korisnika doma.
– Prošle godine ubrano je 740 kilograma maslina dok ove godine zbog nesvakidašnje suše očekujemo urod od oko 400 kilograma, rekla je ravnateljica Doma Davorka Krnčević dodajući kako masline odmah odvoze na meljavu u nadinsku uljaru.
Ustanova je tijekom godina posadila šesdesetak stabala maslina koja su donirali Općina Zemunik i Grad Benkovac dok se jučer bralo sa tridesetak rodnih maslina. Cilj jučerašnje akcije bio je upoznati javnost sa sposobnostima korisnika koji su smješteni u ustanovi, te ukazati na važnost uključivanja psihički bolesnih štićenika u svakodnevni život.
– Ovakvom organizacijom natjecanja u berbi maslina zasađenih u dvorištu zgrade, želimo postići korak naprijed u destigmatizaciji psihički bolesnih korisnika i njihovih radnih sposobnosti. Dio rehabilitacije je ukazati na važnost uključivanja psihički bolesnih korisnika u svakodnevni život zajednice. Natjecanje je organizirano kako bi se korisnici Doma malo zabavili, ali i osjećali što korisnijima, što je, uostalom, i jedan od ciljeva radnih terapija koje svakodnevno provode, istaknula je Krnčević.
Osim zabave koja je prerasla u “žestoki” natjecateljski karakter na kraju je berbe uokolo bogatog stola održan prigodan domjenak na kojem je nastavljeno srdačno druženje natjecatelja i korisnika Doma.