Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

“Cesta života” do ljeta 2009. godine

Autor: Velimir Brkić

16.10.2008. 22:00
“Cesta života” do ljeta 2009. godine

Foto: Velimir BRKIĆ



Projekt obuhvaća i izgradnju privlačke zaobilaznice, odnosno sedam kilometara nove trase Grgur – Virski most. Uz državnu cestu kroz naselja izgradit će se nogostupi i javna rasvjeta. Sva naselja uz državnu cestu dobit će nove, suvremene priključke na državnu cestu, najavio je Zdravko Jerak, šef zadarske ispostave HC
Jučerašnjim danom službeno je počeo nastavak rekonstrukcije i obnove državne ceste D 306, Virski most – Kožino – Žmirići, na dionici Zaton – Virski most u duljini od devet kilometara. Ukupna duljina rekonstrukcije i obnove državne ceste od Virskog mosta do Žmirića iznosi 18,5 kilometara, u što će biti uloženo ukupno 100 milijuna kuna s PDV-om.
Shodno provedenom međunarodnom javnom natječaju radove izvode Ceste Varaždin d.o.o. i Poduzeće za ceste Split, odnosno Strabag, koji će u nastavku rekonstrukcije raditi dionicu navedene ceste od Zatona do privlačkih Sabunika. Dionica ceste od Sabunika do Virskog mosta, povjerena je Varaždincima.
Po projektu glavnog projektanta Vedrana Glavana iz zadarske projektne tvrtke INGRIS d.o.o., poslove nadzora obavljat će Institut građevinarstva Hrvatske, IGH d.d. Zagreb. Radovi na rekonstrukciji trebali bi završiti do ljeta 2009. godine.
– Projekt obuhvaća i izgradnju privlačke zaobilaznice, odnosno sedam kilometara nove trase Grgur – Virski most. Uz državnu cestu kroz naselja izgradit će se nogostupi i javna rasvjeta. Sva naselja uz državnu cestu dobit će nove, suvremene priključke na državnu cestu, odnosno ulaze-izlaze koji će znatno poboljšati sigurnost svih sudionika u prometu, najavio je Zdravko Jerak, šef zadarske ispostave Hrvatskih cesta, dodajući kako je projekt rekonstrukcije u potpunosti usklađen s Hrvatskim vodama i HEP-om.
Pored navedenog, radovi će obuhvatiti ojačanje kolnika postojeće ceste, proširenje kolnika za jedan metar, popravak bankina i pješačkih nogostupa, popravak i poboljšanja odvodnje, izgradnju autobusnih postaja te mjere poboljšanja prometne sigurnosti kao i novu prometnu signalizaciju.
– Tijekom radova neće se zatvarati promet ovom izuzetno frekventnom državnom cestom. Promet će se regulirati prometnim znakovima i semaforima, isto kao i u prvoj fazi radova pri rekonstrukciji dionice ceste od Žmirića do Zatona, kaže Zdravko Jerak.