Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Maslinari prijavljuju štetu

Autor: Dragana Glavočić

16.10.2008. 22:00
Maslinari prijavljuju štetu

Foto: Alenka FESTINI



Godina 2005. apsolutno je najbolja godina i tad je uljara preradila 800 tona maslina. Iduće godine već je zabilježen slabiji urod, ali ova godina je, što se tiče uroda, najlošija, kazala je Mladenka Mašina iz Uljare
Zbog iznimno sušnih mjeseci proglašena je elementarna nepogoda na svim otocima Zadarske županije.
Dugotrajna suša nanijela je velike štete maslinicima, livadama i pašnjacima na otocima županije. Prema prvim procjenama, šteta na otocima veća je od 20 milijuna kuna. No, nagađa se da bi ovogodišnja suša mogla ostaviti posljedice i na urodima idućih godina, mada to ne bi trebalo biti pravilo.
Kakva je situacija po pitanju maslina provjerili smo u Uljari Preko koja uskoro počinje s preradom. Sudeći prema cvjetanju maslina tijekom srpnja očekivao se na području općine Preko urod od oko 600 tona. No, zbog suše ove godine preradit će se svega 10 posto od predviđene količine što bi značilo od 60 do 100 tona maslina.
– Godina 2005. apsolutno je najbolja godina i tad je uljara preradila 800 tona maslina. Iduće godine već je zabilježen slabiji urod, ali ova godina je što se tiče uroda najlošija, kazala je Mladenka Mašina iz Uljare.
S obzirom na slab urod maslina upitno je hoće li se uopće organizirati berba maslina u Preku. Mnogi otočani svoje masline imaju na poprilično udaljenim mjestima, tako da im se ne isplati mučiti.
– Najviše se isplati brati masline koje rastu pored obiteljskih kuća jer su ih njihovi vlasnici zalijevali tako da su odlično rodile, pojasnila je Mašina.
Zanimljivo je da ono malo maslina što je rodilo u sebi sadrži samo košticu bez imalo mesa što će, naravno utjecati na količinu dobivenog ulja.
– Dosad se na 100 kilograma maslina dobivalo oko 15 litara ulja, ali s obzirom da je suša utjecala i na plod najvjerojatnije na 100 kilograma dobivat će se najviše 10 litara ulja. Ako tome pridodamo još i trošak prerade maslina, vjerojatno je da će mnogi odustati od berbe. Svi navedeni čimbenici utjecat će na prodaju i na cijenu ulja koja će zasigurno biti nešto veća od dosadašnje koja je iznosila 80 kuna. Ljudi neće imati za sebe, a kamoli za prodaju, dodala je Mašina.
Odnedavno je započeo popis štete svih maslinara u općini Preko. Maslinari popunjavaju obrazac za prijavu štete u kojem navode koliko imaju stabala maslina, njihov prosječni trogodišnji prinos te očekivani ovogodišnji.
Uljara Preko započet će s radom nešto ranije nego inače i to u nedjelju 26. listopada, jer su talijanske sorte maslina zrele i vrijeme je za berbu.
Zbog izvrsnog uroda maslina proteklih godina Uljara Preko radila je u tri smjene, dok će ove godine raditi dnevno od 4 do 6 sati. Idući tjedan grupa američkih studenata stiže u Preko kako bi sudjelovali na čišćenju Školjića, ali i, ako bude potrebno, spremni su pomoći Prečanima u berbi maslina.