Potpisivanje peticije za lječilišni centar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gradska_elza
Ivan JAMIČIĆ
S predavanja u Gradskoj knjižnici

U srijedu navečer u Gradskoj knjižnici održana su dva izuzetno zanimljiva predavanja o zdravlju žene, a koja su vezana na mjesec listopad u kojemu se obilježava borba protiv raka. Zadrankama, kojih, nažalost, ovoga puta nije bilo previše, govorili su o borbi protiv raka dojke mr. sc. dr. Tatjana Vukelić-Baturić i mr. sc. dr. Petar Lozo.

Doktorica Vukelić je predsjednica zadarske podružnice Europe Donne, udruge koja je pokrenula potpisivanje peticije u Hrvatskoj za osnivanje specijaliziranih centara za dojku, a po uzoru ne neke razvijenije zemlje u Europi. Isto kao što su vrijedne žene iz ove udruge pokrenule osnivanje Nacionalnoga programa za rano otkrivanje raka dojke, koji je već donio odlične rezultate, tako su sada krenule, zahtijevajući da se u Hrvatskoj osnuju specijalizirani centri u kojima bi oboljele žene imale svu potrebnu skrb i najkvalitetnije liječenje. I Hrvatice bi, kako ističe dr. Vukelić, konačno morale kazati: Nećemo umirati od raka dojke, nego se želimo kvalitetno liječiti.

Danas još postoje razlike u liječenju, a bolju skrb dobivaju one koje su bliže središtima. Da bi se i to izmijenilo, treba mijenjati, uz ostalo i propise koji bi omogućili svim ženama jednake uvjete i visokokvalitetno liječenje. U nas još raste broj oboljelih i žena koje umiru od raka dojke, dok u pojedinim zemljama, koje su to bolje organizirale, broj onih koje umiru se znatno smanjio. Diljem Europe postoji pedesetak centara za dojku, međutim, nemaju svi potrebne licencije, imaju ih samo najkvalitetniji. Da bismo i mi dobili takve vrhunske centre, potrebno je da što više građana ovih dana potpiše peticiju za njihovo osnivanje.

Na spomenutoj tribini u Gradskoj knjižnici Zadrankama je o raku dojke govorio i poznati zadarski ginekolog dr. Petar Lozo, koji je istaknuo rizike od te bolesti, kao i moguću zaštitu. Naglasio je kako se za rak dojke znade već gotovo četiri tisuće godina! Naime, još 1.600 godina prije Krista zapisano je da je žena imala rak dojke, a danas je, nažalost, baš ta bolest na prvome mjestu u žena u Hrvatskoj i u Zadarskoj županiji. U Finskoj, primjerice, broj smrtnosti od te bolesti znatno opada, a to je rezultat 30-godišnjeg rada na njezinom suzbijanju. Dr. Lozo tvrdi da je rak izliječiv i da se bezrazložno čak 40 posto Hrvata boji tih bolesti. Na niz rizičnih čimbenika žena može i sama utjecati, tvrdi ovaj liječnik i to ako promijeni stil života, mogućnost obolijevanja se znatno smanjuje.

- Rizični čimbenici za rak u žena su povezani i s osobnim izborom, a to su u prvome redu pušenje, neumjereno konzumiranje alkohola i nepravilna prehrana te tjelesna neaktivnost, istaknuo je dr. Petar Lozo. No, žena ne može sama utjecati na neke rizike, poput dobi, rase ili nasljednih čimbenika, koji također čine bitan postotak rizika.

Ovaj liječnik je naveo i da je kod žena u Zadarskoj županiji u vremenu od 1999. do 2006. godine rak dojke bio na prvome mjestu po pojavnosti i smortnosti, potom rak kolona i rektuma te rak dušnika i pluća koji rapidno raste, zatim na ljestvici dolazi rak jajnika, potom tijela maternice i vrata maternice. Ovaj zadnji je u opadanju, a to je rezultat većeg znanstvenog rada pa je čak i stvoreno cjepivo. No, u našoj županiji se još nijedna žena nije cijepila.

Na kraju recimo da je tjelesna debljina visoki rizik za obolijevanje od raka, ne samo dojke, tako da bi žene o tome trebale voditi puno više računa. Evo i jednoga primjera: žena ne bi smjela imati opseg struka veći od 88 centimetara, a muškarci od 102 centimetra!

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno