Recept dr. Milinovića

Slika korisnika admin

"Naša zdravstvena zaštita je među najboljima u svijetu", rekao je ministar zdravstva i socijalne skrbi dr. Darko Milinović na otvorenju Međunarodne konferencije projekta zdravih gradova u organizaciji Regionalnog centra za Europu Svjetske zdravstvene organizacije izazvavši, ako ne ogorčenje, a ono promišljanje javnosti kako je ta ocjena nekako mogla proći kod gradonačelnika velikih zdravih gradova stranih zemalja, no vrlo teško kod domaćih pacijenata koji su i prije Mlinovićevog "zdravog" doba na vlastitoj koži osjetili kako im osim medicine treba pomoći i dobri Bog da njihova bolest ne eskalira do smrti čekajući na pregled.

Ili je možda ministar Milinović na krilima svog novog pothvata, objavivši rat listama čekanja jednostavno dobio hrabrost i pomislio kako ima pravo na takvu izjavu bez obzira što su se do sada i što će se i u buduće političari i oni koji imaju novca liječiti u drugim zemljama svijeta s kojima nas po kvaliteti zdravstvene zaštite ministar svrsta uz bok?

Premda je ministrova objava pacijentima koji čekaju duže od tri mjeseca na magnetsku rezonanciju i CT , s njihove strane doživljena kao melem na ranu jer će spomenute dijagnostičke pretrage moći obaviti besplatno u privatnim zdravstvenim ustanovama, ubrzo je recept dr. Milinovića dešifriran od strane SDP-ovca Miranda Mršića kao recept za korupciju.

Umjesto da se spomenutih dva milijuna kuna pretoči državnim bolnicama i u okviru njih pronađe model skraćivanja lista čekanja, brk će omastiti privatnici, a porezni obveznici će umjesto uobičajenog izdvajanja za zdravstvo, sada poduprijeti i privatnike, tako da su njihovi pregledi samo uvjetno rečeno besplatni. Proračun će biti tanji za ova sredstva pa će se negdje morati oduzeti. Pretakanje iz šupljeg u prazno kada je u pitanju zdravstvo i ranije je bilo dio prakse i vrućica u kojoj uzdiše cijeli sustav ima debelu i staru anamnezu. Uzme li se u obzir da, iako ih nedostaje, ipak imamo odlične stručnjake, a obnovila se i dijagnostička aparatura i oprema, nameću se dva zaključka, ili u Hrvatskoj drastično raste broj onih koji idu na preglede ili je sustav toliko trom i loše ustojen da ga moraju poduprijeti privatnici. Ili je pak s lokalnim izborima nad glavom, proradila stranačka zavist pa bi se ionako svaki Milinovićev korak kritizirao kao pogrešan?

Stavljajući na stranu političke konotacije poteza u zdravstvu i gledajući očima malog čovjeka, Milinović će dobiti bitku s listama čekanja, ali ne i rat. Jer nije valjda zamislio da građani svaki put kada se nagomila broj pacijenata na čekanju za pregled, financiraju privatne zdravstvene ustanove, one koje u cijeloj priči zauzimaju poziciju dobročinitelja jer naplaćuju preglede ispod tržišne cijene. Malo bi tko u današnje vrijeme povjerovao da postoji privatna praksa koja bi potpisala ugovor za poslovanje koje joj ne donosi korist. Traženje veza, pogodovanja, koje se često vezivalo i za zdravstvo, sada se imputira i ministru Milinoviću koji je, mora se priznati, od kada je sjeo na vruću sjedalicu "bolesnog" resora, pokazao makar to da zna odlučno nastupiti. Osim toga, iako u velikoj nervozi i nevjerici, neki pacijenti koji se liječe jako skupim lijekovima, dočekali su spasonosnu terapiju.

Samo da i ministar dočeka priznanje kako je izdao prave recepte za ozdravljenje zdravstva! Valjda je svjestan kako zdravstvo ne stenje samo zbog dugih lista čekanja nego zbog ukupnog stanja koje je za "inozemnu" upotrebu na svjetskoj razini, a u stvarnosti zrelo za ozbiljnu i zahtjevnu operaciju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno