Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Urbanističku politiku u Zadru vode privatni interesi

Autor: Nives Rogoznica

16.10.2008. 22:00
Urbanističku politiku u Zadru vode privatni interesi


Godinama upozoravamo gradsku vlast da je nužna izgradnja domova za starije, da većina ne može smjestiti svoje onemoćale roditelje u privatnom smještaju, ali oni očito imaju druge prioritete. Pozdrav suncu lijep je projekt, iako po nama besramno skup, ali na taj plato ne možete ostaviti dijete i starog roditelja, i pred zalazak sunca doći po njih
Predsjednica Gradskog odbora SDP-a, saborska zastupnica i vijećnica u Gradskom vijeću Ingrid Antičević-Marinović odgovara na pitanja koja su čitatelji Zadarskog lista postavljali putem internetske stranice www.zadarski list.hr.
* Kako ocjenjujete rad bivše ministrice pravosuđa Ane Lovrin? Što očekujete od novog ministra? (Ante 10.10.2008.)
– Ova Vlada pokazuje očiti deficit i vlasti i politike, ali se premijer unatoč tome ne odriče autoritarnog načina vladanja, zato ni sada već bivša ministrica Lovrin, ali ni drugi ministri ne mogu biti ministri, već samo ministranti kod velečasnog u Banskim dvorima. Zato bez obzira na nečije pojedinačno veće ili manje sposobnosti, bitne promjene ne treba očekivati. Sva vlast je koncentrirana kod premijera, ali on vrlo rado dijeli odgovornost, odnosno bolje reći uvijek je prebacuje na drugoga. Vlast je odgovorna što je izazvala slom kaznenopravne represije, atrofirao nam je represivni sustav koji se u pravilu bavi beznačajnim stvarima, a postao je potpuno neefikasan kad je u pitanju najopasniji kriminalitet. To je sasvim zorno vidljivo u kolapsu zatvorskog sustava koji je pun sitnih kriminalaca.
* Kao bivšu ministricu pravosuđa i pripadnicu struke koja po mom mišljenju ide ruku pod ruku s mitom, kriminalom i korupcijom, pitam vas da ocijenite kvalitetu sudačkog kadra Općinskog i Županijskog suda u Zadru, i jesu li suci i sutkinje koji ne poštuju Ustav i zakone RH nestručni, nesavjesni, koruptni, ili su normalna pojava u našem pravosuđu? (Stjepan Toth)
– Zadarski se suci ni po čemu ne razlikuju od sudaca na drugim sudovima. Ovdje bih htjela reći da su za stanje u pravosuđu, kako to kaže moj kolega prof. Josipović najodgovorniji dobri suci koji nemaju snage iz svojih redova odstraniti one koji ne zadovoljavaju visoke standarde stručnosti i etičnosti. Njima je dana odgovornost ulaska u njihove redove i promocije. Naravno, ostaje pitanje bolje regulacije; tako da jedino mjerljivi rezultati mogu biti uvjet napredovanja, kao i da nedostatak rezultata bude uvjet odlaska iz struke. Korupcija je uvijek destruktivna, a kad se javi u pravosuđu ona je razorna. Slaba je utjeha struke za građane da su takvi samo pojedinci. Europska konvencija o građanskim pravima govori o tome kako svatko ima pravo na poštenog i educiranog suca. Za stvaranje tih uvjeta uvijek je odgovorna vlast. Nije normalno da kod nas svaki treći stanovnik ima neki predmet na sudu. To znači da malo što u državi funkcionira. Osim toga ovoj vlasti ne odgovara samostalno, niti samosvjesno pravosuđe.
HDZ-ov rascvjetali boljševizam
* Zašto zadarski SDP više nema onu snagu u odlučivanju unutar stranke kao prije dolaska Zorana Milanovića za predsjednika? (Jerko 10.10.2008)
– Ne bih se s tim složila, jer se taj proces samo nastavio. To je bila velika želja pokojnog Račana, a koja je dolaskom predsjednika Milanovića i donošenjem novog statuta koji jača ulogu lokalnih organizacija, omogućena u znatnijoj mjeri. SDP će na svim razinama nakon lokalnih izbora birati svoja vodstva na najdemokratičniji način, po načelu jedan čovjek – jedan glas. Kroz savjete formirane za pojedine sektore okupljamo stručne nestranačke ljude. Nije rijedak slučaj da SDP u kandidaturama ističe nestranačke ljude čime dokazujemo da se ne rukovodimo uskim stranačkim interesima.
* Kad ćete se odreći komunizma? (Maslina 5.10.2008)
– Još 1990. se Račan ispričao za sve loše što su počinile komunističke vlasti. Istina, mnogi se s tim nisu složili, nisu se reformirali, pa su sa sobom to naslijeđe ponijeli kad su prelazili u HDZ i upravo su se oni s političkim neistomišljenicima obračunavali čak i u manirama rascvjetalog boljševizma lijepeći im etikete, i to zbog vrlo prizemnih, ovozemaljskih interesa. Zato nije teško raskrinkati one koji su najžešće napadali komunizam, ali se do dana današnjega njegovih metoda nisu odrekli. Ja s tim nisam nikada imala problema. Poštovanje svake ljudske osobe u njezinoj različitosti, svake individualnosti moj je način života, ali isto tako nikada neću prestati vjerovati u vrijednosti zajedništva i društvene solidarnosti. Tko to negira, bilo pojedinac ili država, prije ili kasnije sebe osuđuje na propast.
“Možemo i moramo pobijediti HDZ”
* Kad će Hrvatska ući u EU? (Darko)
– Nije nam dovoljna samo zakonodavna usklađenost. Potrebna nam je prije svega argumentacija političkog djelovanja; svakodnevna politička praksa trebala bi svjedočiti demokratsko opredjeljenje. Mi imamo puno demokratskih zakona, ali puno je više nedemokratske prakse. Pravo da se vlada kako se hoće kod nas se shvaća kao nešto što isključivo proizlazi iz izbora, ali to nije očito dovoljna zaštita građana od vlasti. Naš najveći problem je odsustvo poštovanja čovjeka, njegovog punog dostojanstva i pune unutarnje slobode i to onog dosljednog i bezuvjetnog. Upravo taj deficit vladajući žele kompenzirati našim najvrjednijim resursima: lukama, šumama, vodama i drugim prirodnim bogatstvima. Kod njih postoji ozbiljan problem provincijskog mentaliteta; servilnost prema vani i bahatost kod kuće. Uz to, korupcija i organizirani kriminal su veliki problem, ne samo pri ulasku u EU, nego prije svega samim građanina, jer ih to zlo dodatno osiromašuje i čini ih sve nesigurnijim.
* Kakvo je vaše mišljenje o bivšem stranačkom kolegi Ivanu Niniću? (Jere 3.10.2008)
– Mislim da je pošteno od njega, ali i od drugih, da istupe iz stranke kad se s politikom stranke ne slažu.
* Hoćete li se kandidirati za gradonačelnicu Zadra? (Bata 10.10.2008, Zora 30.9.2008.)
– O tome će vrlo skoro odluku donijeti Gradski odbor i posve je sigurno da se nećemo voditi karijerističkim ambicijama, nego općim boljitkom.
* Što mislite tko ima najviše šanse postati sljedeći zadarski gradonačelnik ili gradonačelnica: Živko Kolega, Rade Škarica ili Vi? (Ljiljana 1.10.2008)
– Bit će to kandidat ili kandidatkinja SDP-a. Građanima je više nego ikada potrebna socijaldemokracija. U uvjetima posvemašnje nesigurnosti, osiromašenja, straha za svoje sutra i budućnost svoje djece, građani će se osloniti na nas.
* Smatrate li da SDP, nakon gotovo dva desetljeća, može srušiti HDZ-ovu vlast s trona u Gradu Zadru? Koji su najjači SDP-ovi aduti? (Sanja 30.9.2008)
– Može i mora. To je u interesu prije svega samih građana. Nemamo skrivenih aduta, nemamo skrivenih financijera. Grad mora početi voditi računa o svojim građanima. Grad treba prestati biti društvo povezano s kapitalom i njegovim sebičnim privatnim interesima. Sve je to te i takve obogatilo, a građane dodatno osiromašilo. Naša je obveza da kod građana pobudimo realnu nadu, bez lažnih obećanja.
Grad Zadar prijavili državnim tijelima
* Na nedavnoj konferenciji za novinare naveli ste niz optužbi za malverzacije i nezakonitosti u Gradskom poglavarstvu po pitanju usvojenog Prostornog plana. Ukoliko su svi vaši navodi, kao i navodi vaše stranačke kolegice Omerke Šarić, dokazivi i točni, zbog čega nisu prijavljeni USKOK-u, MUP-u, Državnom odvjetništvu, inspekciji? (Robert 30.9.2008)
– Upravo smo podnijeli nadležnom ministarstvu zahtjev za nadzor, kao i Središnjem državnom uredu za upravu. Ukazali smo na “nezakonje” i bezakonje, a tijela progona su dužna postupati čim do njih dopre takav glas, a mi smo bili više nego glasni. Niti ćemo se dati utišati, niti umoriti u obrani zakonitosti i interesa građana. Moram reći da su građani time ohrabreni i ukazuju na iste ili slične stvari u svojim općinama.
*Kad će već jedanput Gradsko poglavarstvo početi razmišljati o starijim ljudima, i osim hotela, dvorana, puste rasvjete, gradskih WC-a, Pozdrava suncu, Orgulja početi graditi pristojne domove za umirovljenike? Ono što postoji je katastrofa, a o privatnicima da i ne govorim. Jedini koji donekle zadovoljava uvjete, dom kod Sfinge rezerviran je za rodbinu i prijatelje zadarskih moćnika, ili za one s dubokim džepom. Zdravstvo i umirovljenički domovi trebaju biti na prvom mjestu, kao što je to i drugdje u svijetu. (Arbanaška 4.10.2008.)
– Briga o našim starijim građanima, mladima i djeci prioritet je našeg stranačkog djelovanja. Godinama upozoravamo gradsku vlast da je nužna izgradnja domova za starije, da većina ne može smjestiti svoje onemoćale roditelje u privatnom smještaju, ali oni očito imaju druge prioritete. Pozdrav suncu lijep je projekt, iako po nama besramno skup, ali na taj plato ne možete ostaviti dijete i starog roditelja, i pred zalazak sunca doći po njih. Zato će naši prvi projekti biti ono što našim građanima najviše treba: starački dom, dječji vrtić, škola.
Devedesetih poduzeća, danas parkovi
* Koja je vaša vizija razvoja Zadra i okolice u sljedećih petnaestak godina? Kako biste urbanizirali gradska i prigradska naselja kojima je to prijeko potrebno; Sokin brig, Crvene kuće, Stanove? (Marin 2.10.2008.)
– Naša je vizija prije svega projektirati ceste, pristupne putove, predvidjeti parkove i dječja igrališta, zgrade koje služe općoj uporabi, zatim predvidjeti prostore za stambenu izgradnju. To su osnovni preduvjeti urbanog i humanog življenja. Tako se radi svagdje u Europi i u svijetu. Kod nas, tomu, nažalost, nije tako. Najprije se prohtije nekom moćniku graditi svoj poslovno-stambeni objekt, odmah dobije građevinsku dozvolu, izrađuje se detaljni plan koji uvijek i ne mora biti u skladu s prostornim, već se naknadno pronalazi način da se prostorni plan kao plan višeg reda prilagodi nižem. A ceste vijugaju i vijugaju oko takvog velebnog zdanja. I očekuje se opće divljenje. Tko to ne čini, eto, ljubomoran je što Zadar napreduje. Napreduju samo pojedinci, odabranici, a građani osiromašuju, osiromašuju za sve one istinske potrebe koje svaki grad osigurava svojim građanima.
* Zadar se od izgradnje Bilog briga, a tome je 20 godina, nije proširio niti metra, iako se puno gradi. Vrši se betonizacija grada, uništavaju se zelene površine, sijeku stabla, a na svakoj imalo većoj površini zbijaju se velike zgrade koje guše ovaj grad. Što mislite o takvoj urbanističkoj politici Grada i može li se tu nešto promijeniti nabolje? (Robi 30.9.2008)
– Evo, upravo na to ukazujemo. Zaista se stječe dojam, ali to nije samo dojam, da urbanističku politiku ne vodi gradska vlast, već privatni interesi. Naravno, ta im vlast ide na ruku. Već se pokazuje sva pogubnost takve politike. Stablo je rijetka biljka pored takvih građevina. Nedavno je prodano šumsko zemljište usred Zadra. Mi smo se kao gradski vijećnici tome usprotivili, ali smo dobili odgovor da će Grad raditi na uređenju parka i rekreacijskog centra za građane u Crnom. To je lijepo, ali ne može kompenzirati ovakav loš način upravljana gradskim prostorom. Već se godinama smanjuju površine koje služe javnoj uporabi: parkovi, igrališta. Tako, kao što su 90-ih građani ostali bez svojih poduzeća, sada ostaju bez javnih površina, a to je najopasnije, jer zemljišni resurs je najvrjednije što jedna država, općina ili grad uopće ima.
 


 SVAKA ŽRTVA ZASLUŽUJE PIJETET


* Hoćete li se pokloniti žrtvama u Bleiburgu poput vašeg šefa? (Miki 10.10.2008.)
– Dovoljno je da su to u ime stranke učinili pokojni Račan i sada nedavno predsjednik Milanović. Mi u SDP-u nemamo s tim problema. Svaka žrtva zaslužuje najdublji pijetet. To je nešto što mora osjećati svaki civilizirani čovjek. Te stvari nisu rezervirane samo za političke stranke. Za nas doista nema nebitnih zločina.




 


 MLADI I SDP


* Koje je mlade političare zadarski SDP afirmirao u zadnjih 10 godina? (Ypsilon 10.10.2008.)
– Mnoge, i oni su već poznati našoj javnosti. Sabina Glasovac je vijećnica u Županijskog skupštini, Kristijan Kapovićje načelnik Vira, Željko Ivančević je u ranijem sazivu bio gradski vijećnik, a sada je predsjednik Mjesnog odbora Višnjik gdje je premoćno pobijedio sve svoje protukandidate. Nikola Turčinov je vrlo društveno angažirani student, Sandra Žganec je predsjednica Foruma mladih. Mladi informatičar Tomislav Miletić je tajnik Županijskog odbora, studentica Anita Grubiša je članica Gradskog odbora, a tu su i mnogi drugi koji vrijedno rade, a još nisu toliko poznati javnosti. Gotovo svakodnevno nam, ne mireći se s društvenim nepravdama, pristupaju mladi obrazovani ljudi željni rada za opće dobro. Svi oni doživljavaju stranačku promociju na temelju rada, a ne nekog lobiranja koji, iako je Statutom dopušten, kod nas baš i nema prođu. Time se i inače bave nedemokratske tvorbe ili pojedinci svjesni da njihova politika i upliv nemaju nekog odjeka.


 


 DPU KARMA


*Imate li kakvih saznanja o tome kada će se donijeti Detaljni plan uređenja (DPU) za predio Karma, budući da se ipak tiče i vaše četvrti. Bi li ga, jer čeka se već 35 godina, vaša stranka donijela brže nego HDZ? (Camilla 29.9.2008.)
– Gradsko vijeće je upravo donijelo odluku da se prione izradi Detaljnog plana uređenja za predio Karma. U toj je proceduri javnost pozvana iznijeti svoje prijedloge i primjedbe. Naša je vizija da to bude područje humanog naselja, da se prije svega omogući našim ljudima da osiguraju krov nad glavom na zemlji svojih otaca i praotaca. Ne smije se dogoditi, kao što se nemali broj puta događalo, da je moguća gradnja tek kad se takvo zemljište proda. To se pravdalo tvrdeći: “Potrebna su nam strana ulaganja.” Naše je stajalište da naši građani moraju biti barem ravnopravni sa strancima. Oni to odavno nisu, jer nemaju nikakvu ekonomsku moć. Zato ćemo i ovom prilikom biti glasni zagovornici takvih prirodnih interesa naših građana.