Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za lokvu (ne)spremni

Autor: Dragana Glavočić

16.10.2008. 22:00
Za lokvu (ne)spremni

Foto: Adam VIDAS



Oduvijek je lokva postojala i danas je upisana u mnogim vojnim kartama. Pitam se u čijem je interesu da lokva ostane zatrpana i pretvorena u ledinu, zapitao se Anić
Nekad davno svaka obitelj u Ribnici imala je domaće životinje koje su se napajale na izvoru vode koji smo zvali lokva. Izvor je bio dubok oko 2,5 metara i bogat vodom tako da su mještani svoja poljoprivredna dobra napajali vodom. No, od 1996. godine lokva se počela sustavno zatrpavati tako da se na tom mjestu danas parkiraju automobili, odlaže se krupni otpad i pilaju se drva, kazao je ogorčeni Ribničanin Mario Anić.
U vrijeme kad je zatrpavanje počelo, mještani Ribnice naum tadašnje Općine Kruševo nastojali su zaustaviti potpisivanjem peticije, no nisu uspjeli. S obzirom da je prirodno stanište tamošnjih žaba i zmija uništeno, svoje mjesto potražile su u obližnjim kućama.
– Doznao sam da se lokva u susjednom mjestu sanira, ali ne i ova u Ribnici. Oduvijek je lokva postojala i danas je upisana u mnogim vojnim kartama. Pitam se u čijem je interesu da lokva ostane zatrpana i pretvorena u ledinu, zapitao se Anić.
Kao apel za spas lokve Anić je postavio instalaciju napravljenu od hrvatske zastave, posađene masline, kante vode i poruke ispisane na kamenu “Za lokvu spremni”.
U Gradu Obrovcu doznajemo da je sporna lokva zatrpana jer je predstavljala leglo komaraca, zmija i žaba, a time i zaraze te je njenim zatrpavanjem napravljeno više koristi nego štete za mještane Ribnice.