Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izjednačiti uvjete života na otocima s onima na kopnu

Autor:

16.10.2009. 22:00
Izjednačiti uvjete života na otocima s onima na kopnu

Foto: Adam VIDAS



Konkretno ovaj potez će pomoći kvalitetnijem životu otočana, korištenju obnovljivih izvora energije, zaštiti okoliša i sve to je razlog zašto smo projekt prepoznali i uključili se u njega, rekao je Kasap
U Velikoj vjećnici Grada Zadra jučer je održana Prezentacija korištenja ukapljenog naftnog plina i sunčeve energije na otocima te način i uvjeti dobivanja bespovratnih sredstava od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prezentaciju su vodili zamjenik gradonačelnika Darko Kasap, Marija Šćurac Domac iz Fonda za zaštitu okoliša i Žana Klarić iz Upravnog odjela za graditeljstvo, a među zainteresiranima većinom su bili predsjednici mjesnih odbora zadarskih otoka. Grad Zadar će pomoći otočanima te sufinancirati projekt s 20 posto onima koji se odluče energiju dobivenu ukapljenim naftnim plinom ili kombinacijom sa sunčevom energijom. Želja Grada Zadra je potaknuti što veći broj vlasnika objekata koji prebivaju na otocima u administrativnom sastavu Grada Zadra da se jave na objavljeni natječaj i postanu korisnici najavljenih sredstava.
– Cilj natječaja je realizirati najmanje 100 projekata u kućanstvima na otocima u kojima bi se kao primarne i energent koristio ukapljeni naftni plin ili kombinirani sustav UNP-sunčeva energija za zagrijavanje, hlađenje, pripremu tople vode i kuhanje, rekao je zamjenik gradonačelnika Kasap.
Samu prezentaciju je održala Marija Šćurat Domac koja je okupljenima prezentirala rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te način na koji se dobivaju bespovratna sredstva. Objašnjeno je i kako pravo na sufinanciranje ostvaruju oni koji imaju uredno riješenu dokumentaciju i to u iznosu do 60 posto, a Grad Zadar pomaže s dodatnih 20 posto.
– Konkretno ovaj program poticanja korištenja ukapljenog naftnog plina i sunčeve energije na otocima za potrebe grijanja, pripremu tople vode i kuhanje otočanima će donijeti bolje uvjete života. Pokušat će se izjednačiti uvjeti života na otocima s onima na kopnu, a pritom će se pridonijeti i zaštiti okoliša, jer će se grijati i kuhati s ekološki prihvatljivijim energentom. Važno je da će se ovim potezom smanjiti troškovi potrebni za električnu energiju, moramo biti svjesni da većina stanovnika otoka koristi električnu energiju i za grijanje i za hlađenje, a to je puno neprihvatljivije nego korištenje ovakvih sustava, rekla je Šćurat Domac dodajući da će ovim projektom otočani koji se odluče na njega dobiti korištenje tople vode i centralno grijanje, a mogu taj plin koristiti i za kuhanje.
Zamjenik gradonačelnika Darko Kasap je na pitanje što ovaj projekt donosi gradu jer su se odlučili na sufinanciranje odgovorio kako je ovo dodatna briga za sugrađane na otocima.
– U budućnosti planiramo i neke projekte na kopnu kao 100 sunčanih krovova i u to ćemo se uključiti i dati poticaje. Konkretno ovaj potez će pomoći kvalitetnijem životu otočana, korištenju obnovljivih izvora energije, zaštiti okoliša i sve to je razlog zašto smo projekt prepoznali i uključili se u njega, rekao je Kasap dodajući da je ukoliko će projekt za kućanstvo koštati 50 tisuća kuna, a fond i Grad Zadar sufinancirat će to s 36 tisuća, nada je da će i otočani to prepoznati.
Postavili smo i pitanje što s tih 14 tisuća kuna koje će stanovnici morati platiti, kada će im se to isplatiti, a odgovorio je Jakov Bakić, ovlašteni inženjer strojarstva.
– Ukupna investicija bez sufinanciranja kreće se od pet do šest godina, mislim da je realno da će s prosječnom potrošnjom jedan otočanin isplatiti uloženo u tri do pet godina, rekao je Bakić.
Važno je napomenuti i kako su distributeri ukapljenog naftnog plina, koje će odabrati sami korisnici, dužni osigurati besplatan pregled lokacije i savjetodavnu uslugu, dopremu, održavanje i korištenje malog spremnika UNP-a te kontinuiranu opskrbu.


Tko se može prijaviti na natječaj


Na natječaj koji sufinanciraju fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Zadar mogu se prijaviti zainteresirani stanovnici otoka koji su vlasnici, odnosno suvlasnici objekta na adresi prebivališta u koju se ugrađuje sustav, oni koji ulažu vlastita sredstva i koji prihvate uvjete zajedničkog sudjelovanja u sufinanciranju. Kako bi se prijavili na natječaj potrebno je ispuniti prijavni obrazac te priložiti potvrdu o prebivalištu, izvod iz katastra, vlasnički list, idejno rješenje za projekt instalacije, procjenu troškova ili ponudu za izradu projektne dokumentacije te projektantski troškovnik ili ponudu dobavljača. Natječaj je otvoren najkasnije do 31. prosinca 2009. godine, a prikupljene dokumente potrebno je poslati na adresu fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Više informacija stanovnici otoka mogu dobiti u svojim mjesnim odborima, Upravnom odjelu za graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Zadra ili na internetskim stranicama fonda.