Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Lino: U okovima od gipsa

Autor: Igor Duvnjak

16.10.2009. 22:00
Lino: U okovima od gipsa

Foto: Filip BRALA



Morat ćemo pričekati novi pregled za sedam dana kako bismo vidjeli hoće li trebati dodatna intervencija – kaže Červar, koji je otpušten iz bolnice
Lino Červar, trofejni izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije, najuspješniji stručnjak u hrvatskom kolektivnom sportu, po zlu pamti derbi svog skopskog Metalurga sa susjedom Vardarom. Pobjeda 28:22 je zagorčana nesvakidašnjom ozljedom Červara. Umaški trener je u jednom času reagirao pretemperamentno, nogom pokušao udariti bocu zbog nekog promašaja i primljenog gola. Pritom se poskliznuo i nažalost tako teško pao na ruku da je došlo do loma košćica u zglobu desne ruke, zbog čega je operiran i imobiliziran gipsom.
– Morat ćemo pričekati novi pregled za sedam dana kako bismo vidjeli hoće li trebati dodatna intervencija – kaže Lino Červar, koji otpušten iz bolnice čeka rasplet teške i bizarne ozljede.
Dojmovi iz Metalurga, ne računajući ovu pobjedu popraćenu teškom ozljedom?
– Uvjeti za rad su odlični, sve je kako treba. Ono što je meni najbitnije, jest to da mogu raditi. Pružila mi se prilika koju mogu iskoristiti. Ovdje su me jako lijepo primili, okrenut sam poslu. Istina, malo sam daleko, ali to je u biti sat leta zrakoplovom.
Uz klupske obaveze valja pomisliti i na reprezentaciju, momčad koja je proljetos igrala u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo?
– Normalno je da razmišljam o reprezentaciji i pratim sve što se događa. Motrim naše igrače, koji igraju u Ligi prvaka i nacionalnim prvenstvima. Promišljam o tome što bi za nas bilo najbolje u pripremama za Europsko prvenstvo. Razmišljam o prvoj idućoj provjeri, to je utakmica sa selekcijom svijeta povodom proslave velikog jubileja Hrvatskog rukometnog saveza 2. prosinca.
Sve je bliže siječanj, Europsko prvenstvo u Austriji na koje Hrvatska odlazi s velikim ambicijama?
– To je najzahtjevnije natjecanje od svih. Nema dana kada se može odmarati, igrajući s lakšim suparnicima. Tko se god plasirao na Europsko prvenstvo, predstavlja vrlo jaku reprezentaciju. Skoro se može kazati da svatko može svakog dobiti. Imamo jednu jako nezgodnu skupinu. Ti konkurenti nisu najjači po rejtingu, ali samo naivan može podcjenjivati Rusiju, pa čak i Norvešku te Ukrajinu. Imat ćemo dosta posla, trebat ćemo se jako dobro pripremiti. Bit će vrlo bitno kako ćemo sastaviti reprezentaciju, hoće li igrači biti zdravi. Ima tu puno detalja, a još teku nacionalna prvenstva, počela je i Liga prvaka. Može se svašta dogoditi.
Legendarni kapetan Petar Metličić bi još igrao za reprezentaciju, oko toga je bilo raznih “razmjena mišljenja”?
– To ne bi trebalo rješavati preko novina. Ja na to gledam pozitivno, drago mi je što postoji kult reprezentacije. Svakome je čast, pa i onome kalibra Pere Metličića, koji je dao toliko toga, a još uvijek ima želju igrati za reprezentaciju. Ova reprezentacija, najuspješnija u hrvatskom kolektivnom sportu, zadržala je taj kult. O sastavu je još preuranjeno razgovarati. Odlučit ću na vrijeme.
Kako ćete pak vi funkcionirati s gipsom na desnoj ruci?
– Ja sam kao u okovima. Navikao sam na više slobode, stalno sam “unutra” s rukama, s glavom i s nogama.