Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prepoznatljivo patnička lirika

Autor:

16.10.2009. 22:00
Prepoznatljivo patnička lirika

Foto: Filip BRALA



U Foyer-u Hrvatske kazališne kuće Zadar u četvrtak navečer mlada zadarska pjesnikinja Nikolina Mojić predstavila je svoju drugu zbirku poezije, pod naslovom “Iza sna”. O knjizi su govorili mladi recenzenti prof. Robert Marinković i prof. Zoran Ćoso, u ime izdavača “Hrvatske knjižnice i čitaonice Sali” urednik knjige prof. Ante Mihić te autorica Nikolina Mojić. Stihove je čitao zadarski glumac Zlatko Košta, a u glazbenom dijelu programa nastupio je mladi zadarski pjevač Ivan Dražović-Carrero. Gost večeri bio je KUD “Debeljak” iz Debeljaka.
U ime Zadarske županije prisutne je pozdravila Renata Peroš, iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti istaknuvši kako je Županija uvijek podržavala umjetnike. Peroš je podsjetila na aktivnosti knjižnice u Salima, izdavača zbirke, pritom napomenuvši kako je danas najveći problem objaviti zbirku, jer izdavači ne vole poeziju. Kad je riječ o Nikolini Mojić, Peroš je istaknula kako je za nju pisanje poezije zadovoljstvo, a ona sama ima jednu dubinu, upravo poput mora.
– Poezija je njena preokupacija i ponos. U Nikolini vidimo umjetnički nadarenu osobu, kazala je Peroš.
Robert Marinković u svojoj recenziji, dio koje je pročitao prilikom predstavljanja zbirke, navodi kako je Nikolinina lirika prepoznatljivo patnička, a patnja na trenutke biva grčem obznanjena, transparentna – zgusnuta do mjere da zaklanja formu, dok se na mjestima i kroz finije nijanse cijedi.
– Spram prve zbirke osjeća se blagi pomak s više egzistencijalističke ka ljubavnoj problematici. Zaokupljenost naginje od općeg smisla ka onom dubljen osobnom. Iako njezino filozofski obojeno poimanje svijeta ne dopušta potpuni odmak od “općeg duha” ili onog nadosobnoga.
Na početku kraja mogu samo reći kako novom zbirkom svjedočimo novi iskorak duha jedne stare duše u mladome peru, koje će zasigurno sazrijevati i rasti svakom novom pjesmom i danom pod zvijezdama, tražeći svoj poetski izraz. Nije slučajno niti neobično što se i u Iza sna Nikolina oprašta s morskim motivom, jednom molitvom azurnome slanom biću – kroteriju svakog ljudskog žića i povezanosti s temeljem života. Ono što su za pupačića jablani i gore, Cetina pa i svaka vlat trave, to je Nikolini more koje je privoljela za sebe, koje pjesničkim zorom zrije, a pjesmama uči – poklanjati nama, riječi su iz dijela recenzije Roberta Marinkovića.
Zoran Ćoso istaknuo je kako Nikolina pripada modernoj struji književnika.
– Ova zbirka predstavlja jasan i razumljiv način životnog promišljanja. Ono što čini srž ove zbirke snažne su i emotivno izražene pjesničke slike, kazao je, među ostalim, Ćoso.
Ante Mihić pozvao je prisutne da se druže sa samima sobom, pa će tako shvatiti Nikolinu.
Pred sam kraj Nikolina je zahvalila svima koji su došli na promociju i svima koji su pomogli u realizaciji zbirke, napomenuvši kako u poeziji nema aktualnosti.
– Poezija je duša. Poezija je ono za što živimo, a ne od čeg živimo, kazala je Nikolina Mojić.