Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Program za cjeloživotno učenje” i “Mladi na djelu”

Autor:

16.10.2009. 22:00
“Program za cjeloživotno učenje” i “Mladi na djelu”

Foto: Adam VIDAS



Svrha informativnih dana je pregledno i detaljno upoznati građane s mogućnostima koje su pred njima. Mobilnost u obrazovanju podrazumijeva provođenje određenog razdoblja života na mjestu u kojem korisnik programa ne živi, a u svrhu stjecanja novih znanja, vještina, iskustava i kvalifikacija
Agencija za mobilnost i programe Europske unije održala jučer u Zadru prvi u nizu informativnih dana, koji će se tijekom listopada i studenoga održavati u regionalnim središtima Hrvatske.
Cilj održavanja informativnih dana je upoznati potencijalne korisnike programa (nastavnike, profesore, učenike, mlade, donositelje odluka u obrazovanju, osobe koje rade s mladima, predstavnike obrazovnih ustanova, gospodarskog sektora, tržišta rada…) s najnovijim mogućnostima koje nude programi Europske zajednice u sektoru formalnog i neformalnog učenja, a koje provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Na jučerašnjem informativnom danu predstavljene su aktivnosti u kojima će građani, uz financijsku potporu iz pretpristupnih fondova Europske unije, moći sudjelovati tijekom 2010.
Mobilnost obrazovanja
– Provođenjem programa Europske unije nastojimo građanima pružiti priliku za međunarodno iskustvo i dodatno usavršavanje. Smatramo da je u današnje vrijeme neophodno poticati suradnju hrvatskog i europskog obrazovnog sustava. Na taj se način doprinosi razvoju društva utemeljenog na znanju, toleranciji, multikulturalnosti kao i pripremi sudionika za uspješno natjecanje i konkurentnost na europskom tržištu rada kroz usvajanje onih znanja i vještina koje su na tom tržištu potrebne. Time se obrazovanje povezuje s poslovnim sektorom te se osigurava održivi napredak hrvatskog društva, rekla je Tina Šarić, ravnateljica Agencije. Ona je dodala da je svrha informativnih dana pregledno i detaljno upoznati građane s mogućnostima koje su pred njima. Šarić se nada se da će zainteresirani građani kroz predstavljene programe prepoznati svoju priliku za daljnjim profesionalnim i osobnim razvojem.
Inače, Agencija za mobilnost i programe Europske unije promiče ideju mobilnosti u obrazovanju kao načina jačanja stručnih vještina i znanja, te otvaranja osobnih vidika, a s ciljem stvaranja društva utemeljenog na znanju i jačanja konkurentnosti na europskom tržištu rada.
Mobilnost u obrazovanju podrazumijeva provođenje određenog razdoblja života na mjestu u kojem korisnik programa ne živi, a u svrhu stjecanja novih znanja, vještina, iskustava i kvalifikacija. Tako studenti, primjerice, mogu studirati u inozemstvu, učenici mogu sudjelovati u međunarodnim projektima, odlaziti na razmjene ili na obavljanje prakse.
Važnost sudjelovanja
Sveučilišni profesori i nastavnici mogu održavati predavanja na starnim sveučilištima, rad na međunarodnim projektima i stručna usavršavanja u obliku prakse, zatim mogu sudjelovati na raznim treninzima, seminarima i konferencijama u inozemstvu. U škole mogu sudjelovati u zajedničkim projektima s drugim školama. No, ovi programi nisu namijenjeni samo učenicima i studentima već u njima mogu sudjelovati svi građani. Mladi tako mogu putem razmjene i volontiranja učiti o demokratskim procesima, odrasli učenici mogu stjecati nova znanja, zaposleni i nezaposleni mogu steći nova stručna znanja i vještine u inozemstvu, a istraživačima i znanstvenicima se olakšava mogućnost istraživačkog rada u državama Europske unije.
Trenutačno se provode dva najveća programa Europske zajednice u području formalnog i neformalnog učenja: “Programa za cjeloživotno učenje” i programa “Mladi na djelu”, koji su jučer bili predstavljeni okupljenima. Osim predstavljanja programa zainteresirani polaznici info dana mogli su čuti osobna iskustva korisnika programa. Agencija svake godine raspisuje natječaje za sudjelovanje u spomenutim programima, putem kojih dodjeljuje financijsku potporu za realizaciju aktivnosti mobilnosti i projekata s EU partnerima. Uz navedene programe, Agencija je zadužena za promociju drugih inicijativa i programa Europske unije, kao što su Europass i Erasmus Mundus, kao i za rad Euraxess uslužnog centra koji podržava mobilnost istraživača i znanstvenika.