Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sabor jednoglasno skinuo imunitet Rončeviću

Autor: Z L

16.10.2009. 22:00
Sabor jednoglasno skinuo imunitet Rončeviću

Foto: FAH



HDZ-ovom zastupniku prijeti kazna zatvora od dvije do devet godina, a optužnica će biti podignuta u utorak
Kazneni postupak protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića može početi. Sabor je jučer jednoglasno, sa 102 glasa, prihvatio prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se skine imunitet Rončeviću kojeg se, zajedno s Ivom Bačićem, tereti za zloporabu položaja prilikom nabave 39 vojnih kamiona 2004. godine, čime je državu oštetio za 10,2 milijuna kuna. Optužnica protiv Rončevića, kojem prijeti kazna od dvije do deset godina zatvora, bit će podnesena zagrebačkom Županijskom sudu idući tjedan, vjerojatno u utorak, doznaje se u USKOK-u.
Rončević nije jučer u Saboru svjedočio ukidanju svojeg imuniteta jer je nedavno igrajući nogomet slomio nogu pa se kreće uz pomoć štaka.
U vodstvu HDZ-a sve više sumnjaju da je Rončević posve nedužan nakon što je u medijima objavljeno da se on u istrazi branio šutnjom.
– Ako Rončević šuti to doista nije dobar znak. Ako nema što skrivati zašto onda šuti, pitao se jučer visoki dužnosnik HDZ-a.
No, tijekom saborske rasprave zastupnici većinske stranke upozoravali su da je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno, dok su oporbenjaci nastojali što bolje iskoristiti ovaj sigurni zgoditak.
– Je li nas ovaj narod izabrao da skrivamo korupciju i kriminal kad su ministri u pitanju. Mene nije. A vas koji ste to pokušali učiniti, na to pitanje odgovorite onima koji su vas izabrali, rekao je Nenad Stazić (SDP) i zaradio opomenu predsjedavajućeg Vladimira Šeksa. Stazić je i dodao da je Rončević pao kada je izgubio potporu HDZ-a koji ga je pokušao braniti dok god je mogao”.
– Ruka se u vatru stavljala za njega. Sad kad ga se više ne može braniti pušten je niz vodu. Dogodilo mu se nešto slično kao Branimiru Glavašu. Dok je bio u HDZ-u ništa mu se nije moglo dogoditi. Kad se odvojio pao je u kazneni progon, rekao je Stazić poručivši da će “biti upisan u anale” svojevremeni zaključak saborskog istražnog povjerenstva da Rončević nije kriv. Stazić je prozvao DORH koji je “u ladicama imao sve podatke o nabavi kamiona, a počeo je postupati tek kad je oporba pred javnost iznijela sve podatke”, te Državnu reviziju i njenu šeficu Šimu Krasić koje je bila izjavila da “revizori nisu otkrili elemente kaznenog djela”.
Andrija Hebrang (HDZ) odgovorio mu je da nije samo Krasić rekla da nema kaznenog djela već da je to tvrdio i tadašnji ravnatelj policije Vladimir Faber.
– Istina je da smo imali dva, a ne jednog svjedoka koji su tvrdili da nema kaznenog djela. Faber je na Povjerenstvu izjavio da policija nije našla ni osnovanu sumnju u kazneno djelo. Povjerenstvo nije trebalo biti ni imenovano dok je istraga još trajala. Kako smo mi mogli okriviti nekoga koga još ni policija ni USKOK nisu okrivili, rekao je Hebrang.
Ivan Drmić (HDSSB) uvjeren je da je posao s kamionima naredio bivši premijer Ivo Sanader koji je “štiteći Rončevića, štitio sebe”.
– On je taj, ta glava hobotnice, koji je naredio Rončeviću da odradi ovaj posao. Rončevića mi je žao, znam ga. Njemu kao ziherašu ovo ne bi palo na pamet, on je bio zadovoljan ministarskom stolicom. On je to radio po naređenju svojih pretpostavljenih, rekao je Drmić.


Rončevića brani Šeparovićev prijatelj, Bačića Gotovinin odvjetnik


Bivši ministar Berislav Rončević kao branitelja je angažirao zagrebačkog odvjetnika Krešimira Vilajtovića, a Rončevićevog suradnika Ivu Bačića branit će odvjetnik Ivo Farčić.
Farčić je relativno poznatiji široj javnosti od Vilajtovića. Razumljivo, jer je riječ o jednom od odvjetnika generala Ante Gotovine kojem se i sudi u Haagu s još dvojicom generala zbog zločina počinjenih tijekom i nakon operacije Oluja. Farčić je do ulaska u Gotovinin odvjetnički tim bio relativno nepoznat, no u pripremi Gotovinine obrane odradio je dobar dio posla, barem u razdoblju dok je general HV-a bio nedostupan hrvatskim vlastima i Haagu. S obzirom na snažnu ekipu pred Tribunalom u koju je uključen i bivši tužitelj Gregory Kehoe, Farčić nije angažiran za neposrednu obranu u sudskom postupku. Od zanimljivijih postupaka u posljednje vrijeme radi na obrani optuženih u postupku za korupciju u Poreznoj upravi.
Vilajtović se posljednjih desetak godina aktivno bavi kaznenim pravom. Prije toga, od 1997. do 1998. godine bio je tajnik u Ministarstvu pravosuđa. To je razdoblje dok je pravosudni ministar bio Miroslav Šeparović. Veze s bivšim ministrom i današnjim ustavnim sucem sigurno su mu pomogle u kasnijoj karijeri, jer su ga redovno angažirali bivši članovi HDZ-a ili osobe povezane s tom strankom. Njegov angažman tražio je i general Mladen Markač. Branio je i Mihajla Hrastova.




 


Odgođeno glasovanje o umjetnoj oplodnji


HDZ je i jučer odgodio glasovanje o izmjenama Zakona o umjetnoj oplodnji koje su zastupnici raspravili još prije tri tjedna. Neslužbeno doznajemo da je HDZ još “kratak” za jedan glas. Problem je nastao nakon što je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks procijenio da se za prihvaćanje izmjena, prema kojima bi se izvanbračnim parovima bitno olakšalo pristupanje postupku umjetne oplodnje, mora izjasniti 77 zastupnika, većina svih zastupnika, a ne tek većina prisutnih kao u slučaju samog Zakona. Oporba kao i neki HDZ-ovi koalicijski partneri, HSLS, SDSS i neki manjinski zastupnici, ne žele podržati te izmjene premda se s njima slažu i čekaju da Ustavni sud ukine cijeli Zakon. Doznajemo da je pravaš Danijel Srb jučer odbio dati presudan glas jer nije bio ni za Zakon o umjetnoj oplodnji smatrajući ga preliberalnim.


 


Divljački krikovi


Ivan Drmić (HDSSB) Šeksa je optužio za kršenje saborskog Poslovnika i selektivno opominjanje zastupnika. – Predsjedavajući nije reagirao kada su se, za vrijeme govora jednog zastupnika, u sabornici čuli divljački krikovi, kao iz džungle, kazao je Drmić.- Ako čujete divljačke krikove, savjetujem vam da se nađete s mojom ženom, poručio mu je Šeks, čija je supruga specijalistica za uho, grlo i nos.