Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Škola na daljinu ovisi o CARnetu

Autor:

16.10.2009. 22:00
Škola na daljinu ovisi o CARnetu

Foto: Adam VIDAS



Bili smo sigurni da ćemo nastavu na daljinu početi ove godine, no iskrsnule su neke tehničke poteškoće. Svi potrebni uređaji su instalirani i veza je probno bila uspješna, no naknadno su nastali problemi zbog kojih nastavu na daljinu još uvijek nije moguća. O svemu smo obavijestili CARnet i sad čekamo njihove djelatnike da to poprave, kazao je Branko Matulina
Da bi novoizgrađena osnovna škola na Bilom brigu trebala nakon jedne takve u Splitu, postati druga hrvatska škola na daljinu iz koje će se računalnim vezama održavati nastava za svakog učenika na otocima, točnije dvadesetak učenika na Velom Ižu te nekoliko učenika na Olibu i Silbi, poznato je još od njenog otvorenja.
Tehnički problemi
No, sva ova predviđanja još uvijek se nisu obistinila, iako je prema posljednjim najavama nastava na daljinu, točnije putem videokonferencijske opreme, trebala krenuti s početkom ove školske godine. Kako doznajemo u razgovoru s Brankom Matulinom, ravnateljem OŠ Zadarski otoci, riječ je o tehničkim problemima, koji više ne ovise o ravnatelju škole, nego isključivo o tvrtki CARnet, koja je osigurala opremu za ovu školu.
– Bili smo sigurni da ćemo nastavu započeti s početkom ove godine, no iskrsnule su neke tehničke poteškoće. Svi potrebni uređaji su instalirani i veza je probno bila uspješna, no naknadno su nastali problemi zbog kojih nastavu na daljinu još uvijek nije moguće odvijati. O svemu smo obavijestili CARnet i sad čekamo njihove djelatnike da to poprave. Svaki dan ih podsjetim na problem, oni obećaju da će čim prije stići i to je sve što za sad znam i mogu učiniti, kazao je Matulina, napomenuvši da zbog nastale situacije nije moguće predvidjeti rješenje ovog problema i konačno osposobljavanje sustava.
Podsjetimo, naime, kako je OŠ Zadarski otoci bila u izgradnji do kraja travnja ove godine, a sustav za izvođenje videokonferencijske nastave na daljinu do tada je bio instaliran u OŠ Petra Preradovića. Ista je oprema instalirana i u područnim školama na Olibu, Silbi i Velom Ižu, a nakon što su obavljeni završni radovi u školi izvršeno je preseljenje videokonferencijske opreme.
Ova je zadarska osnovna škola nedavno objavila i natječaj za nastavnika fizike u područnoj školi na Silbi, a ravnatelj pojašnjava kako je razlog tome što tamošnja škola od ove školske godine prvi put ima sedmaše.
– Od ove školske godine na Silbi je potreban nastavnik fizike i zato smo objavili natječaj, no s obzirom da profesora fizike uvijek nedostaje, sumnjamo da će nam se ta želja ostvariti. Voljeli bismo stručnjaka, no ako nam to ne uspije, predavat će drugi nastavnik koji ima afiniteta prema fizici. Ista nam je situacija i s biologijom, kemijom, matematikom i drugim predmetima za koje redovito nedostaje kadra, a koje u tom slučaju predaju drugi nastavnici srodne struke, kazao je ravnatelj, pojasnivši da je upravo ovakva situacija razlog zbog kojeg je neophodna škola na daljinu i s kojom će se svi problemi oko nedostatka nastavničkog kadra na otocima trajno riješiti.
Kako bi nastavnici ove škole spremno dočekali ovaj novi, moderni način rada, svi oni će morati proći i svojevrsnu edukaciju, jer imajući u vidu da se nitko od njih do sad nije imao priliku susresti s ovakvim načinom rada, na djelatnicima CARneta je da obave i taj dio posla.
Kako ističe ravnatelj, nastavnici zadarske matične škole prije desetak dana su bili na jednom seminaru u Šibeniku, no trenutačno se čeka da se sustav u Zadru popravi kako bi i ovdje konačno mogli završiti edukaciju, a sve to, naravno, u suradnji s CARnetom.
Edukacija
Trebalo bi, stoga, prvo uslijediti nekoliko edukacijskih seminara za školsko osoblje, a tek nakon toga otočni se učenici mogu nadati učenju putem videokonferencijske opreme.
Otočne škole su već opremljene potrebnom informatičkom opremom, a osim što će učenici s otoka svakodnevno imati nastavu na daljinu, oni će povremeno dolaziti organizirano i u zadarsku matičnu školu uglavnom na stručnu nastavu. Zamišljeno je, također, da će se u 13 školskih odjela nastava održavati za učenike od petog do osmog razreda, a u 14 odjela za mlađe, one od prvoga do četvrtog razreda.
Osim svih ovih tehničkih problema, OŠ Zadarski otoci ima i druge nedostatke, zbog kojih, unatoč lijepom, ugodnom i modernom izgledu, ne odskače od stigme mlade i neuhodane ustanove. Riječ je, naime, o školskoj knjižnici, koja u ovoj školi još uvijek ne postoji te nekompletnoj školskoj dvorani.
– Knjižnica i nekoliko detalja za sportsku dvoranu zahtijevaju znatnija financijska sredstva, koja bi nam trebali osigurati resorno ministarstvo i Grad Zadar. Na nama je bilo da iznesemo zahtjev za ovim potrebama, a sad samo možemo čekati. S obzirom da se bliži kraj godine, vjerujemo da će se ta sredstva predvijeti u proračunu za iduću godinu, kazao je Matulina te naglasio da se, što se tiče lektire i druge potrebne literature, učenici ove škole još uvijek služe knjižnicom OŠ Stanovi, koja im je uvijek na raspolaganju.
Osim toga, pomaže im i to što je većina učenika upisana i u Gradsku knjižnicu, odakle posuđuju potrebne naslove.