Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Ucjenjivani profesor dao iskaz istražnom sucu

Autor: Suzana Bandić

16.10.2009. 22:00
Ucjenjivani profesor dao iskaz istražnom sucu

Foto: Filip BRALA



– Žao mi je Ave Karabatić, ali mlada je pa se nadam da će iz svega izvući pouku. Sve ostalo što sam imao reći, rekao sam istražnom sucu – kazao je Nižić novinarima
Istražni sudac Županijskog suda u Zadru Ante Anić saslušao je u petak sveučilišnog profesora Živka Nižića (65) koji je prošli tjedan zbog ucjene policiji prijavio studenticu talijanistike Avu Karabatić (21), njezinu majku Sanju (39) i dečka Špiru Miličića (24), ali jučer nismo uspjeli doznati što je on izjavio niti koje će još radnje sud poduzeti jer je sudac Anić do kraja radnog vremena bio nedostupan novinarima.
– Žao mi je Ave Karabatić, ali mlada je pa se nadam da će iz svega izvući pouku. Sve ostalo što sam imao reći, rekao sam istražnom sucu – kazao je Nižić novinarima nakon izlaska iz zgrade zadarskog Županijskog suda. Osim toga opovrgnuo je napise jednog lokalnog dnevnog lista da su ga studenti mitili paškim sirom, kazavši kako on mito nikada nije primio, a da mu je sir u jednu trgovinu u Zadru slao njegov rođak s Paga.
Poruke koje je sa studenticom izmjenjivao nije htio komentirati već je samo kratko kazao da sve baš i nije onako kako je to studentica prezentirala u javnosti nakon što je zajedno s majkom i dečkom privedena istražnom sucu.
Međutim, na te njegove riječi očitovala se Ava kazavši kako je policija zaplijenila njezinu, ali i njegovu karticu iz mobitela te da će se istina dokazati.
Podsjetimo, ona je s dečkom i majkom osumnjičena da je ucijenila profesora porukama lascivnog sadržaja koje joj je slao te da je pod prijetnjom kako će ih objaviti od njega tražila devet tisuća eura. Profesor je, navodno, platio dvije tisuće eura, a ostatak je njezinom dečku predao na Autobusnom kolodvoru u dogovoru s policijom koja je novčanice označila. Ava i njezina majka nakon saslušanja kod istražnog suca puštene su na slobodu, dok je njezin dečko još uvijek u pritvoru. Opovrgnula je svoju i majčinu umješanost u ucjenu tvrdivši kako je njezin dečko to učinio bez njihova znanja, a navodno je on to i priznao istražnom sucu.
Iako je profesor Nižić jučer dao svoj iskaz sucu Aniću, Miličić ostaje u pritvoru do daljnjega stoga što mu je osim zbog mogućnosti od utjecaja na svjedoka, pritvor određen i zbog mogućnosti od ponavljanja djela.
Nakon što se okonča istražni postupak trebalo bi reagirati Županijsko državno odvjetništvo, a ukoliko cijeli slučaj završi na Sudu, Nižić će sudski proces najvjerojatnije pratiti kao umirovljenik s obzirom na to da je, kako saznajemo od njemu bliskog izvora, nedavno predao zahtjev za odlazak u mirovinu.