Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za uređenje Poljane 16 milijuna kuna

Autor:

16.10.2009. 22:00
Za uređenje Poljane 16 milijuna kuna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovim smo projektom htjeli reinterpretirati arheološke ostatke koji su pronađeni na tom području. Ideja nam je bila postići međusobno ispreplitanje prostora te cijeli prostor, zajedno sa šetnicom koja je također obnavljana prema našem projektu, staviti pod zajednički nazivnik, rekao je Ante Uglešić
Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić nedavno je rekao da bi do kraja ove godine trebao biti raspisan natječaj za izvođača radova za uređenje Poljane pape Ivana Pavla II., dok bi početkom sljedeće godine trebali početi radovi na njenom uređenju. Grad je za uređenje tog najvrjednijeg otvorenog prostora na Poluotoku iz gradskog proračuna izdvojio oko 16 milijuna kuna.
Poljana pape Ivana Pavla II., odnosno prostor koji se proteže od južnog portikata Foruma prema Ulici Zadarskog mira 1358. uređivat će se prema idejnom projektu zadarskog arhitekta Ante Uglešića.
– Ovim smo projektom htjeli reinterpretirati arheološke ostatke koji su pronađeni na tom području. Ideja nam je bila postići međusobno ispreplitanje prostora te cijeli prostor, zajedno sa šetnicom koja je također obnavljana prema našem projektu, staviti pod zajednički nazivnik, rekao je Ante Uglešić.
Prema njegovoj viziji prvi element i osnovna koncepcija bila je obnova srednjovjekovne gradske cisterne koja, za oko 70 centimetara izdignuta od portikata Foruma, čini jedan uzvišeni trg. Ovaj prostor zamišljen je kao okupljalište ili mjesto na kojem bi se mogli ogranizirati koncerti ozbiljne glazbe. Uglešić je rekao da su simboliku cisterne željeli naglasiti izgradnjom fontane koja će povezivati gornji i donji plato. Donji plato, gdje se trenutačno nalazi parkiralište, zamišljen je, kako autor kaže, kao svojevrsni “dnevni boravak” koji će biti ozelenjen stablima. Na tom je dijelu Poljane zamišljeno parkovno rješenje s klupama i stablima koja će građanima ljeti stvarati hlad, a zimi će omogućavati da prodre sunce.
– Treći segment uređenja uključuje dio koji se proteže uz Ulicu Zadarskog mira 1358. s naznakom srednjovjekovnoga bedema koji će se protezati cijelim dijelom do šetnice, a koji će biti podignut za jednu stepenicu. Četvrti dio Poljane, uz djelomično rekonstruiranu rimsku baziliku koja neće biti izvorna, trebao bi se ozeleniti te bi se tamo trebao napraviti park arheoloških fragmenata, rekao je arhitekt Uglešić.
Pored ovih radova probit će se i ulica uz kuću Rašica te će se na tom dijelu Poljane urediti “štekati” koji će biti u funkciji postojećih kafića, a koji bi trebali biti djelomično fiksni tako da će se moći prilagođavati željama i potrebama vlasnika. U posljednjim iskapanjima između zgrade Rašice i prostora cisterne nađena je dobro sačuvana apsida bazilike pa će i ona biti rekonstruirana.
Ovakvim uređenjem Poljane pape Ivana Pavla II. trebala bi se postići revitalizacija tog dijela Poluotoka, a i građani će imati još jedno mjesto za odmaranje i šetnju.