Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Lijek kupuju za 25, a prodaju za 145 kuna

16.10.2010. 22:00
Lijek kupuju za 25, a prodaju za 145 kuna


Riječ je o lijeku koji nije registriran u Hrvatskoj, već se nabavlja interventnim uvozom i preko više posrednika, kažu u veledrogerijama
Ako u ljekarni kupite lijek na kojem stoji cijena od tri eura, a vi ste ga platili deseterostruko više, s pravom vam se može dići kosa na glavi. Da ovakvi slučajevi nisu neuobičajeni, već dio uvriježenog farmaceutsko-ljekarničkog poslovanja, pokazuje primjer Polygynax vaginaleta, namjenjenih liječenju upale rodnice i drugih ginekoloških problema, čija je cijena u ljekarni oko šest puta veća od cijene ispisane na proizvodu.
Riječ je o lijeku koji nije registriran na hrvatskom tržištu, već se nabavlja interventnim uvozom prema pojedinačnoj preporuci liječnika i plaća se iz vlastitog džepa. Pacijentica koja ga je ovih dana kupila u jednoj zagrebačkoj ljekarni, platila ga je po cijeni od 145 kuna, da bi tek kasnije shvatila da na kutiji koju je dobila stoji cijena od 3,42 eura, ili u kunskoj protuvrijednosti, 25 kuna. Kako je moguće da se cijena lijeka prilikom uvoza poveća za 580 posto? Naizgled jedino prevarom pacijenata, po mišljenju ljekarničke struke korištenjem rupa u zakonu, a po tvrdnjama veledrogerija, normalnim i sa zakonom potpuno usklađenim poslovanjem.
– Polygynax nije registriran na hrvatskom tržištu, već je u fazi registracije, koja se očekuje u prvom kvartalu sljedeće godine. Uvozimo ga interventnim uvozom, preko sustava e-veledrogerija, odnosno preko druge ili treće ruke, što poskupljuje njegovu cijenu – kaže Jakov Radošević iz Medike, jedne od četiri veledrogerije preko kojih se ovaj lijek uvozi. Radošević tvrdi kako lijek ne nabavljaju po cijeni od 3,42 eura koja stoji na kutijici, već da mu je nabavna cijena u veleprodaji između devet i 12 eura. Nakon što veledrogerija poplaća troškove uvoza i suglasnosti, verifikaciju u Agenciji za lijekove i drugu papirologiju, što cijenu podiže za još 0,5 posto, te pribroji vlastitu maržu od 15 posto, lijek u ljekarne stiže po cijeni od 85 do 90 kuna, veli predstavnik Medike. Ljekarne imaju pravo naplatiti maržu od 30 posto cijene lijeka te PDV, i cijena ne može biti niža, tvrdi Radošević. Jednaku kalkulaciju iznose i u veleprodajnoj tvrtki Alpha-medical.
Inače nakon što se Polygynax registrira u Hrvatskoj, Medika će biti ekskluzivni distributer. Ugovor je već potpisan, a nabavna cijena lijeka tada će biti niža i iznositi oko 3,5 eura, kažu u Mediki.
U Hrvatskoj ljekarničkoj komori tumače kako ljekarne moraju formirati cijene svih lijekova na recept prema posebnoj odluci Komore, koja ima pravnu snagu i obvezujuća je za sve ljekarne. Ljekarnička marža točno je kategorizirana, pa se za lijekove cijene do 100 kuna smije obračunati marža do najviše 35 posto, a za skuplje lijekove najviše 10 posto cijene lijeka.