Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rajnerovih osam tisuća oblica i orkula

16.10.2010. 22:00
Rajnerovih osam tisuća oblica i orkula


Nakon što je zatražio i od Ministarstva regionalnog razvoja na služnost dobio površinu od 28 ha Rajner Perica, po adresi Zagrepčanin, a po srcu Stankovčanin, prvo je godinu dana čistio i pripremao teren da bi uskoro počeo podizati jedan od najvećih maslinika u Hrvatskoj. Koje su sve prednosti jesenske sadnje pred proljetnom sadnjom maslina?
Maslina je kultura koja osim gospodarske vrijednost zbog najkvalitetnijeg biljnog ulja ima i ambijentalno ekološku vrijednost za čovjeka i za turistički ugođaj. Spoznao je to konačno i naš čovjek koji posljednjih nekoliko godina užurbano traži prostor za njenu novu sadnju.
U potrazi za prikladnim terenom koji bi uz to omogućio značajniju proizvodnju i nastup na zahtjevnom europskom tržištu krenuli su mnogi.
Temeljite pripreme terena
Jedan od njih je Rajner Perica, po adresi Zagrepčanin, a po srcu Stankovčanin koji je pred samim ulazom u Stankovce zatražio i dobio na služnost od Ministarstva regionalnog razvoja površinu od 28 ha obraslu niskom šumskom vegetacijom.
Klasične metode koje se inače koriste u pripremi tla kao osnovnog supstrata za sadnju na ovom kamenitom terenu zamijenili su moćni strojevi. Tako je proteklih godinu dana teren temeljito očišćen od podzemne i nadzemne vegetacije, nakon čega je izripan, te šizel-kultivatorima u tri navrata rastresen kameni supstrat koji je nakon toga frezan ili mljeven.
Na markiranom terenu trenutno se bagerom kopaju jame za sadnju, organski i mineralni gnoj predviđen za meliorativnu gnojidbu baš kao i sadnice čekaju.
Sadnja će započeti ovih dana.
Maslina je voćka čije sadnice se ne prodaju golog korijena, već u kontejnerima i stoga se može saditi čitave godine ukoliko propisno pripremimo teren i raspolažemo vodom za zalijevanje. Jesenska sadnja ima velike prednosti u odnosu na proljetnu. Između tla i korijenova sustava masline do proljeća se uspostavi prirodna veza, a na prekinutim dijelovima korijena razviju se nove žilice, te ona u proljeće puno intenzivnije raste od one tek posađene. Svi oni, dakle koji su pripremili teren za sadnju maslina mogu pristupiti sadnji vodeći računa o izboru dobre sadnice. Sadnica masline mora imati dobro razvijen nadzemni dio i što je posebno važno mora biti dobrog zdravstvenog stanja.
Izbor sadnica i pravila sadnje
Svaku treba pregledati na kvalitetu i zdravstveno stanje. Sadnju treba obaviti na sljedeći način: uz marker koji označava mjesto sadnje iskopat će se jamica za sadnju dimenzije 40 x 40 cm s tim da smo prethodno obavili meliorativnu gnojidbu u velike jame koje smo zatrpali (organsko i mineralno gnojivo na dno velike jame s trećinom zemlje) ukoliko se radi o terenu krša.
Gnojidba i zaštita
Otvorene nove jamice zaprašit će se sredstvima za zaštitu od zemljišnih štetočinja (klisnjaci, grčice hrušta i dr.). Prigodom sadnje treba voditi računa o visini sadnje (korijenov vrat mora biti u nivou okolne površine tla), o rahlom tlu za sadnju, o zbijanju tla prigodom sadnje i o pravcu sadnje, te da korijenje ne dođe u direktan kontakt s gnojem koji smo dodali kao meliorativnu gnojidbu na dno velike jame. Preporuka je nekoliko dana prije sadnje tlo u posudi ili kontejneru ne zalijevati vodom, a prilikom vađenja sadnice iz posude, korijenje koje je u malom prostoru posude ili kontejnera bilo stisnuto i sklupčano potrebno je rastresti, a po mogućnosti i škarama obnoviti. Pri sadnji treba osigurati za svaku sadnicu po jedan kolac, koji joj služi kao oslonac, naročito na položajima izloženim jakim vjetrovima, osobito buri.
Kolac se postavlja uz sadnicu tako da bude iznad tla najmanje jedan metar, u smjeru najjačeg vjetra. Sadnica se veže uz kolac na osmicu, na dva do tri mjesta rastezljivim gumenim vrpcama koje ne oštećuju deblo sadnice pri gibanju, naročito pri jakoj buri.
Dobro pripremljeni i zreli stajski gnoj u količini od 25 – 30 kg po sadnici treba dodati u kružnom prstenu oko sadnice, a iznad korijenova sustava. Posao na sadnji se završava pokrivanjem stajskog gnoja sitnim tlom, te laganim humčenjem. Humčenje štiti korijen sadnice od eventualnih hladnoća i smrzavanja tla tijekom zimskih mjeseci. Iza sadnje poželjno je vršiti zalijevanje posađene masline s desetak litara vode. Kada prođe opasnost od štetnih zimskih temperatura oko sadnice se formira zdjelica.
Nemjerljive koristi
Za sadnju na lokaciji Stankovci gospodin Rajner Perica koristit će razne domaće i introducirane sorte maslina na sjemenjaku. Oblica ili orkula bit će najzastupljenija, a od ostalih mjesto će naći drobnica, leccino, pendolino, frantoio, levantinka i istarska bjelica. Preko 8 tisuća novih sadnica maslina čija sadnja se očekuje ove jeseni na lokalitetu Stankovci zasigurno će doprinijeti znatnom povećanju u ponudi maslinovog ulja s našeg područja, a ambijentalno ekološki ugođaj za domaće stanovništvo kao i za posjetitelje nemjerljiv je.