Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Papa zbog Dajle smjenjuje biskupa Ivana Milovana

16.10.2011. 22:00
Papa zbog Dajle smjenjuje biskupa Ivana Milovana


Mons. Dražen Kutleša imenovan je pomoćnim biskupom i dobit će posebne ovlasti što znači da Milovan neće više imati puno pravo upravljanja i jurisdikcije, a to je, smatraju mnogi, uvod u njegovu smjenu


Papa Benedikt XVI. jučer je imenovao svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije i sadašnjeg djelatnika Kongregacije za biskupe mons. Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom Porečke i pulske biskupije, priopćio je apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari. Već je s jučerašnjim danom mons. Kutleša u potpunosti preuzeo povjerenu mu novu službu, javila je Informativna katolička agencija (IKA).
S obzirom na sve što se u Porečkoj i pulskoj biskupiji događalo zadnjih mjeseci – od Papine jednominutne suspenzije porečkog i pulskog biskupa Ivana Milovana zbog atraktivnih nekretnina u i oko Dajle nadalje, o čemu je upravo Glas Istre prvi pisao – nije ni čudno da su s Kutlešinim imenovanjem krenule i spekulacije kako je jučerašnji Papin potez ustvari uvod u smjenu mons. Milovana. Naime, mons. Kutleša imenovan je biskupom koadjutorom, odnosno pomoćnim biskupom, i dobit će posebne ovlasti, što znači da mons. Milovan neće više imati puno pravo upravljanja i jurisdikcije. Prema mišljenima stručnjaka, posebne ovlasti odnosit će se upravo na slučaj Dajla, ali i na neka druga pitanja.
Osjetljivo razdoblje
Pomoćni biskup porečko-pulski mons. Dražen Kutleša rekao je da njegovo imenovanje dolazi u osjetljivom razdoblju za ovu biskupiju izražavajući uvjerenost da će Crkva u Hrvatskoj ostati vjerna Svetoj Stolici, priopćio je jučer u Mostaru osobno biskup Kutleša.
– Prihvaćajući svoju novu pastoralnu službu u osjetljivu razdoblju života Porečko-pulske biskupije, svjestan sam da u sljedećim godinama moram posvetiti sve svoje snage za dobro ove mjesne Crkve – koja je bogata poviješću, vjerom i kulturom – u svim svojim mnogostrukim vidovima, stoji u pisanoj izjavi mons. Kutleše kojim se očito aludira na problem Dajle. Dodaje se da Crkva u Hrvatskoj “jest i želi ostati vjeran dio opće Crkve, pod vodstvom Pape, koji joj je svojim nezaboravnim pohodom očitovao svoju duboku naklonost i ujedno ljubav prema svemu hrvatskom narodu i svoje poštovanje prema državnim vlastima”.
“Porečko-pulska biskupija želi služiti vjeri i kršćanskom životu naroda Božjega koji se nalazi na njezinu teritoriju, i želi biti uključena na miran i konstruktivan način u život nacionalne zajednice, navodi pomoćni biskup Dražen Kutleša. On je izrazio zahvalnost Svetome Ocu na odluci o imenovanju te očekivanje da će imati dobre odnose s biskupom Ivanom Milovanom.
Dobrodošlica
Ilija Jakovljević, kancelara biskupije izrazio je zadovoljstvo odlukom.
– Čestitam mons. Kutleši i zahvalni smo Papi što nam je darovao biskupa koadjutora. Želimo mu dobrodošlicu u našu biskupiju, rekao je Jakovljević.
Porečka i pulska biskupija jučer poslijepodne na svojim je stranicama u povodu imenovanja novog biskupa koadjutora objavila priopćenje za javnost biskupa Milovana. Među ostalim, Milovan ističe da je “Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je danas, 17. listopada 2011. u 12 sati, vijest da je papa Benedikt XVI. imenovao mons. Dražena Kutlešu, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije, i dosadašnjeg djelatnika Kongregacije za biskupe u Rimu, biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije. “zahvalan Svetome Ocu na imenovanju mons. Kutleše biskupom koadjutorom, a novome biskupu čestitam u svoje osobno ime te u ime svećenstva, redovništva i svih vjernika naše Biskupije.  Mons. Dražena Kutlešu poznam kao dobru, plemenitu i stručnu osobu te ne sumnjam da će on uvelike moći doprinijeti vjerskom životu i poslanju naše Porečke i Pulske biskupije. Novog biskupa preporučujem dobroti, pažnji i molitvi svih naših vjernika”, stoji u biskupovom priopćenju.
Bogat životopis
Novoimenovani biskup koadjutor Porečke i pulske biskupije mons. Kutleša rođen je 25. rujna 1968. godine u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. godine za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Godine 1994. postao je bakalaureat pri Teološkom fakultetu u Zagrebu, a 2001. godine na Papinskom sveučilištu Urbanianumu postigao je doktorat iz kanonskog prava.