Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pogled u bibinjsku prošlost

16.10.2011. 22:00
Pogled u bibinjsku prošlost


Ovo je pogled u bibinjsku prošlost, u kulturne vrijednosti koje se čuvaju u pamćenju bibinjskog puka. Nije slučajno što se ova svečanost održava u listopadu, jer posvećujemo je bibinjskom župniku koji je rođen, umro i zaređen upravo u listopadu don Marku Sikiriću, rekao je Božidar Šimunić


U povodu obljetnice smrti don Marka Sikirića i obljetnice podizanja spomenika na Selavratima jučer je u crkvi Sv. Roka u Bibinjama održano slavlje na kojemu je, osim o spomenutim obljetnicama, bilo riječi i o Bibinjskom troknjižju te o spomen-ploči pisanoj glagoljicom o temeljitoj obnovi crkve koja je ovom prilikom i otkrivena. Nakon misnog slavlja, o životu don Marka Sikirića, bibinjskog župnika, govorio je predavač Božidar Šimunić, nakon kojeg je pjesmu “O tebi su pričali nam stari” izveo Dječji zbor iz Bibinja.
– Ovo je pogled u bibinjsku prošlost, u kulturne vrijednosti koje se čuvaju u pamćenju bibinjskog puka. Nije slučajno što se ova svečanost održava u listopadu, jer posvećujemo je bibinjskom župniku koji je rođen, umro i zaređen upravo u listopadu – don Marku Sikiriću. Zahvaljujući ovom strogom pastiru u pamćenje Bibinjaca je utkano da Bibinjci nikada nisu zapostavili svoje hrvatstvo i katoličku vjeru. Odan ideji jedinstvene i samostalne Hrvatske, poznato je da je bio je protiv autonomaša koji su htjeli samostalnost Dalmacije, istaknuo je Šimunić, podsjetivši potom i na neke situacije i zgode iz don Markova života kroz koje se posebno ističe da je riječ o župniku Bibinjcu i velikom Hrvatu.
Bibinjsko troknjižje, odnosno prikaz faksimilnih izdanja matica krštenih, vjenčanih i umrlih, pisanih glagoljicom predstavili su potom mr. Grozdana Franov Živković i mons. dr. Pavao Kero. Iznijeli su ovom prilikom zanimljivosti iz ove tri glagoljske knjige, bibinjske matice krštenih, vjenčanih i umrlih u razdoblju od 1713. do 1825. godine, a koje je priredio don Pavao Kero i koje su objavljene 2010. godine u zadarskoj Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti.
– Ove tri knjige do sada nema nitko osim Bibinja. Znam da su već dvije osobe iz Bibinja uz pomoć ovih knjiga napisali diplomske radove, jer ove tri matice služe svim studentima kao izvrstan materijal za pisanje, ne samo seminarskih i diplomskih nego i doktorskih radova, istaknuo je don Pavao, iznijevši potom i neke zanimljivosti o bibinjskim prezimenima te o rasporedu grobova.
Prije otkrivanja spomen-ploče postavljene u crkvi sv. Roka, na kojoj je glagoljicom napisano “Ova crkva u Bibinjama sagrađena u XVI. stoljeću bi posvećene na čast Sv. Roka 1673. Godine. Temeljito je obnovljena 2009. godine dok župom upravljaše don Radoica Josip Pinčić”, današnji bibinjski župnik, spomenuti don Radoica, održao je predavanje o povijesti i temeljitoj obnovi crkve sv. Roka,  2009. godine. Kako je kazao, u ovu je obnovu uloženo 900 tisuća kuna, a na kraju svog izlaganja se zahvalio i svim onima, brojnima, Bibinjcima koji su tu obnovu i pomogli.