Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Režija Tomaža Pandura spaja veliku litareturu i sadašnjost

16.10.2011. 22:00
Režija Tomaža Pandura spaja veliku litareturu i sadašnjost


Postupak redatelja je takav da u dva prva čina nudi vizualno izuzetno dojmljiv i dosta klasično pročitan tekst velikoga Tolstoja. No, u trećem se činu događa obrat, iznenađenje koje gledatelje prebacuje u suvremenost


Dugo očekivana i najavljivana dramska prizvedba “Rata i mira” Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Tomaža Pandura, dramatizaciji Darka Lukića, dramaturginja Livija Pandur, umjetnička suradnica Sanja Ivić i u prijevodu Zlatka Crnkovića održana je 14. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. To je prava ansambl predstava okupljena oko remek-djela svjetske književnosti. Nastupio je gotovo cijeli dramski ansambl HNK, među kojima su Goran Grgić, Livio Badurina Zrinka Cvitešić, Pero Kvrgić, Alma Prica, Milan Pleština, Dora Lipovčan, Goran Navojec, Franjo Kuhar, Lana Barić, Ivan Glowatzky, Nera Stipičević, Luka Dragić, Damir Markovina, Siniša Popović, Dušan Popović, Bojan Novajec, Luka Dragić,Iva Mihalić, Nikša Kušelj, a kao gošća iz Slovenije nastupila je Milena Zupančič.
Priča Tolstojevoga romana je, naravno, poznata, a redatelj Tomaž Pandur pokušao je pokazati koliko je mnogo Tolstojevih rečenica koje su bitne i danas, kod nas i ovdje. Autor dramatizacije “Rata i mira” Darko Lukić, u suradnji s Tomažom i Lidijom Pandur, napisao je čak 16 različitih scenarija za tu predstavu, sa završnom verzijom od stotinjak stranica. Scenografiju potpisuje dizajnersko-scenografska skupina Numen, tj. Sven Jonke i Nikola Radeljković. Tu je predočen spoj dizajna, arhitekture i likovnosti, vizualna komponenta predstave vrlo je raskošna i dojmljiva, ali zapravo minimalistička, što je također u skladu s današnjim vremenom. Kostimografkinja je, kao i uvijek jako uspješna, Danica Dedijer, a glazbu su skladali Boris Benko i Primož Hladnik.
Postupak redatelja je takav da u dva prva čina nudi vizualno izuzetno dojmljiv i dosta klasično pročitan tekst velikoga Tolstoja. No, u trećem se činu događa obrat, iznenađenje koje gledatelje prebacuje u suvremenost. Tako ženski likovi podsjećaju na tajnice iz kultne serije Momci s Madisona, a sluga postaje voditelj TV showa… Što reći nego – asocijacije su jasne i efektne, povezivanje velike literature pretvorene u dramu i današnje stvarnosti ne smetaju konačnom snažnom umjetničkom dojmu. Svi elementi predstave, pa i gluma, prate redateljeva snažna osobna rješenja, pa će zasigurno i nove izvedebe u HNK-u biti pred prepunim gledalištem, kao i na pretpremijeri.