Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Serum iz pacijentove krvi kao lijek

16.10.2011. 22:00
Serum iz pacijentove krvi kao lijek


Zanimljivo je da su u Engleskoj na ovaj način izliječili Luku Modrića, profesionalnog nogometaša, hrvatskog reprezentativca, a nedavno se terapiji bila podvrgnula i Marija Vrsaljko, zadarska košarkašica


U Hrvatskoj svega devet medicinskih ustanova ima licenciju za najnoviju metodu liječenja akutnih i kroničnih bolesti zglobova metodom Orthokin. Riječ je o metodi koja je još nova i koju su osmislili i usavršili njemački stručnjaci i koja je u Europi od 1997. u primjeni, a potom je došla i u Hrvatsku. Prema dostupnim podacima u Europi licenciju za ovu metodu ima 500 liječnika, od kirurga – ortopeda, fizijatara, neurokirurga, neurologa i anesteziologa.
– Terapijom Orthokin liječimo bolove u zglobovima, ozljede tetiva, ligamenata, hrskavice i mišića i to bez dodataka lijekova ili nekih drugih tvari. U ovoj metodi koriste se samo pacijentovi endogeni proteini i faktori cijeljenja – govori Mate Fuštin iz zadarske Poliklinike Therapia u koju dolaze mnogi pacijenti na ovu vrstu liječenja.
Jednostavna metoda
Metoda Orthokin je relativno jednostavna.
– Kad dođe pacijent, uzme se njegova krv i obradi se pod posebnim laboratorijskim uvjetima. Na takav način obrađeni serum obogaćen blokatorima upale i faktorima cijeljenja injekcijom se vraća u pacijentovu bolnu regiju. Broj injekcija ovisi o stupnju oštećenja tkiva tetiva, ligamenata ili mišića.
Zanimljivo je da su u Engleskoj na ovaj način izliječili Luku Modrića, profesionalnog nogometaša, hrvatskog reprezentativca, a nedavno se terapiji bila podvrgnula i Marija Vrsaljko, zadarska košarkašica.
U zadarskoj poliklinici Therapia zatekli smo jednu pacijenticu iz Slovenije koja je imala velikih poteškoća s koljenom. Kako u susjednoj državi niti jedna medicinska ustanova nema licenciju za Orthokin, ona se odlučila dolaziti u Zadar.
– Još malo i gospođi će završiti terapija, a napredovanje liječenja ide predviđenim tempom – govori Fuštin.
Stabilno zdravlje kao uvjet
Do sad je utvrđeno da se Orthokin, ponekad u kombinaciji s operacijom, uspješno primjenjivao u liječenju akutnih ili kroničnih bolesti poput gonartroza, koksartroza, artroze ramena, lakta i gležnja, potom traumatskih ozljeda hrskavice, bolesne promjene tetiva i ligamenata, lumboishialgije, rupture mišića, itd. U Europi brojni su sportaši, napose profesionalni, bili podvrgnuti Orthokinu, ali i drugi građani.
– Imala sam svojedobno operaciju, rekonstrukciju ligamenata koljena čemu je dodana metoda Orthokina, poslije čega nije bilo problema s tim koljenom. No, pojavio se u prvom dijelu godine problem u drugom koljenu, pa sam opet podvrgnuta Orthokinu, a po iskustvu znam da će biti sve u redu – kaže Marija Vrsaljko.
– Nekim pacijentima, koji su, recimo, imali povišenu tjelesnu temperaturu ili boluju od akutne infekcije, ako su uzimali antibiotike u tom tjednu ili su u prošla četiri cijepljeni, ne preporučuje se Orthokin. Načelno, pacijentovo zdravlje treba biti stabilno. Valja spomenuti da će terapija dati tim bolje rezultate što su hrskavica ili mišićno tkivo u početku tretmana manje oštećeni – zaključio je Fuštar.