Serum iz pacijentove krvi kao lijek

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
doktor
Terapijom Orthokin liječe se bolovi u zglobovima, ozljede tetiva, ligamenata, hrskavice i mišića

U Hrvatskoj svega devet medicinskih ustanova ima licenciju za najnoviju metodu liječenja akutnih i kroničnih bolesti zglobova metodom Orthokin. Riječ je o metodi koja je još nova i koju su osmislili i usavršili njemački stručnjaci i koja je u Europi od 1997. u primjeni, a potom je došla i u Hrvatsku. Prema dostupnim podacima u Europi licenciju za ovu metodu ima 500 liječnika, od kirurga - ortopeda, fizijatara, neurokirurga, neurologa i anesteziologa.

- Terapijom Orthokin liječimo bolove u zglobovima, ozljede tetiva, ligamenata, hrskavice i mišića i to bez dodataka lijekova ili nekih drugih tvari. U ovoj metodi koriste se samo pacijentovi endogeni proteini i faktori cijeljenja - govori Mate Fuštin iz zadarske Poliklinike Therapia u koju dolaze mnogi pacijenti na ovu vrstu liječenja.

Jednostavna metoda

Metoda Orthokin je relativno jednostavna.

- Kad dođe pacijent, uzme se njegova krv i obradi se pod posebnim laboratorijskim uvjetima. Na takav način obrađeni serum obogaćen blokatorima upale i faktorima cijeljenja injekcijom se vraća u pacijentovu bolnu regiju. Broj injekcija ovisi o stupnju oštećenja tkiva tetiva, ligamenata ili mišića.

Zanimljivo je da su u Engleskoj na ovaj način izliječili Luku Modrića, profesionalnog nogometaša, hrvatskog reprezentativca, a nedavno se terapiji bila podvrgnula i Marija Vrsaljko, zadarska košarkašica.

U zadarskoj poliklinici Therapia zatekli smo jednu pacijenticu iz Slovenije koja je imala velikih poteškoća s koljenom. Kako u susjednoj državi niti jedna medicinska ustanova nema licenciju za Orthokin, ona se odlučila dolaziti u Zadar.

- Još malo i gospođi će završiti terapija, a napredovanje liječenja ide predviđenim tempom - govori Fuštin.

Stabilno zdravlje kao uvjet

Do sad je utvrđeno da se Orthokin, ponekad u kombinaciji s operacijom, uspješno primjenjivao u liječenju akutnih ili kroničnih bolesti poput gonartroza, koksartroza, artroze ramena, lakta i gležnja, potom traumatskih ozljeda hrskavice, bolesne promjene tetiva i ligamenata, lumboishialgije, rupture mišića, itd. U Europi brojni su sportaši, napose profesionalni, bili podvrgnuti Orthokinu, ali i drugi građani.

- Imala sam svojedobno operaciju, rekonstrukciju ligamenata koljena čemu je dodana metoda Orthokina, poslije čega nije bilo problema s tim koljenom. No, pojavio se u prvom dijelu godine problem u drugom koljenu, pa sam opet podvrgnuta Orthokinu, a po iskustvu znam da će biti sve u redu - kaže Marija Vrsaljko.

- Nekim pacijentima, koji su, recimo, imali povišenu tjelesnu temperaturu ili boluju od akutne infekcije, ako su uzimali antibiotike u tom tjednu ili su u prošla četiri cijepljeni, ne preporučuje se Orthokin. Načelno, pacijentovo zdravlje treba biti stabilno. Valja spomenuti da će terapija dati tim bolje rezultate što su hrskavica ili mišićno tkivo u početku tretmana manje oštećeni - zaključio je Fuštar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno