Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vodovod u funkciji do kraja godine

16.10.2011. 22:00
Vodovod u funkciji do kraja godine


Izgradnjom vodovodnog pravca u donjoraštanskim zaseocima Gračku i Podvršju bit će u potpunosti završen glavni cjevovod Sikovo – Raštane Donje u sveukupnoj dužini od 15.400 metara. Investicija u vodoopskrbu filipjanskog zaobalja iznosi preko 20 milijuna kuna, zbrojio je Igor Pedisić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov


Završena je izgradnja glavnog vodoopskrbnog cjevovoda Sikovo – Raštane Donje, u tijeku su još završni radovi na trećoj fazi, odnosno na dionici vodovoda od Debeljaka prema Raštanima, u zaseocima Podvršje i Gračak. Izvođač radova je zagrebačka Montmontaža.
– Izgradnjom vodovodnog pravca u donjoraštanskim zaseocima Gračku i Podvršju bit će u potpunosti završen glavni cjevovod Sikovo – Raštane Donje u sveukupnoj dužini od 15.400 metara. Investicija u vodoopskrbu filipjanskog zaobalja iznosi preko 20 milijuna kuna, zbrojio je Igor Pedisić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
– Dobivanjem zrmanjske vode iz vodovodnih slavina i ovo područje u zaobalju istinski će zakorači u 21. stoljeće. Konačnim rješenjem spora između šibenskog tvrtke MAIB i Hrvatskih voda vodovod bi trebao biti u funkciji do kraja godine, najavio je Pedisić.
Vlada RH je u istočni županijski vodoopskrbni pravac uložila oko 160 milijuna kuna. Izgrađeni su brojni objekti poput vodosprema, crpnih stanica i velikih cjevovoda. Još se 20 milijuna kuna ove godine ulaže u nastavak istočnog pravca, nizvodno od Zemunika prema Debeljaku, Gorici, Glavici i Raštanima.
– Početkom sljedeće godine, ako bude išlo ovom dinamikom, započet će i 5. faza radova i to za područje Raštana Gornjih. Provedenom javnom nabavom tvrtka Montmontaža je također izabrana za izvođača radova ‘teških’ 4,5 milijuna kuna, obznanio je donačelnik Vedran Zrilić.
Četvrta faza izgradnje odnosi se na vodoopskrbu Gorice i Glavice kao i sukošanskih zaseoka Goleša i Vrljica u Općini Sukošan. Peta faza vodoopskrbnih radova zapravo je dionica Raštane Donje – Raštane Gornje – Tičevo Veterinci.
Većinu novca je osigurala Vlada RH iz državnog proračuna nekolicine ministarstava, ali najviše iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te sredstvima Hrvatskih voda, Zadarske županije i djelomično općina na navedenom pravcu.
– Voda znači život, a onda i nove mogućnosti za ove ljude i ova mjesta. Dakako, s krajnjim ciljem da svako kućanstvo i svaki gospodarski subjekt dobije tekuću vodu kao osnovni preduvjet kvalitetnog života i normalnog poslovanja. Važno je živjeti, ali važno je i kvalitetno živjeti u ovom istinskom ravnokotarskom raju, navodi Pedisić.
Izgradnjom Polačkog bazena i vodovodnog spoja s Biogradom na Moru bit će zaokružen cijeli istočni vodovodni pravac vrijedan čak 220 milijuna kuna.