Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vukovarski branitelji odbacili “Šeksov zakon”

16.10.2011. 22:00
Vukovarski branitelji odbacili “Šeksov zakon”


Odvjetnik Krešimir Krsnik dobio je punomoći 19 branitelja koji žele biti slobodni građani, a ne sumnjivci, te ističu da im “Zakon o ništetnosti” ne znači ništa


Dok HDZ u Saboru još uvijek pokušava skupiti kvorum koji bi im omogućio izglasavanje vladinog prijedloga zakona o ništetnost pravnih akata bivše JNA i SFRJ, 19 Vukovaraca s optužnice na kojoj su 44 hrvatska državljana odlučilo je pravnim putem riješiti svoje probleme sa Srbijom. Stoga su jučer u Spomen domu hrvatskih branitelja, na mitskoj Trpinjskoj cesti, potpisali punomoć odvjetniku Krešimiru Krsniku da im “s vrata skine optužnicu”.
Četvorica s optužnice u međuvremenu su umrli, Jure Marušić, Željko Leventić, Mirko Nikolašević i Martin Sablić, neki su bolesni, do pojedinaca nije se moglo doći, ali Tomislav Josić, svojevrsni koordinator koji je također među optuženima, uspio je okupiti njih 19.
– Nama taj zakon o ništetnosti ne znači ništa. Mi želimo biti slobodni ljudi i putovati izvan Hrvatske, a ne da nam se samo jamči sigurnost u našoj državi, izjavio je Josić nakon sastanka hrvatskih branitelja Vukovara koji su svi prošli torture srbijanskih zarobljeničkih logora.
Lažljiva politika
A tijekom sastanka Krsnik im je objasnio kako stoje stvari. Poanta je da im politika ne može puno pomoći.
– Politika je inicirala ovaj slučaj. Srbija je donijela zakon kojim je jurisdikciju za ratne zločine proširila na cijeli prostor bivše Jugoslavije, hrvatska politika je šutjela o tome i sad smo tu. Srbi moraju zatvoriti ovaj predmet, ali to se može isključivo pravnim putem. Vladimira Šeksa zanima politika, a nas samo pravo i pravednost jer politika zapravo ovo ne želi riješiti već držati otvorenim. Moramo zatvoriti usta politici, rekao je Krsnik vukovarskim braniteljima, optuženicima, koji su za ovu priliku u svoj grad došli iz raznih dijelova Hrvatske gdje sada žive.
Krsnik im je obećao da će uskoro biti slobodni građani, a svoj je optimizam temeljio na slučaju Tihomira Purde kojeg je također branio nakon što je on, zbog srpske tjeralice, priveden u BiH.
– Prvo idem kod ministra Karamarka da vidim postoji li protiv nekog od vas tjeralica. Zatim ću se sastati s glavni državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem kako bi Hrvatska, na osnovu sprorazuma državnih odvjetništava Srbije i Hrvatske, preuzela vaš predmet. Svi ćete dati iskaze u županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku i vaše ćemo iskaze poslati u Srbiju. Velika je vjerojatnost da će, tako je bilo kod Purde, čim oni vide da je optužnica protiv vas podnijeta temeljem iskaza davanih u logorima, odustati od postupka. Ako ipak budu htjeli dodatno ispitati neke od vas, mogu to bez problema napraviti u Hrvatskoj, objasnio je Krsnik proceduru prisutnima.
Obrana doma
Više njih negodovalo je zbog situacije u kojoj su se našli, da Srbija kao agresor na Hrvatsku sada optužuje ljude koji su Hrvatsku branili, ali nisu se usprotivili ispitivanju kojem bi nazočili i istražitelji iz Beograda. Praksa je takva da oni ne mogu izravno postavljati pitanja nego samo preko hrvatskih kolega koji sudjeluju u ispitivanju.
– Branio sam svoj dom, svoju Hrvatsku, nikog nisam ubio. Sada želim da mi se ta optužnica ukine da mogu slobodno putovati i da moja djeca sutra ne moraju čitati negdje da im je otac bio ratni zločinac, rekao je Franjo Vodopija, 42. okrivljeni na optužnici koju su Vukovarci, za razliku od Ivana Vekića, dobili još 1992. godine u zarobljeništvu, kad je ona i podignuta. Nakon što su dobili još nekoliko pravnih pojašnjenja, 19 optuženika koji su odlučili mimo države, privatnom inicijativom, staviti točku na taj slučaj, potpisali su Krsniku dvije punomoći, jednu da ih može zastupati u Hrvatskoj i drugu za Srbiju.


Batinjanje do nesvijesti




Sedamdesetgodišnji Ante Vranjković, zamjenik ratnog zapovjednika, pokojnog Blage Zadre, u srbijanskim logorima proveo je poslije pada Vukovara više od devet mjeseci. U optužnici je osmookrivljeni.
– Prošao sam četiri logora, to su bile nevjerojatne torture. U Stajičevu sam, recimo, tri dana ležao i morali su me nositi na WC nakon što su me prebili. Bio sam pao u nesvijest od batina, pa su me vodom poljevali da me ožive. Sjećam se da su danas pokojnog Juru Marušića, koji je isto na optužnici, tako zvjerski tukli da bi svatko na njegovom mjestu rekao da je osobno ubio 150 Srba. Rezultat toga su ti naši iskazi u logorima, ispričao nam je Vranjković.


Četnički klin


– U optužnici nas se tereti za 4. srpnja 1991. i našu akciju u Borovom naselju. Ali, da tada nismo ništa poduzeli Vukovar bi daleko ranije bio okupiran. Četnici su nam se kao klin uvukli i prijetila je opasnost da se spoje s JNA u vukovarskoj vojarni. Time bi nas prepolovili i mi to nismo smjeli dopustiti, prisjeća se Željko Đukić koji je na optužnici 22. okrivljeni.


Vukovarski paradoks


Tomislav Josić, 33. okrivljeni, ima “čast” da ga je osim vojnog tužiteljstva JNA optužila i Republika Srpska Krajina.
– Evo, tu je optužnica iz listopada 1995. godine da sam ja ubio tri hrvatska branitelja koji su bili Srbi. Oni su se borili na našoj strani i nažalost poginuli, a mene su optužili za njihovu smrt. I što je najzanimljivije optužnicu je kao zamjenik vojnog tužitelja Krajine potpisao Boško Šašić, čovjek koji danas radi u vukovarskom poglavarstvu. To vam je, eto, Vukovar, pokazivao nam je Josić krajišku optužnicu.