Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dvorana čeka bolja vremena i EU novac

Autor: Hana Radulić

16.10.2012. 22:00
Dvorana čeka bolja vremena i EU novac

Foto: Adam VIDAS



Navedeni projekt nije niti na razini projektnog zadatka, iako postoje prostorni standardi za objekte takve namjene, kao što je školska sportska dvorana. Prema broju učenika, trebala bi se graditi trodjelna sportska dvorana, ističe Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti


Kao jedan od ambicioznih planova za zadarsko srednje školstvo već se nekoliko godina najavljuje izgradnja sportske dvorane za učenike koji srednju školu pohađaju u zgradi u Perivoju Vladimira Nazora, no to se, po svemu sudeći, teško može očekivati u skoroj budućnosti.
Učenici četiriju škola koje se nalaze u “gimnazijskoj” zgradi, a riječ je o Gimnaziji Vladimira Nazora, Gimnaziji Jurja Barakovića, Prirodoslovno-grafičkoj školi i Školi primijenjene umjetnosti i dizajna zasad nastavu tjelesne i zdravstvene kulture obavljaju u dvorani na Ravnicama ili na otvorenome, ali jedino trajno rješenje jest izgradnja vlastite sportske dvorane koja bi se trebala izgraditi na prostoru uz školu. 
Gorući problem
Da je vlastita dvorana učenicima doista neophodna slaže se i ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević, koji optimistično ističe kako se od projekta nije odustalo.
– Lokacija je ucrtana u školskom planu i na toj investiciji radimo sa Županijom kao našim osnivačem. Kad je riječ o financijskim sredstvima aplicirat ćemo prema Europskoj uniji i njenim pretpristupnim fondovima i vjerujemo da ćemo za taj značajan projekt dobiti novac iz njihovih sredstava, uvjeren je Šimičević.
I Ranko Artuković, ravnatelj Gimanzije Jurja Barakovića nedostatak adekvatnog prostora za nastavu tjelesnog smatra gorućim problemom koji što prije treba početi rješavati.
– Naši učenici tjelesni imaju na otvorenom kad je za to pogodno vrijeme ili u dvorani na Ravnicama. Kad je kiša, na raspolaganju također imamo i dvoranu Odbojkaškog kluba i njihovu svlačionicu, ali to nije rješenje. Osim toga, to je skupo, taj se prostor iznajmljuje i sve to košta Županiju, kaže Artuković, naglašavajući da je izgradnja sportske dvorane prioritet.
Trodjelna dvorana
Međutim, kako doznajemo iz županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti na navedenom prostoru zasad je proveden arhitektonski natječaj za Ravnice, koji nema obvezni karakter. Natječajem je obuhvaćena i zgrada škola, te sukladno tome i moguća lokacija za dvoranu.
– Koliko mi je poznato, prema Prostornom planu Grada Zadra za sve objekte javne namjene koji se tiču obrazovanja potrebno je provesti arhitektonski natječaj čiji bi rezultati onda bili obvezujući, tako i ovdje. U tom smislu navedeni projekt nije niti na razini projektnog zadatka, iako postoje prostorni standardi za objekte takve namjene, kao što je školska sportska dvorana. Prema broju učenika, trebala bi se graditi trodjelna sportska dvorana, ističe Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
Iako, dakle, od velike važnosti, projekt izgradnje školske sportske dvorane i dalje čeka neka bolja vremena.