Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ekshibicija u Gradskom vrtu

Autor: Marko Cvijanović

16.10.2012. 22:00
Ekshibicija u Gradskom vrtu


Igor Štimac je vjerojatno već počeo razmišljati o novoj facebook grupi pod nazivom “Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Brazilu”. S punim pravom. Štimcu najveći kompliment mora biti činjenica da mu je momčad neodoljivo podsjećala na Hrvatsku iz prvoga mandata njegovoga prethodnika Slavena Bilića


Hrvatska nogometna reprezentacija sinoć je u Osijeku svladala Wales i na upečatljiv način zaključila natjecateljsku 2012. godinu, u utakmici poslije koje je hrvatski izbornik Igor Štimac vjerojatno već počeo razmišljati o novoj facebook grupi pod nazivom “Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Brazilu”. S punim pravom. Ne zbog očekivane pobjede protiv kvalitetom podređena protivnika nego upečatljiva izdanja momčadi koja je sinoć potvrdila ulogu prvoga favorita u skupini A. Svidjelo mu se to ili ne, Štimcu najveći kompliment mora biti činjenica da mu je momčad neodoljivo podsjećala na Hrvatsku iz prvoga mandata njegovoga prethodnika Slavena Bilića.
Ovacije
Plitka formacija, tečna i kombinatorna igra kratkih paseva na skraćenom terenu i hrvatski nogometni vic učinili su Velšane nedoraslim protivnikom. Hrvatska poslije četiriju utakmica na početku kvalifikacijskoga ciklusa dijeli  prvo mjesto u skupini sa deset osvojenih bodova, a Štimac svakom novom izvedbom “kockastih” skuplja “lajkove” na otvorenoj sceni. Da, i to se konačno dogodilo.
Štimac je kraj utakmice dočekao visoko uzdignutih ruku uživajći u ovacijama razdraganih osječkih navijača, koji su najzaslužniji što je Hrvatska sinoć opet dobila nogometnu reprezentaciju kojoj se ne zviždi nego kliče! S punim pravom. Dugo već Hrvatska na terenu nije izgledala tako moćno.
Hrvatski izbornik se uoči utakmice mogao posvetiti čarima najrasprostranjenije društvene mreže s obzirom da nije bilo teško prozreti igru protivnika čija snaga isključivo počiva na kontrakcijama mišića i nadnaravnoj brzini jednoga prvotimca premierligaša “Tottenhama”.
Nadmoć
 Budući da Gareth Bale nije svemoguć, Hrvatska sinoć ni slučajno nije mogla ispustiti pobjedu. O taktici je ionako bezpredmetno raspravljati u utakmici tijekom koje jedna momčad stvori šesnaest izglednih ili stopostotnih prilika: Srna (10′), Badelj (24′), Perišić (36′, 47′, 84′), Eduardo (39′, 44′, 56′, 63′, 74′), Šimunić (52′), Mandžukić (57′, 74′, 76′), Modrić (82′), Kranjčar (86′). Brojke na semaforu osječkoga stadiona nisu bile poštene. Hrvatska je igrom zaslužila puno više od uvjerljive pobjede. Bale i društvo dobro su prošli.