Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Lara vlada selima, Sulejman gradovima

Autor: Siniša Pavić

16.10.2012. 22:00
Lara vlada selima, Sulejman gradovima

Foto: PIXELL



Ako šira javnost i nije notirala, ljubitelji sapunica jamačno jesu – Fatmagul se nakon obračuna s Odakovima upustila u bitku sa Sulejmanom, baš kao što se domaće naše uzdanica Lara i Seka odnedavno u istom terminu poprijeko gledaju. Tursko na tursko, domaće na domaće, jer u minucioznoj bitci između RTL-a i Nove TV – a bitka jest koliko god se svi trudili hiniti ležernu nezainteresiranost – sve je dozvoljeno.
Kad smo već dotjerali do toga da nam je sapunica sociološka kategorija, evo i nešto statistike koja, kako to kod statistike jest, skriva i otkriva onoliko koliko vam je želja da (ne)otkrijete.Ako je vjerovati brojkama, čini se da je Laru u drugi termin otjerala činjenica da Sulejmanu gledanost raste, dok je Lari u zadnje vrijeme uglavnom sitno padala.
Gledanost Sulejmana Veličanstvenog od početka emitiranja naovamo, u gotovo dva mjeseca, u ukupnoj populaciji narasla je s prosječnih 8,1 posto iz prvoga tjedna, na 14,8 posto prošloga tjedna. Gledanost “Larina izbora” u isto to vrijeme je u padu, od prosječnih 18,8 posto u prvom tjednu do prosječnih 14,4 posto prošlog tjedna. Publiku “Larina izbora” čini 55 posto gledatelja starih 50 i više godina, a gleda je pretežno stanovništvo u manjim, ruralnim sredinama. Sulejmana Veličanstvenog gleda 45 posto gledatelja u skupini 50 plus, a serija je nešto gledanija u urbanim sredinama. Odnos ruralnog i urbanog možda je “kriv” i za podatak da je među gledateljima “Larinog izbora” manje onih s visokim primanjima. Uz to, brojke kazuju kako su preko 35 posto onih koji svakodnevno gledaju Sulejmana muškarci, baš kao i to da je Sulejman uz sebe vezao više publike s visokim obrazovanjem. No, Sulejman se zato još ne može pohvaliti najgledanijim epizodama jer Lara pamti gledanost od 18,8 posto, dok je najgledanija epizoda Sulejmana zabilježila 17,4 posto. I novi termin prikazivanja “Larinu izboru” donio je dobra, pa je u ponedjeljak dosegla gledanost do 15,73 posto, veću i od “Izgubljene časti”, i od Sulejmanovih 13,59 posto. I to je to. Za sada i do nekog novog trika u ime dizanje i spuštanja gledanosti.