Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Okrugli stol o višnji maraski

Autor: Z L

16.10.2012. 22:00
Okrugli stol o višnji maraski


Jučer je u IMPACT centru u organizaciji tvrtke Maraska d.d. održan okrugli stol na temu „Prinosi i ishrana višnje maraske”. Okupilo se 20-ak stručnjaka, uzgajivača i ostalih zainteresiranih sudionika koji su povezani s ovom voćnom vrstom. Okrugli stol je otvorio predsjednik uprave tvrtke Maraska d.d. g. Vandri Montabelo dok je u ime Županije važnost ovakvih okupljanja za širu zajednicu istaknuo pročelnik Odjela za poljoprivredu Danijel Segarić.
Rukovoditelj sektora plantaže „Vlačine”, Josip Ražov iznio je podatke o prinosima višnje maraske u 2012. godini i iznio procjene za 2013. godinu.
Prof.dr. Lepomir Čoga sa Zavoda za ishranu bilja Agronomskog fakulteta u Zagrebu je zatim iznio vrlo iscrpne podatke o rezultatima analiza tla, biljnog materijala i ploda sa plantaže „Vlačine”, te izveo zaključke u kojem smjeru dalje ići.
Nakon izlaganja razvila se diskusija gdje se zaključilo da kvalitetne analize treba nastaviti pa i proširiti na šire područje Ravnih kotara, ali i uspostaviti gnojidbene pokuse ciljano na višnju marasku čime bi se došlo do spoznaja u kojem smjeru treba vršiti gnojidbu pri uzgoju ove autohtone voćke.