Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Otkrilo se bogatstvo benkovačke baštine

Autor: Mile Marić

16.10.2012. 22:00
Otkrilo se bogatstvo benkovačke baštine

Foto: Mile MARIĆ



Nastupi su otkrili bogatstvo običaja i plesova, predstavili su se i na štandovima sa svojom stvaralačkom i gastroponudom. Na jednom od štandova predstavila se i udruga Rešta iz Benkovca s proizvodima od benkovačkog češnjaka


Lokalna akcijska grupa “Laura” započela je jučer s provedbom projekta “Zajednički pothvat za bolji život” koji se financira u sklopu programa „Europa za građane”. Inače, ovaj projekt se provoditi do 19. listopada 2012. na području LAG-a “Laure”. Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “Laura”, a partneri su LAS MDD – zadruga za razvoj podeželja z.b.o. (Slovenija), Croatian Cultural Association in Slovakia, Grad Benkovac, Općina Lišane Ostrovičke, Općina Bibinje, Općina Sv. Filip i Jakov, Općina Pakoštane i Općina Tkon. Vrijednost projekta iznosi 13 tisuća eura. Opći ciljevi projekta “Zajednički pothvat za bolji život” su jačanje tolerancije i međusobnog razumijevanja između europskih građana s ruralnih područja kroz promociju kulturno-lingvističke raznolikosti i međusobnog poštivanja. Nakon Sv. Filipa i Jakova program je nastavljen posjetom gradu Benkovcu i općini Lišane Ostrovičke gdje su domaćini predstavili kulturno – povijesnu baštinu i gastro ponudu benkovačkog kraja.
U sklopu posjeta Benkovcu, koji se zbog lošeg vremena održao u Gradskoj sportskoj dvorani, predstavili su se: KUD Kamen Bukovica iz Popovića, KUD Sidraga Tinj, Kulturno – prosvjetno društvo Lija Kovač Vuhred iz Slovenije sa spletom plesova, Hrvatski kulturni savez iz Slovačke iz sela Čunovo i Hrvatski Jandrof s članovima muškog jačkarnog (pjevačkog) društva uz glazbenu pratnju na gitari, ali i na narodnom hrvatskom instrumentu dude. Zanimljiv je podatak da manjinska hrvatska zajednica u Slovačkoj živi od 1500. godine i da je najstarija hrvatska iseljenička zajednica koja je do danas zadržala starohrvatski jezik i hrvatske običaje. Gosti iz hrvatskog Jandrofa i Čunova predstavili su pjesnički opus Hrvata.
Uz goste iz inozemstva nastupili su i KUD Sv. Nikola Tavelić Lišane Ostrovičke, KUD Branimir Benkovac.
Nastupi su otkrili bogatstvo običaja i plesova, predstavili su se i na štandovima sa svojom stvaralačkom i gastro ponudom. Na jednom od štandova predstavila se i udruga Rešta iz Benkovca sa proizvodima od benkovačkog  češnjaka.
Nakon galzbeno-scenskog dijela programa održan je i edukativni dio za koji su se pobrinuli predavači Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac koji je održao predavanje na „Kulturno povijesna baština benkovačkog kraja” i Marin Deur, koji je održao zanimljivo izlaganje o ojkanju, glazbenom izričaju upisanom na UNESCO-u listu nematerijalne kulturne baštine.
Po završetku cjelokupnog programa i druženja u Benkovcu, sudionici su se družili uz autohtone gastro delicije benkovačkog kraja, poput poznatog benkovačkog prisnaca, ali prezentirana su i vina benkovačkih vinara. Gosti iz Slovačke i Slovenije posjetili su Gradsku knjižnicu Benkovac te arheološko nalazište Asseria.