Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nove mjere stalni sezonac i EURES

16.10.2013. 22:00
Nove mjere stalni sezonac i EURES


Krajem rujna bilo je evidentirano 9.619 nezaposlenih osoba. U odnosu na stanje krajem prošlog mjeseca to je povećanje za 7,87 posto, dok je u odnosu na rujan 2012. povećanje za 2 posto, kaže Irena Dragić, predstojnica zadarskog HZZ-a


Na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar krajem rujna bilo je evidentirano 9.619 nezaposlenih osoba. U odnosu na stanje krajem prošlog mjeseca to je povećanje za 7,87 posto, dok je u odnosu na rujan 2012. povećanje za dva posto, kaže Irena Dragić, predstojnica zadarskog HZZ-a.
– Kako je sezona završila, evidentan je porast broja nezaposlenih osoba koje su radile uglavnom u turizmu, najvećim dijelom u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, kazala je Dragić istaknuvši kako su u Zadru za novu mjeru aktivne politike zapošljavanja “Stalni sezonac”, kojoj je cilj da radnici u sezoni ostanu zaposleni tijekom cijele godine, za sada imaju podneseno nekoliko zahtjeva od strane poslodavaca, ali i stalne upite kako i na koji način koristiti ovu mjeru.
Od ostalih aktivnosti Zavoda, Dragić je najavila i već tradicionalni, šesti po redu Sajam poslova u Arsenalu koji će se održati 25. listopada.
Budući da je Republika Hrvatska od 1. srpnja članica Europske unije, za nas će vrijediti pravila ostalih zemalja članica, pa se sajmovi poslova organiziraju u okviru EURES-a.
EURES je mreža javnih zavoda za zapošljavanje u partnerstvu s Europskom komisijom pokrenuta 1993. godine kao instrument poboljšanja mobilnosti, odnosno prostorne i profesionalne pokretljivosti radne snage na europskom tržištu rada. Svrha je EURESA pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja (job-matching) kako za poslodavce tako i tražitelje zaposlenja, ali i sve građane koji smatraju da im može doprinijeti princip slobodnog kretanja ljudi. Više od 850 EURES savjetnika, na dnevnoj bazi u kontaktu su s poslodavcima i tražiteljima zaposlenja širom Europe.