Otvoreni Vrtovi lunskih maslina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Simboličnim presijecanjem vrpce ispletene od maslinovih  grančica, jučer su u Lunu na otoku Pagu svečano otvoreni Vrtovi lunskih maslina. Sedam kilometara uređenih makadamskih putova, kroz  koje će voziti dva elektroautomobila sa 14 sjedala, recepcija, kameni  štandovi koji će služiti za promociju i prodaju autohtonih proizvoda ....  Dio je to ambicioznog i maštovitog projekta koji su 2010. godine partnerski pokrenuli Grad i Turistička zajednica Novalje.

-Danas lunski maslinici u svom povijesnom kontinuitetu kreću u novi životni ciklus. Ovi maslinici jedinstvena su vrsta na  Mediteranu, a od  sada ćemo ih još ponosnije pokazivati svijetu. Projekt Vrtovi lunskih  maslina predstavlja i veliki zamah razvoju Novalje, ali i cijelog otoka  Paga, kako u maslinarstvu, tako i u turističkom pogledu, rekao je gradonačelnik Novalje Ante Dabo te dodao da se posebno zahvaljuju Europskoj uniji na povjerenju i potpori vrijednoj 600.000 eura koje je projekt dobio u sklopu programa IPA IIIc. U manjem dijelu financirale su  ga lokalna samouprava i turistička zajednica.

Lunski maslinik najstariji je na Mediteranu i jedan od tri najstarija  rezervata divljih maslina na svijetu, a stručnjaci iz Nürnberga procijenili su da su neka stabla starija više od 1500 godina. Na 24 hektara zemlje  nalazi se više od 80.000 stabala maslina, a više od 1500 stabala sorte  oblica, cijepljene na divlju podlogu masline Olea oleaster linea, visine  su od pet do osam metara. Oko tisuću stabala starije je od 1200 godina.  Zbog iznimne botaničke vrijednosti, lunski je maslinik 1963. godine  zaštićen i proglašen botaničkim rezervatom.

Otvaranju vrtova lunskih maslina prisustvovali su veleposlanici Narodne Republike Kine, Republike Azerbejdžan i Ukrajine, pomoćnik  ministra Ministarstva regionalnog razvoja Venko Ćurlin te ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Stipe Mudrovčić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno