Sedamdeset posto osmaša konzumiralo je alkohol jednom ili više puta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

U Zadarskoj županiji 70 posto učenika jednom je, ili više puta, konzumiralo alkohol u osmom razredu, od čega ih je 30 posto alkohol konzumiralo u posljednjih mjesec dana. Njih 25 posto opijalo se ekscesivno, a 14 posto ih se našlo u teškom stanju opijenosti u posljednjih godinu dana. Rezultati su to ulaznih anketa za škole Zadarske županije, u kojima je obrađeno ukupno njih 12 u sklopu projekta „Zdrav za 5" predstavljenog jučer u PU zadarskoj.

Ankete su provedene u školskoj godini 2012./2013., a pokazale su i to kako učenici zadnjeg razreda osnovne škole alkohol najčešće nabavljaju od punoljetnog prijatelja ili druge odrasle osobe, dok svaki deveti učenik alkohol kupuje sam, najčešće u dućanu, ali i na kioscima ili na benzinskim postajama. Od anketiranih učenika koji su pokušali sami kupiti alkoholna pića, više od 50 posto njih nitko od zaposlenika nikada nije zatražio osobnu iskaznicu, a iznesen je i podatak da 38 posto ispitanih osmaša je u posljednjih 30 dana ostalo vani nakon 23 sata bez pratnje odrasle osobe, od čega najveći dio uz dozvolu roditelja.

- Pijenje je u našoj kulturi društveno prihvatljivo kao sastavni dio zabave, opuštanja i sportskih događanja, čemu uvelike doprinosi i reklamiranje alkoholnih pića putem medija. Iako je zakonski zabranjen za maloljetnike, u ovom kao i u ranijim istraživanjima, pokazalo se kako mladi rano dolaze u doticaj s alkoholom, kazala je voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Stela Klepac Erstić.

Dodajmo i tome kako su ulazne ankete pokazale kako 33,5 posto šestaša i 38 posto sedmaša smatra kako je razumljivo da se na proslavama pije alkohol; 25,2 posto šestaša i 27,2 posto sedmaša smatra kako je korisno piti u manjim količinama.

Što se tiče opojnih droga, deset posto učenika prvih razreda uzelo je marihuanu ili hašiš barem jednom u životu, od čega šest posto u posljednjih mjesec dana. U šestom razredu marihuanu je probalo svega 0,3 posto, no ta brojka povećava se već značajno u sedmom razredu.

- Krajem godine kod sedmih razreda došlo je do značajnog porasta u konzumaciji marihuane, što upućuje na mogućnost da je riječ o kritičnoj dobi za početak konzumacije, kazala je Stela Klepac Erstić.

U prvom razredu srednje škole s ecstasyjem je eksperimentiralo manje od jedan posto ispitanih učenika, dok je prosjek u RH tri posto, također manji je broj i eksperimentiranja s inhalatima, 21 posto, dok je i RH prosjek 27 posto.

Proučavala se i problematika kockanja u drugim razredima srednjih škola, pa je tako gotovo polovica anketiranih učenika drugih razreda kockala ili kladila se barem jednom u životu, u čemu prednjače dječaci sa 76 posto. 

Dodajmo i to kako od svih anketiranih učenika koji su se pokušali samostalno kladiti ili kockati, 64 posto nikada nije zatražena osobna iskaznica.

Preventivni projekt „Zdrav za 5" provodi se od prošle godine i usmjeren je na prevenciju ovisnosti i prevenciju zloporabe alkohola, droga i igara na sreću kod djece i mladih, podizanje razine svijesti o potrebi zaštite i očuvanja okoliša i prirode, usvajanje zdravih stilova života. Sveukupno u prošloj školskoj godini je obuhvaćeno šest osnovnih i šest srednjih škola. Za ovu školsku godinu predviđena su predavanja u svim školama, sveukupno 37 osnovnih škola te 21 srednja škola, kao i ulazno i izlazno anketiranje s koje će obuhvaćati 10 posto škola.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno