Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Svi su oduševljeni Podzemnim gradom Paklenica

16.10.2016. 22:00
Svi su oduševljeni Podzemnim gradom Paklenica


Nacionalni park Paklenica, koji ove godine slavi svoj 67. rođendan, posjetitelje je u nedjelju počastio besplatnim ulazom u park, špilju Manitu peć i Podzemni grad Paklenica, a tom prigodom organizirana je i okrjepa po pristupačnim cijenama u šumarskoj kući Lugarnica.
Već do 10 sati ovu priliku iskoristilo je više od 400 ljubitelja prirode, a do kraja dana u Parku očekuju najmanje 1500 posjetitelja, koliko ih je bilo i prošle godine. Tim više što je dobar provod u prirodi i ljepotama Nacionalnog parka jučer jamčilo i vrijeme – sunčano s temperaturom od ugodnih 20 stupnjeva Celzijusa.
Jedan dio posjetitelja, mahom onih mlađe životne dobi, već se u ranim jutarnjim satima uputio prema Lugarici, dok je onima starije životne dobi ili obiteljima s malom djecom, ovo bila prilika za razgledanje nedavno otvorenog Podzemnog grada Paklenica.
– Još uvijek nisu sve dvorane u funkciji, ali ipak imamo što pokazati posjetiteljima. Uskoro bi s radom trebao započeti i caffe bar, za koji je nedavno raspisan natječaj, a suvenirnicu smo danas otvorili. U ponudi imamo razne suvenire i praktične stvari s logom parka, a sve cijene su zaista pristupačne, kaže Dragica Jović, voditeljica službe za promidžbene aktivnosti i ugostiteljsko-turističku djelatnost NP Paklenica. Istaknula je kako su se potrudili suvenirnicu opremiti domaćim publikacijama o parku, kartama za cijeli Velebit, majicama, raznim torbicama, ali i praktičnim stvarima poput zglobnog novčanika, mini paketića prve medicinske pomoći, kabanice u praktičnom, promo pakiranju, a mogu se po pristupačnim cijenama kupiti i nožići, lampe i razni drugi predmeti, koji posjetiteljima Parka ujedno mogu biti i od koristi.
Najmlađi gosti parka najveći interes pokazali su za dvoranu sa stijenom za penjanje, a oni nešto stariji u istoj dvorani mogli su putem info-displeja naučiti vezati razne čvorove.
– Oduševljena sam. Baš je lijepo uređeno, rekla je Matea Bašić, mlada Zadranka koja je jučer s majkom, sestrom Marijom i njezinom prijateljicom Katjom Milić, prvi put boravila u Podzemnom gradu. Matea se okušala u vezivanju čvorova, a kako je velika zaljubljenica u prirodu, odlučila se jučer raspitati i za upis u Planinarsko društvo Paklenica.
Iako je u Nacionalnom parku jučer boravio popriličan broj stranih avanturista, koji su s punom opremom za penjanje krenuli u novu avanturu na Velebitu, ipak je najveći broj gostiju bio sa zadarskog područja.