Građani više vole dugotrajno parničenje, umjesto nagodbe mirenjem

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Rješavanje sudskih sporova uz posredovanje
U trgovačkom i drugim granama prava, tu stranke ostavljaju emocije po strani, a naglasak stavljaju na rješavanje spora i postizanje cilja radi kojeg su se i upustili u parničenje, tako da tu imamo i viši postotak riješenih sporova na ovaj način, Davor Ukalović, odvjetnik
Tjedan mirenja koji organizira Hrvatska udruga za mirenje ove godine traje do 23. listopada

Već petu godinu Hrvatska udruga za mirenje promovira nekonfliktno rješavanje pravnih sporova na cijelom području Hrvatske, te tako organizira Tjedan mirenja koji ove godine traje do 23. listopada. I dok se na razini EU mirenje promiče kao važan dio pravnog sustava u svakoj državi članici, u Hrvatskoj bez obzira na regiju o kojoj se radi ovaj pravni instrument nažalost još uvijek nije zaživio.

Poražavajuća statistika

Kakva je situacija na sudovima u Zadru, te koliko je mirenje zaživjelo među građanima odgovore na ta smo pitanja potražili na Općinskom i Trgovačkom sudu.

- Na Općinskom sudu u Zadru u 2016. godini bila su samo dva mirenja, od kojih je jedno uspjelo, a u 2017. godini je jedan slučaj koji je tek stigao na Općinski sud i tek se treba rješavati, odgovorila nam je Antonia Barčot, službenica za informiranje pri Općinskom sudu u Zadru.

Zadarski odvjetnik Davor Ukalović posljednjih nekoliko godina aktivnije se bavi postupcima mirenja po standardima Hrvatske udruge za mirenje (HUM) i to ponajviše u slučajevima trgovačkog i obiteljskog prava.

- Ovaj instrument rješavanja sporova – medijacija, još uvijek nije zaživjela, iako sam sudjelovao u dosta procesa rješavanja sporova na ovaj način, naročito kod razvoda te u trgovačkim sporovima. Mogu istaknuti da mirenje manje uspjeha luči u obiteljskim, odnosno, brakorazvodnim parnicama, možda zato što u tim sporovima više dolazi do isticanja emocija koje ukomponirane s našim mentalitetom ne daju priliku mirenju. Što se tiče mirenja u trgovačkom i drugim granama prava, tu stranke ostavljaju emocije po strani, a naglasak stavljaju na rješavanje spora i postizanje cilja radi kojeg su se i upustili u parničenje, tako da tu imamo i viši postotak riješenih sporova na ovaj način. Ipak, smatram da će za oživljavanje ovakvog vida rješavanja sporova biti potrebno određeno ozbiljnije vrijeme. Obiteljski sporovi su najdelikatniji, pa često morate imati i neka druga znanja osim pravničkog da bi ste spor riješili izmirenjem, zaključio je odvjetnik Ukalović.

Unatoč mogućnosti da se i pri Trgovačkom sudu u Zadru ostvari pravni instrument mirenja stranaka u sporu, statistika ovog suda je poražavajuća.

- U ovoj godini su trenutačno četiri predmeta u postupku mirenja, a 2012. godine, kada smo imali jedan pokušaj mirenja, on nije završio uspješno, rekla nam je Tina Grgas, sutkinja i glasnogovornica pri Trgovačkom sudu u Zadru. Razloge zbog kojih se stranke u postupku ne odlučuju za rješavanje sporova mirnim putem Grgas nalazi u našem mentalitetu

- Više se volimo tužiti i tako trošiti vrijeme i novac u dugotrajnim sudskim sporovima, nego međusobno riješiti problem na svima prihvatljivim način što je moguće u procesu mirenja, govori ova sutkinja.

Smanjenje troškova

Zanimljiva je činjenica kako zbog visokih troškova parničenja, koji se u nekim zemljama poput SAD-a, gdje se iznos troškova za odvjetničke i druge troškove računa prema vrijednosti imovine i ostalih vrijednosti koje su predmet parničenja, građani češće odlučuju na sudjelovanje u procesu mirenja. Pravni stručnjaci u Hrvatskoj smatraju kako je jedan od razloga zbog kojih u našem pravnom sustavu nije zaživio ovaj pravni instrument u tome što vrijednosti sudskih sporova nisu realne, pa su stranke u postupku uvjerene da će dobiti više ukoliko pokrenu parnicu, nego da se dogovore bez sudskih i drugih dodatnih troškova. Očito se radi o promjenama koje bi se trebale dogoditi i u hrvatskom zakonodavstvu, a sve kako bi se barem u jednom dijelu povećao broj onih građana koji žele na miran način riješiti svoj sudski spor. Efikasnost pravosuđa leži i jednim dijelom i u činjenici da su u praksi rijetki slučajevi koji se rješavaju mirenjem, a mentalitet ljudi koji živi na ovim prostorima još uvijek je okrenut prema traženju pravice na sudu, makar se radilo o tome da je ishod neizvjestan, kao i da nije zanemariva činjenica troškova koji se nagomilaju, a nikako ih nije moguće izbjeći jer se sudski i odvjetnički troškov moraju na kraju svega platiti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno