Načelnik zaposlio rođaka jer - nitko drugi ne želi raditi u Galovcu!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Pozadina natječaja za šefa Jedinstvenog upravnog odjela
Znam da je javnosti čudno što se na natječaj javio samo moj rođak, pogotovo zna li se koliko je na Zavodu za zapošljavanje nezaposlenih pravnika i ekonomista. Račun općine već dvije godine je pod ovrhom, nakon što nam je bivši načelnik Slavko Šare ostavio devet milijuna kuna duga, kaže načelnik Gulan
Velimir BRKIĆ
Marin Gulan, načelnik Galovca

Kako je moguće da se u situaciji sa tisućama nezaposlenih i sveopćom besparicom na natječaj za pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela općine Galovac nije javio nitko drugi nego - načelnikov rođak?

Za ovaj bizaran podatak saznalo se nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je na sjednici proteklog petka donijelo odluku po kojoj načelnik Galovca, Marin Gulan, ima pravo zaposliti svojega rođaka Ivana Sarića. Kako se ne bi ogriješio o zakon, Gulan je sam zatražio mišljenje Povjerenstva o zapošljavanju rođaka, a oni su mu za to dali zeleno svjetlo, no uz jedan uvjet:

- Navedeni je dužnosnik u cilju zaštite vlastitog integriteta i vjerodostojnosti dužan okolnost rodbinske povezanosti s kandidatom deklarirati na službenim internetskim stranicama Općine Galovac, kao i izuzeti se iz daljnjeg sudjelovanja u predmetnom Javnom natječaju - poručili su mu iz Povjerenstva.

Marin Gulan kaže kako u ovom natječaju nema ničeg nezakonitog, dapače.

- Sretan sam da se i moj rođak javio na natječaj kako bih imao koga zaposliti. Razlog lošeg odaziva na natječaj za ovo atraktivno mjesto je - katastrofalna situacija u Općini kojoj su računi blokirani, a djelatnici su sretni kada dobiju plaću, koliko god im ona kasnila, govori načelnik dodajući kako njima u Galovcu nije čudno da se javio samo jedan kandidat jer su već godinama u teškoj financijskoj situaciji.

- Račun općine već dvije godine je pod ovrhom, nakon što nam je bivši načelnik Slavko Šare ostavio devet milijuna kuna duga. Pet milijuna kuna smo uspjeli otplatiti, tri su nam otpisana u sudskim postupcima i sada nam preostaje otplatiti još oko milijun, dva kuna kaže Gulan ističući kako se ovaako "zao glas na koji su došli" brzo pročuo.

- Ljudi znaju da je naša općina zapravo loš poslodavac jer plaće kasne. Sretni smo da ljudima možemo uopće isplatiti plaće i zato su odazivi na natječaje jako loši. Bivša pročelnica odselila se u Split, pa se otvorilo ovo radno mjesto, a o tome kakva je odaziv na općinske natječaje najbolje govori onaj nedavni za komunalnog redara na zamjeni, na koji se također javila samo jedna osoba. Kako su mi u Povjerenstvu rekli da ne kršim zakon ako zaposlim rođaka, sretan sam da sam našao osobu koja u ovako teškoj financijskoj situaciji u Općini uopće želi raditi ovdje - poručuje na kraju načelnik.

Gulan: Izuzet ću se iz Povjerenstva za provedbu natječaja

Kako je jedini kandidat za pročelnika Jedinstvenog Upravnog odjela općine Galovac, Ivica Sarić, već pozvan na provjeru znanja i sposobnosti, načelnika Gulana pitali smo je li se, prema uputama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, izuzeo iz postupka provedbe natječaja:

- U startu sam se već izuzeo iz cijeog postupka, imamo Povjerenstvo od tri člana koje provodi testiranje i odlučuje temeljem rezultata provjere znanja i sposobnosti. Pazio sam da se natječaj provede strogo po zakonu i da nema nikakvih posebnih uvjeta koji bi bili prilagođeni mom rođaku ili bilo kome - kaže Gulan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2.8 (4 glasova)