Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kazališnu sezonu sutra otvara Ol’ smo za jedan dan Marka Uvodića

17.10.2018. 11:32


Sutra, 18. listopada s početkom u 20 sati HNK Zadar otvara novu kazališnu sezonu s hit predstavom HNK Split, "Ol' smo za jedan dan" splitskog autora Marka Uvodića u režiji Trpimira Jurkića.
U predstavi igraju glumci splitskog kazališta: Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja, Monika Vuco, Trpimir Jurkić i Domagoj Mijić.
Autorski tim, osim autora adaptacije i redatelja Trpimira Jurkića, čine još i suradnik režije Goran Golovko, autorica glazbe Nela Bujas Luketić, kostimograf Mladen Radovniković, Trpimir Jurkić kao autor stihova, te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Željko Mravak.
Nakon brojnih uprizorenja (kazališnih, televizijskih i radijskih) Uvodićevih tekstova čija je literarna ostavština neiscrpno inspirirala mnoge, splitski je teatar u godini 2017. kada se spaja 140. obljetnica rođenja i 70. godišnjica smrti Marka Uvodića odlučio još jednom posegnuti za njegovim tekstovima, za duhom i mentalitetom jednog svijeta kojeg više nema.
Kroz 11 Uvodićevih novela u formi pripovjedanja priča, svaka s radnjom za sebe, redatelj živopisno dočarava Split u doba kojeg se svi sjećaju s toplinom. To je vrijeme "starega Splita, čakavštine, okrutnog težačkog života, mižerije i siromaja, ali istovremeno i vrijeme puno duha, humora, redikula i originalnih splitskih batudi."
Uvodićevi likovi nisu ni fini ni šarmantni; brbljavi susjedi, "kultura virkanja" u tuđe kuće, opća melankolija i provokacije žive još i danas u dalmatinskim sredinama. Tuga i nesreća isprepliću se sa smijehom, ruganjima i "kontreštavanjem" na mediteranski topao način.
Riječ je o sjajnoj predstavi koja plijeni pozornost od početka do kraja.
Petra Kovačić Pavlina dobitnica je Nagrade Fabijan Šovagović na 25. festivalu glumca za najbolje umjetničko ostvarenje za uloge u predstavi "Ol' smo za jedan dan" Marka Uvodića u produkciji HNK Split.
Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar po cijeni od 60,00 kn i 50,00 kn