Kazališnu sezonu sutra otvara Ol' smo za jedan dan Marka Uvodića

Slika korisnika valentinam
HNK ZADAR
Nakon brojnih uprizorenja Uvodićevih tekstova čija je literarna ostavština neiscrpno inspirirala mnoge, splitski je teatar u godini 2017. kada se spaja 140. obljetnica rođenja i 70. godišnjica smrti Marka Uvodića odlučio još jednom posegnuti za njegovim tekstovima, za duhom i mentalitetom jednog svijeta kojeg više nema
Riječ je o sjajnoj predstavi koja plijeni pozornost od početka do kraja

Sutra, 18. listopada s početkom u 20 sati HNK Zadar otvara novu kazališnu sezonu s hit predstavom HNK Split, "Ol' smo za jedan dan" splitskog autora Marka Uvodića u režiji Trpimira Jurkića.

U predstavi igraju glumci splitskog kazališta: Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja, Monika Vuco, Trpimir Jurkić i Domagoj Mijić.

Autorski tim, osim autora adaptacije i redatelja Trpimira Jurkića, čine još i suradnik režije Goran Golovko, autorica glazbe Nela Bujas Luketić, kostimograf Mladen Radovniković, Trpimir Jurkić kao autor stihova, te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Željko Mravak.

Nakon brojnih uprizorenja (kazališnih, televizijskih i radijskih) Uvodićevih tekstova čija je literarna ostavština neiscrpno inspirirala mnoge, splitski je teatar u godini 2017. kada se spaja 140. obljetnica rođenja i 70. godišnjica smrti Marka Uvodića odlučio još jednom posegnuti za njegovim tekstovima, za duhom i mentalitetom jednog svijeta kojeg više nema.

Kroz 11 Uvodićevih novela u formi pripovjedanja priča, svaka s radnjom za sebe, redatelj živopisno dočarava Split u doba kojeg se svi sjećaju s toplinom. To je vrijeme "starega Splita, čakavštine, okrutnog težačkog života, mižerije i siromaja, ali istovremeno i vrijeme puno duha, humora, redikula i originalnih splitskih batudi."

Uvodićevi likovi nisu ni fini ni šarmantni; brbljavi susjedi, "kultura virkanja" u tuđe kuće, opća melankolija i provokacije žive još i danas u dalmatinskim sredinama. Tuga i nesreća isprepliću se sa smijehom, ruganjima i "kontreštavanjem" na mediteranski topao način.

Riječ je o sjajnoj predstavi koja plijeni pozornost od početka do kraja.

Petra Kovačić Pavlina dobitnica je Nagrade Fabijan Šovagović na 25. festivalu glumca za najbolje umjetničko ostvarenje za uloge u predstavi "Ol' smo za jedan dan" Marka Uvodića u produkciji HNK Split.

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar po cijeni od 60,00 kn i 50,00 kn

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno