Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

LOVA PREKO KROVA Razbili su nam krovni prozor, ukrali novac, zlatninu i srebrninu

17.10.2018. 12:23
LOVA PREKO KROVA Razbili su nam krovni prozor, ukrali novac, zlatninu i srebrninu


U ovom stanu živimo već 40 godina i nikada nam se ništa slično nije dogodilo. Uvijek je bilo mirno, sigurno susjedstvo, do jednom, ispričao nam je to bračni par (podaci poznati redakciji) kojem je ovo ljeto provaljeno u stan koji se nalazi u centru stare gradske jezgre, u blizini Kazališta lutaka. Početkom rujna 2018., dok su izbivali iz stana, provalnici su ušli u njihov stan razbivši krovni prozor i pokrali im novac, obiteljsku zlatninu i srebrninu. Naši sugovornici naglasili su kako je, osim u njihov, tijekom ljeta provaljeno u još nekoliko susjednih stanova.
– Neko vrijeme nismo boravili u stanu na Poluotoku. Kada smo se vratili, šok i nevjerica. Stan provaljen i pokraden, ali ono što je najstrašnije od svega je što su nam provalili s krovne strane, razbivši krovni prozor, kazao je naš sugovornik dodavši kako su im ukrali novac, zlatninu i srebrninu.
– Ne možemo vam opisati kakav je to bio osjećaj. Spoznati da vam je netko nepoznat i nepozvan prolazio kroz najintimnije prostore, nešto vaše najsvetije. Užasan i neopisiv osjećaj, kazali su dodavši kako su sigurni da je situacija bila praćena i prethodno vrlo dobro “snimljena”.
– To je pravi organizirani kriminal, dodali su.
Na svu sreću, nisu imali veliku svotu novaca u stanu, ali materijalna šteta je povećana zbog razbijenog prozora i oštećenog krova kojeg su naknadno morali popravljati. Nakit koji je pokraden, naglasili su, bio je od velike sentimentalne vrijednosti, i to je, kažu, šteta koja se, za razliku od materijalne, nikada neće moći nadoknaditi.
Javili su se Zadarskom listu jer žele upozoriti svoje sugrađane da se ovo može dogoditi i njima i da ozbiljno shvate ovaj fenomen koji je u porastu.
– Ovo se ne događama drugima, ovo se događa svima nama. Ovo ljeto Poluotok je doživio jako puno slučajeva provala i krađa. Saznali smo to popričavši sa susjedima i poznanicima. Očito provalnici iskorištavaju ljetnu gužvu i našu nepažnju, i zato se građani moraju osvijestiti, pogotovo stariji i oni koji žive na zadnjim katovima zgrada (koji su posebno privlačni provalnicima), kazao je naš sugovornik objasnivši kako je ovaj nemili događaj u suprugu i njega unio veliki nemir, strah i nesigurnost te kako već sada strahuje što će se dogoditi kada ponovno bude morao otputovati.
– Ovaj događaj je u meni promijenio mišljenje o Zadru kao sigurnom gradu, zaključio je.
Kako saznajemo iz PU Zadarske, provale u kuće očekivano se događaju u rubnim dijelovima grada, koji su podjednako zastupljeni, dok su provale češće u stanove koji se nalaze u stambenim četvrtima s velikim brojem stanova. Tu prednjače područja Voštarnice, Bulevara i Bilog briga.
– Provale u stanove najčešće su na ulazna vrata, lomljenjem cilindra brave te oslobađanjem zasuna protuprovalnih vrata. Ovdje je zanimljivo da građani koji imaju protuprovalna vrata bez vanjske kvake obično vrata zalupe i misle da su sigurni. No, to nije tako. Nezaključana protuprovalna vrata također se mogu provaliti uz malo znanja, kojeg lopovima ne manjka. Tek kad su zaključana više puta, sigurnosni zasuni uđu u dovratak i tada su prilično sigurna od provale i počinitelji kad to utvrde u pravilu odustaju od provale, objašnjava glasnogovornik PU Zadarske Elis Žodan, dodajući kako se najčešće iz stanova i kuća krade novac, vrijedan nakit i skupa tehnika poput prijenosnih računala i mobitela.
Upravo radi toga nikako ne preporučuje u kući držati veće svote gotovine ili vrijedan nakit koji treba pohraniti u banci ili u sefu (pogotovo za vrijeme izbivanja, tijekom vikenda ili odmora).
Zamolite susjede da vam prazne poštu, podižu rolete
Žodan savjetuje da se zamole susjedi ili bliske osobe od povjerenja da povremeno prazne poštanske sandučiće, pale svjetla u stanu ili podižu rolete jer, u suprtonom, provalnici će znati da u stanu ili kući već duže vrijeme nema nikoga od ukućana.
– Građani u posljednje vrijeme sve više uplaćuju i police osiguranja od provale koje nisu preskupe, a time se glavobolja zbog materijalne štete počinjene provalom prebacuje na osiguravajuća društva. Naposljetku, ukoliko se provala ipak dogodi, potrebno je o tome u što kraćem roku izvijestiti policiju i sačuvati tragove koji mogu biti jako korisni u otkrivanju počinitelja, poručio je Elis Žodan.


Ovo ljeto čak 70 provala u stanove!
Zadarska policija u četiri ljetna mjeseca 2017. godine (lipanj, srpanj, kolovoz i rujan) zabilježila je 24 krađe iz kuća te dvije iz stanova na području grada Zadra. Lani je zabilježeno 25 provala u kuće te 44 u stanove na gradskom području. U istom razdoblju 2018. godine zabilježeno je 15 krađa iz kuća te 3 iz stanova. Provala u kuće ove godine bilo je 21, a u stanove 70, potvrđeno nam je iz policije. Nadalje, najveći broj ovih kaznenih dijela događa se tijekom dana, a manji po noći. Za jedan dio provala nije moguće utvrditi vrijeme počinjenja jer su oštećeni prijavljivali provale po povratku s odmora ili vikenda, doznajemo u Policiji.