Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sabor, Vladu i Ministarstvo uprave tužili pučkoj pravobraniteljici

17.10.2018. 13:00
Sabor, Vladu i Ministarstvo uprave tužili pučkoj pravobraniteljici


Građanska inicijativa Narod odlučuje tužila je Hrvatski sabor, Vladu i Ministarstvo uprave pučkoj pravobraniteljici jer su svojim nezakonitim odlukama o brojanju potpisa i nedopuštanjem promatrača doveli u pitanje ustavno pravo više od 405.000 građana koji su zatražili raspisivanje referenduma. Plasiranjem laži u medije da nije prikupljen dovoljan broj potpisa ponovno je potvrdilo da hrvatski građani ne mogu imati povjerenje u Ministarstvo uprave, da ne mogu imati povjerenje u ministra uprave Lovru Kuščevića, da ne mogu imati povjerenje u agenciju Apis IT koja je angažirana za provjeru potpisa, da ne mogu imati povjerenje u tzv. Povjerenstvo, odnosno ljude koje je ministar Kuščević sam, bez zakonske osnove, angažirao u brojanju potpisa, kazao je jučer u Zadru Tvrtko Krpina, član građanske inicijative Narod odlučuje.
GI Narod odlučuje pokrenula je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za mijenjanje Ustava, konkretno članka 72., vezano za broj saborskih zastupnika, nacionalne manjine i izborne jedinice.
– Građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila je 30 tisuća potpisa više od potrebnog broja, no premijer Plenković i ministar Kuščević odbijaju te potpise i tvrde da hrvatski građani ne žele referendum, da oni nisu dali te potpise. Tvrde da tih 30 tisuća potpisa zapravo ne postoje, da se hrvatski građani ne znaju potpisati i da nisu sposobni pročitati svoj OIB, istaknuo je Krpina i dodao da ni oni, kao ni hrvatska javnost ne znaju što se zapravo u zadnja dva mjeseca događalo s predanim potpisima.
– Kako možemo znati da se u međuvremenu ti potpisti nisu krivotvorili, da se nisu križali, da se nisu naknadno upisivale nove brojke? Da vjerujemo ministru Kušćeviću koji je u nekoliko navrata lagao našu inicijativu? Ne možemo mu vjerovati, naglasio je Krpina i ponovno prozvao i Apis IT, i Povjerenstvo, kao i Sašu Bilića, predsjednika uprave Apis IT-a, povezujući ga s HDZ-om.
– Bilić je u HDZ ušao 2016. godine, a ministar Kuščević je imenovao svih sedam članova Povjerenstva, informirao je predstavnike medija Krpina, osim kojega premijera i ministra nije štedio ni Paleka, koji je rekao da je hrvatskim građanima onemogućeno demokratsko pravo prebrojavanja potpisa, istaknuvši kako javnost dobro zna da promatrači prisustvuju svim izborima te potom i prebrojavanju glasova, što nije bio slučaj ovog puta.
– Nije nam jasno zašto ministar Kuščević i predsjednik Vlade Andrej Plenković nisu dopustili promatrače. Postaje nam to sve jasnije kada uzmemo u obzir izjavu ministra Kuščevića koji je rekao da je bezobrazno sumnjati u institucije, a istovremeno vidimo kako te institucije ne rade svoj posao. Događa se curenje podataka u aferi SMS, u okviru čega se doznaje kako nedostaje spis, a bio je u jednoj vrlo ozbiljnoj instituciji? Što nam to govori o tim institucijama? Kako kao građani možemo imati povjerenje u takve institucije iz kojih nestaju vrlo važni spisi, a da ne izdvajam svjedočanstva žrtava, vukovarskih silovanih žena koje dan danas susreću svoje silovatelje. Što nam to govori o institucijama u Hrvatskoj o kojima ministar Kuščević kaže da je bezobrazno sumnjati u njih, retorički se upitao Paleka i dodao da ga takva izjava neodoljivo podsjeća na izjavu Staljina koji je rekao da nije važno tko glasuje, već je važan onaj koji broji.
– Iz HDZ-a su prije nekoliko godina govorili da im je Apis IT ukrao pet, šest mandata pa je legitimo postaviti pitanje jesu li upravo oni sada angažirali istu agenciju da možda ukrade 50-60 tisuća potpisa, zaključio je Paleka.