Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ABA LIGA Zadar je u svakoj »pravoj« utakmici pao u drugom dijelu

17.10.2019. 08:07


Dvije utakmice istine. U redu, ne treba nakon samo dva kola dramatizirati, ali nakon domaćeg poraza od Krke i nakon dva poraza u dva kola, Zadar je već sada sebe ubacio u poštene probleme. A u iduća dva kola Zadar gostuje kod Mega Leksa i igra domaći dvoboj protiv Cibine. Dakle, igra s protivnicima koji spadaju među slabije momčadi lige i protivnike koji, kao i Zadar, su u ovom trenutku na omjeru 0:2 (u toj skupini je još i Igokea).
Ponavljamo, odigrala su se tek dva kola i porazi nisu problem. Problem je igra. Zadrani su u ovoj sezoni odigrali pet utakmica. Tri u HT Premijer ligi i dvije u ABA ligi. Slavili su u dvije domaće utakmice domaćeg prvenstva, protiv Škrljeva i Vrijednosnica Osijek. Dakle, protivnika koji su debelo ispod razine Zadra. Te utakmice su bile samo lakši trening, jer na drugoj strani su stajali protivnici koji u Višnjiku u 100 utakmica ne bi mogli dobiti Zadra niti u jednoj.


Vrijednost
Preostale tri utakmice su bile one u kojima se mogla vidjeti vrijednost Zadra u ovom trenutku. Poraz od Budućnosti u gostima ne spada u tragediju, iako momčad iz Podgorice, koliko god ima bolji roster od Zadra, nije niti blizu prave forme i već nakon prvog kola jednog je igrača otpustila, drugog dovela (Božić). I Zadar je tu utakmicu igrao dobro u prvom dijelu, a u drugom se raspao. Cibona nije bolja momčad od Zadra. I u dvoboju HT Premijer lige, u ne previše kvalitetnoj utakmici, na poluvremenu bio je egal. Zadar se raspao u nastavku. Protiv Krke kod kuće, momčadi koja također nema Bog zna kakvu kvalitetu, Zadar je stajao dobro u prvom dijelu, dio treće četvrtine je imao kontrolu, a onda više nije. Ne može se reći da se Zadar raspao i u toj utakmici, ali kako je dvoboj išao kraju, tako su igrači Ante Nazora igrali sve gore. I na kraju izgubili. Dakle, Nazor mora pronaći odgovor na pitanje, zašto u sve tri utakmice njegovi igrači padaju kako utakmica ide kraju.


Ivanov i rotacija
Istina, Zadar je igrao bez Ive Ivanova i vjerojatno će igrati još neko vrijeme, ali Zadar isto tako ima rotaciju od 12 igrača. Nazor je protiv Krke maksimalno skratio tu rotaciju. Dakle, kockao se i promašio. Sada se naravno može postaviti pitanje, jeli Nazor trebao koristiti Planinića određeni broj minuta, da ostavi svježinu za udarnu postavu, pogotovo za Fundića. Koliko je dobio s Bryonom Allenom na »jedinici«, koji ionako ništa nije mogao pogoditi, a kao razigravač i nije baš uspješan, odnosno koliko bi bilo smisleno ipak Karla Uljarevića staviti kao zamjenu Martinu Junakoviću, koji je dosta dobro vukao napade Zadra. Tako bi se dobila dva igrača u rotaciji, bilo bi više svježine, a vidjeli smo da svježine Zadru pošteno nestane kako se ide prema kraju.
Krka i Cibona su izuzetno lagano u drugom dijelu probijale zadarsku obranu. Dok je Cibona u Rebecu imala dominantnog »playa« koji je razbijao zadarsku obranu kako je stigao, Krka u Coeseyu i Marinelliju nije imala ekstra razigravače i asistente. Zadar se u prvom dijelu branio agresivnim iskakanjem. Rebec je to lako rješavao, Krka nije. U drugom dijelu Zadrani su mnogo više preuzimali. I vrlo brzo se Krka adaptirala na takav način i kroz »missmatch« lako dolazila do poena. Domaća momčad je prestala raditi pritisak i uveli su »zelene« u zonu komfora. Postavlja se i pitanje treba li Zadar imati i više opcija obrane od picka. Nazor voli iskakanje i preuzimanje. Kada je Ivanov u igri, recimo s Fundićem, onda oba igrača mogu relativno dobro iskakati, Ivanov može i preuzimati (Fundić malo lošije). Ali u bilo kojoj drugoj kombinaciji igrača u reketu, osim kada se igra s četiri mala, upitno je na koji način te obrane funkcioniraju. James Farr (ako ostane u Zadru) i Domagoj Vuković nisu previše jaki na nogama. Niti Jure Planinić još nije došao do razine da može biti duže vrijeme pribran. Treba li u tom trenutku možda krenuti u alternativne obrane, ići preko bloka, zonirati, postaviti zonu ponekad.




Akcija i obrana
Čisto da se protivniku da dopušta da im napad bude »ugodan«. Bryon Allen je odigrao zaista loše protiv Krke i vjerojatno tako lošu utakmicu neće ponoviti. Ali čini se da nedostaje pravih akcija za njega. Pravih kretanja, pravih blokova, da svih pet igrača rade za njega. Nemojmo se zavaravati, sve momčadi će najveću pozornost u obrani preusmjeriti prema tom igraču. Nisu ovo više pripremne utakmice, gdje igrači Himkija nisu imali pojma protiv koga igraju. Neće Allen sada toliko puta ostati sam kao Gilbert. Allen ima klasu da riješi situaciju i »1 na 5«, ali bilo bi bolje kada bi malo i drugi igrači radili za njega. Nedostajte i akcija za Siriščevića, koji ima odličan postotak šuta za tri. Krka je recimo prilagodila svoj način obrane svojim igračima, koji su dosta viši i možda ne previše agilni. Zato Krka dosta zonira (nakon »pick&rolla«), što je Fundić odlično koristio. Ali i Krka je riskirala da Fundića pusti, dok je štopala zadarske bekove. Taj način odgovarao je i brzom Junakoviću. Ali Allen je bio usporen potpuno.
Ponavljamo, tek je početak sezone, a Zadar ima kvalitetu da igra bolje. Pogotovo kada se vrati Ivanov. No, iduće dvije utakmice u ABA ligi treba se dobiti.