Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

[FOTO] 14. “NAŠI MALI GUŠTI” Štandovi puni sira, meda, vina, ulja, suvenira, rukotvorina…

17.10.2019. 13:04


Čak 40 izlagača iz Zadarske županije, ali i Hrvatske okupilo se i izlaže na ovogodišnjim 14. po redu "Našim malim guštima", izložbi hrane, pića, delikatesa i suvenira, a koji se održavaju na Trgu Petra Zoranića. Ove godine "Naši mali gušti", koje organizira Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar održava se od 17. do 19. listopada, što je mnogo ranije nego prijašnjih godina.


Tijekom godina održavanja gotovo 1.000 izlagača
– Ove smo godine promijenili termin te nas je poslužilo predivno, toplo vrijeme. Pokazalo se kako termini u prosincu nisu bili najsretnije rješenje, dok u ovom terminu turistička sezona još uvijek traje i grad je prepun turista. Mislimo kako ćemo ovako moći bolje doprinijeti edukativnom i prodajnom karakteru izložbe, rekao je Denis Ikić, direktor ŽK Zadarske županije istaknuvši kako je sam sajam smješten u blizini Poljane Šime Budinića koja je nekada bila sajmište.
Istaknuo je kako je od 40 izlagača 30 iz Zadarske županije, a ostali su iz drugih županija. Inače, manifestacija je osmišljena 2006. godine s ciljem promocije kvalitetnih, tradicijskih proizvoda u modernim pakiranjima za tržište. Međutim, nakon tri godine održavanja, pozvali su i izlagače iz drugih županija tako da je, kako je Ikić rekao, kroz ovo vrijeme izlagalo gotovo 1.000 izlagača. Ove je godine zbog lokacije sajam smješten u nešto manji šator nego prijašnjih godina, ali ni to nije spriječilo brojne Zadrane i njihove goste da uđu, razgledaju brojne štandove, kušaju uzorke fine hrane te odu zadovoljni, punih vrećica.
"Naše male gušte" otvorio je dožupan Šime Vicković rekavši kako je ovo hvalevrijedna manifestacija.


"Zdrave palačinke" i "Slatko – hrskavo"
– Pohvalio bih i našu Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu, kao i Hotelijersko – turističku i ugostiteljsku školu, koje također sudjeluju na manifestaciji. U sklopu manifestacije odvijaju se i 4. Dani meda i pčelarskih proizvoda u organizaciji županijskog Odjela za poljoprivredu, dodao je Vicković.
Inače, posjetitelji sajma mogu kušati i kupiti različite ukusne i zanimljive proizvode pa se tako nude razne vrste sira, meda, vina, maslinovih ulja, ribljih prerađevina, suvenira i rukotvorina. Pored izložbe održale su se i planiraju se održati razne radionice.
Tako su se danas održale radionice izrade cvjetne narukvice, koju su vodile profesorice iz "Stanka Ožanića" kao i učenici učeničke zadruge.
Učenici i profesori Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole priredili su pravi medni doručak u kojem su nudili nekoliko različitih jela napravljenih od meda. Održane su i radionice "Kraljevo novo ruho" te "Zašto kupiti – napravi!" i "Biopreparati u ekološkoj proizvodnji". Za sutra ujutro su najavljene radionice "Zdrave palačinke" i "Slatko – hrskavo".
Samo otvaranje uveličali su i učenici škole Stanka Ožanića nastupom folklornog društva te nastupom zbora.