Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

[FOTO] FESTIVAL MESA “MEAT ME” Janjeće tripice planule u tren oka

17.10.2019. 13:10


Dugo na zadarskoj pijaci nije bilo ovako živo. Prvog dana Festivala mesa Meat Me, novog gastronomsko-zabavnog proizvoda zadarske Turističke zajednice i Tržnice Zadar, na Staroj pijaci pojelo se oko 450 porcija janjetine koju su zadarski kuhari pripremali po tradicionalnim i modernim recepturama.


Poznatiji po mesu, nego po ribi
Koliko su Zadrani željni šušura na domaći način i to izvan špice sezone, pokazali su odličnim odazivom, a s obzirom da su janjeće tripice koje je pripremao Saša Began iz restorana Foša planule za tren oka, pokazali su da su željni i tradicionalnih mesnih jela.
Kuhari iz restorana Hedonist pripremili su odličnu janjeću jetricu na venecijanski način uz palentu, a ekipa iz Trattorie Mediterraneo je bila zadužena za grill.
Janjetinu u iškom lopižu spremao je kuhar Klaudio Mrkić iz restorana Il Padrino.
– Pripremio sam staro tradicionalno jelo s otoka Iža u iškom lopižu. Radi se na bazi ljutike, a osim janjetine, idu unutra artičoke, biži, koromač. Posjetitelji se nisu vraćali s povratnim rekacijama, ali sve se brzo pojelo i vidim im zadovoljna lica. Festival mesa je pun pogodak jer smo mi ovdje zapravo poznatiji po mesu, nego po ribi. A i po broju okupljenih ljudi, vidi se da je tako nešto bilo potrebno, kazao je mladi kuhar Mrkić koji je upravo marinirao janjetinu za roštilj.
To je moderna verzija jučerašnje teme festivala mesa, ali opet sve inspiriano s autohtonim okusima. Kako je rekao Mrkić, za marinadu je koristio sokove agruma, maslinovo ulje, bijelo vino, brandy, ružmarin, lovor, timijan, sol i papar.
Gradelalo se na posebnom roštilju, vrijednom 60.000 kuna, koji je nabavljen posebno za ovu prigodu. Roštilj naziva Big Green Egg (veliko zeleno jaje) bio je proglašen najboljim roštiljem na svijetu, a meso u njemu zadržava svoje sokove i dobiva aromu dima je jer je napravljen od keramike i loži se s posebnom vrstom ugljena.


Janje na kuki
Veliku ulogu u Festivalu imaju mesari koji su se vrlo rado odazvali na sudjelovanje te donirali meso (mesarske obitelji Biloglav, Lukin, Gobin i Paleka, mesnice Poličanka te trgovački centar Metro).
Mesar Ivan Zdrilić iz Poličanke na licu mjesta demonstrirao je traširanje janjeta koje je na početku programa visilo na kuki, baš kao u mesnici.
– Mi mesari smo jako sretni što se organizirao ovaj festival, a s obzirom da je spiza brzo planula, morat ćemo sljedeći put i više toga pripremiti. Reakcije posjetitelja su pozitivne, jako su zainteresirani, tako da vjerujemo da će se festival održati, kazao je Zdrilić.
Jedan od posjetitelja, Ivan Kaleb također je bio jako zadovoljan.
– Jeo sam janjetinu iz iškog lopiža, porcija je obilata, okus izvrstan. Uz to mi je jako prijalo odlično vino iz Nadina. Festival mesa u listopadu je za svaku pohvalu. Uvijek je dobro dodavati nešto novo u ponudu, a posebno kad ovako nešto opet oživi grad i vrati malo onaj ljetni šušur koji svi volimo, govori ovaj gospodin.
To je i bila ideja organizatora. Upravo je bogatstvo mesnih jela Zadra i njegova zaleđa, kako kaže Mario Paleka, bilo inspiracija Turističkoj zajednici da organizira ovakav festival kao protutežu Tuna Sushi & Wine festivalu, i to u posezoni.




Učenici pripremili koktele i čvarke
– Željeli smo proširiti ponudu u posezoni kad nam broj gostiju sve više raste. U ovom mjesecu imamo 13 posto više gostiju nego u istom razdoblju prošle godine i drago nam je da im možemo pružiti ovakakv gastronomski događaj i to na lokaciji kao što je Stara pijaca. Jako smo zadovoljni odazivom, kako sudionika, tako i posjetitelja, kazao je Paleka, direktor TZ Grada Zadra.
Cjenik za kupone je bio jasno istaknut – "spiza 20 kuna, pićence 10 kuna", a sav prihod ide za Odjel pedijatrije Opće bolnice Zadar.
Za glazbeni ugođaj bila je zadužena grupa Infishando. Program je vodila novinarka Nikolina Radić, a za vizualni identitet festivala je zadužen Neno Stojaković, dok je novinar Mario Vuksan, koji sudjeluje u organizaciji, zaslužan za simpatični naziv festivala Meat Me.
Svoj doprinos su dali i najmlađi. Učenici iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar pripremali su koktele s Maraskinim pićima, a učenici iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, smjer mesari, zajedno s profesoricom Lorenom Dekorti prezentirali su svoj rad – šokol s kojim su sudjelovali na Ninskoj školijadi te čvarci i svinjska mast.
Uz meso se jako dobro slažu pivo, vino i sir pa tako na Festivalu mesa svoje štandove imaju Varoška pivovara, pivovara Brlog, Paška sirana i Gligora te Udruga vinara Zadarske županije. Mesnica Biloglav nudi pršut i domaću slaninu.


 


 


Sutra urbana roštiljada


Tema sutrašnjeg dana je domaći pulastar (mladi pivac). U jutarnjem programu pripremat će se autohtona jela i novije recepture od pulastra i to u izvedbi ekipa iz restorana Dva ribara, Zadar Jadera, Malo misto, 4 kantuna te konobe Skoblar. Edukaciju o odvajanju mesa vodit će kuhar Tomislav Karamarko. Glazbeni program je u rukama grupe Oridano Gypsy Jazz Band, a svime će moderirati Nikolina Radić. Organizatori posebno pozivaju posjetitelje na današnji večernji program koji bi nakon dugo vremena trebao oživjeti ovaj dio Poluotoka i u večernjim satima. Urbanu roštiljadu pripremat će Udruga mladih Puntamike koji su se već iskazali na organizaciji Puntamiške fešte. Osim što su dobri grill majstori, pokazali su i veliko srce te će svoj honorar za pripremu roštilja na Festivalu Meat Me, donirati u humanitarne svrhe u koje ide cijeli prihod Festivala – Odjelu pedijatrije zadarske Opće bolnice. Zabavljat će grupa Bang Bang i DJ Mate Kokić, a sve počinje u 20 sati.
U subotu su na festivalu na redu teletina i svinjetina, a sva tri dana Festivala u 17 sati teme prati Zadar Cooking Show.