Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grabar Kitarović: Kazne za zlodjela poput silovanja još uvijek niske

17.10.2019. 12:51


Nažalost, kazne za takva zlodjela još uvijek su prilično niske, i moramo se zamisliti nad kažnjavanjem, upravo kad je riječ o krvnom deliktu, da to bude u malo većem srazmjeru s divljaštvom koje je počinjeno u takvom krivičnom djelu, poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je danas sudjelovala na otvaranju nautičkog sajma u Biogradu "21. Biograd Boat Show".
Dodala je kako ne može ulaziti u detalje slučaja jer nema više informacija.
– Međutim, jesam zgrožena takvim jednim činom, i u takvoj poziciji svatko se postavlja u poziciju majke, kako bismo reagirali da se to dogodi našem djetetu, naglasila je Grabar Kitarović.
Rekla je da kao predsjednica ne može izravno utjecati na pravosuđe, ali to mogu učiniti građani.
– Uvijek mogu razviti priču, i da društvo izvrši pritisak, ne samo na pravosudni sustav, već i na Ministarstvo pravosuđa, da se kazne pooštre. Kao predsjednica se ne smijem miješati u konkretne slučajeve, ali mislim da imam moralnu i etičku obvezu izraziti ne samo svoje mišljenje, već i mišljenje većine hrvatskih državljana da doista te kazne treba povećati kako bi bile i prevencija da se takvi slučajevi ne događaju, kaže Grabar Kitarović.
Predsjednica je prethodno u Vukovaru izjavila, kritizirajući sporost u procesuiranja ratnih zločina da bi pravosuđe prije svega trebalo slušati narod. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nije se složio s tom njenom izjavom te je poručio da pravosuđe mora suditi u okviru Ustava, zakona i drugih propisa.
Predsjednica je u Biogradu objasnila da je pritom mislila na Ustav.
– Mislim pod time da članak jedan Ustava kaže da u Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a drugo da je zakonski regulirano da bilo tko iz naroda može podnijeti prijavu, i da je Državno odvjetništvo dužno postupati i voditi postupak sukladno prijavi, rekla je Grabar Kitarović.