Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

MY SMART CITY HACKATHON Za turističke probleme tražili softversko rješenje

17.10.2019. 12:18


U crkvi sv. Dominika jutros je počeo My Smart City hackathon za početne i napredne skupine. Kako doznajemo, sudjeluje 9 početničkih i 3 napredna tima koji imaju zadatak da u 24 sata pokušaju kreirati ideje i softverska rješenja koja će odgovoriti na pitanja kako razviti i pospješiti turizam te ga učiniti održivim. Ideje moraju biti ostvarene u roku od 24 sata, tj. do petka u 10 sati nakon čega će ih programeri predstaviti pred žirijem koji će kasnije izabrati pobjednika.


U Zadru je premalo IT tvrtki
Prema riječima Marka Mišulića koji sudjeluje u sklopu My Smart City konferencije kao predavač, pogrešno je očekivati da će se u 24 sata smisliti neka revolucionarna ideja.
– Treba se osloboditi krive ideje o hackathonu, jer ljudi smatraju da će se u kratkom razdoblju od danas do sutra stvoriti revolucionarna ideja. To nije cilj hackathona jer je osnovni zadatak da se na ovaj način kroz prototip softverskog rješenja potakne cijelu zajednicu da počne razmišljati na način kako pospješiti i realizirati određenu temu, kao što je to u ovom slučaju turizam, istaknuo je Mišulić, dodajući kako su potrebne ovakve konferencije tehnološke tematike.
– Svaki susret s kolegama iz branše je svojevrsani inkubator ideja tako da je pohvalno što se u Zadru događaju ovakve stvari, jer ih definitvno treba biti. Ne treba biti nerealan i očekivati da toga bude puno više od ovoga, jer je premalo IT firmi na ovom području da bi se moglo češće događati ovako nešto, zaključio je Mišulić.
Predavač se posebno osvrnuo na mlade koji su glavni nositelji ovog projekta.
– Odlično je što su se mladi odazvali ovom projektu, i što su ga prepoznali kao nešto gdje oni mogu dati svoj doprinos, zaključio je Mišulić.
Iako je riječ o natjecanju koje traje 24 sata, to za mlade sudionike ne predstavlja nikakav problem. Prema riječima Renate Marušić iz Razvojne agencije, timovi su se pripremali za ovaj događaj cijelu godinu iako nisu znali koji će ih zadaci s polja turizma čekati.


Iz "Vlatkovića" 30 učenika u 6 timova
– Mladi hackathonci su jedva dočekali početak. Učenicima se sviđa biti dio ovog projekta, jer se kroz 24 sata susreću sa starijim programerima te izmjenjuju iskustva s njima, objašnjava Marušić, te ističe kako su ove godine pred učenike postavljena tri problema za koja trebaju donijeti softversko rješenje.
– Problemi su kako privući turiste, kako učiniti turistima boravak ugodnijim i kako olakšati domaćim stanovnicima turističku sezonu. Kada se za probleme donese softversko rješenje, tada za mlade programere nastaje veći problem, kako objašnjava Marušić, a to je prezentacija. S obzrom da su oni programeri malo im je teže baratati s prezentacijskim vještinama, ali je sve to, kako kaže Marušić, dio natjecanja.
Čak 30 učenika u 6 timova iz Strukovne škole "Vice Vlatkovića", sudjeluje na hackathonu a među natjecateljimja su i dvije djevojke.
Tea, maturantica Grafičke škole koja se sama prijavila na ovo natjecanje oduševljena je temom konferencije, ali i samim programerskim dijelom, jer se i ona sama bavi kodiranjem i ostalim informatičkim aktivnostima.
– Osjećam se fantastično i čim sam čula da je tema turizam nisam imala više što razmišljati, prijavila sam se, rekla je Tea. (Nikolina MOJIĆ)