Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

NOVI UDARAC Zadarski SDP u predsjedničke izbore ide bez rukovodstva!

17.10.2019. 08:55


Na zatvorenoj sjednici Gradskog odbora SDP-a članstvu je iznijet prijedlog koji predstavlja novi udarac zadarskoj organizaciji – u predsjedničke izbore idu bez novog rukovodstva Gradskog odbora! To praktički znači da će najjaču oporbenu stranku u Zadru u izbore za predsjednika ili predsjednicu RH voditi povjerenik kojega im je odredila Središnjica. Nikša Vukas ovu im je ideju iznio prilikom zadnjeg posjeta Zadru, no prisutni na sastanku zaključili su kako se o ovome neće puno moći raspravljati.
Vukasa, inače političkog tajnika SDP-a, imenovao je vrh stranke te oko njegovih odluka za zadarsku organizaciju stranke nema puno diskusije. On je sada šef Gradskog odbora i jasno je da je njegova zadnja. No, ostane li situacija ovakva sve do predsjedničkih izbora bit će ovo veliki minus u kampanji zadarske organizacije. Naime, svaka podružnica koja djeluje sa povjerenikom ili vršiteljem dužnosti u birača ostavlja dojam kako u svojim redovima nema osobu koja ju može voditi. Upravo se to događa zadarskom SDP-u koji, zbog svojega značaja i općenito uloge na lokalnoj političkoj sceni, nije trebao zapasti u ovakvu situaciju.


Loš dojam među biračima
Istina, gradska je organizacija posljednjih godina tek sjena nekadašnjoj, ali upravo je zato trebalo provesti izboro za novo rukovodstvo kako bi se organizacija stabilizirala i kvalitetno pripremila za predsjedničke izbore. Na taj bi način imali i dovoljno vremena biračima poslati poruku kako su homogeni i kako se isplati glasovati za njihova kandidata.
Ovako, teško da će birače uvjeriti da je riječ o snažnoj lokalnoj organizaciji koju ni odlasci ni ostavke dosadašnjih predsjednika nisu oslabili. Imanovanje povjerenika i njegovi dolasci u Zadar, umjesto izbora novog rukovodstva Gradskog odbora, samo ostavljaju dojam kako je Gradski odbor u toliko lošoj situaciji da ih ne može voditi nitko drugi osim povjerenika.
Naime, Vukas je za privremenog šefa zadarske organizacije imenovan početkom rujna ove godine i mnogi su vjerovali, osobito članovi stranke, kako je to samo privremeno rješenje. No, dva mjeseca kasnije Vukas je još uvijek na čelu Gradskog odbora, a sudeći prema najnovijim informacijama, ostat će neko dulje vrijeme. U slučaju da se izbori za Pantovčak održe 22. prosinca kako je i najavljeno, povjerenik bi zadarsku organizaciju moguće vodio i nakon predsjedničkih izbora.


Ukinuo odluke o v. d. predsjednicima
U Gradskom odboru neugodno su iznenađeni ovakvim razvojem situacije jer su očekivali da je povjernik, kako je to uobičajeno, imenovan na neko kraće vrijeme, a ne ovoliko dugo da ih vodi u predsjedničke izbore. Vukasa smo stoga pitali za komentar ove odluke, no on se od nje ograđuje kratko nam jučer rekavši da će još vidjeti te da još razgovaraju. Na pitanje ostavlja li ovo ipak u javnosti dojam kako zadarski SDP nema člana ili članicu sposobnog za njegovo vođenje, Vukas je pak odgovorio:
– Ne, nego radimo polako, još nismo definirali, nisam još odlučio – ogradio se Vukas od informacije koju smo dobili u lokalnoj podružnici.
No, s obzirom na njegov stav prema Gradskom odboru, njegova tobožnja ideja o ostanku na čelu zadarske organizacije očito će ostati konačnom odlukom. Ili se Vukasu mili dolaziti u Zadar ili lokalno članstvo doista smatra nesposobnim za vođenjem Odbora, no ovakva situacija baca vrlo nezgodnu sliku na zadarske socijaldemokrate. Stoga za njih neće biti dobro uđu li doista u kampanju za iduće izbore sa povjerenikom jer neće moći biti dostojni rivali ostalim strankama.
Naime, nepisano je pravilo da se u izbore ne ide sa povjerenicima, v. d.-ima i ostalim privremenim šefovima stranke jer takvi statusi odaju krhkost stranke. No pomalo tutorski prema zadarskoj podružnici ponio se je njihov povjerenik, poručujući im putem medija da se »ljute umjesto da budu sretni što će im pomoći«:
– Što bi bili ogorčeni? Statut je jasan, Novoselović je podnio ostavku, a nije ovlasti prenio na jednog od potpredsjednika. A ne mogu biti dva v. d. potpredsjednika! Što smo drugo logički imali napraviti nego postaviti povjerenika i ići u raspisivanje izbora? Moramo konsolidirati organizaciju i pomoći joj da djeluje, pa neću ja voditi zadarsku organizaciju – poručio je Vukas zadarskom članstvu nakon imenovanja za povjerenika.




«Konsolidacija stranke«
Zadarski SDP-ovci nisu oduševljeno primili odluku Središnjeg odbora, ponajprije činjenicom da su tog 11. rujna obavijest o razrješenju dvoje potpredsjednika, Irene Dragić i Danijela Radete, dobili SMS porukom kojom ih vrh stranke obavještava da Radeta i Dragić više neće voditi Gradski odbor te da je odlukom od 6. lipnja za povjerenika imenovan glavni tajnik stranke Nikša Vukas. Sudeći po onome što nam je tada izjavio, cilj mu je bio »konsolidirati stranku«, no najnovija situacija kazuje kako će ova »konsolidacija« potrajati malo duže, možda i nakon predsjedničkih izbora:
– Nije na meni da procjenjujem radi li Gradski odbor dobro ili ne, već da se poštuje statut stranke. I odluku o imenovanju povjerenika nisu dobili samo SMS porukom, već mailom, pa je njihov problem što ga ne čitaju. Imali su predsjednika koji je otišao, žao mi je što je tako jer je u cijeloj priči najvažniji SDP. Ja u Zadar nisam došao nekoga nametati, nego konsolidirati stranku i pomoći im da iznjedre najbolje rukovodstvo. Nemaju oni tu što biti ogorčeni, treba poštivati proceduru, a ja ne mogu ući u to zašto Novoselović ni na koga od njih nije prenio ovlasti – zaključio je Vukas, jasno dajući do znanja i kakvom vidi situaciju u zadarskoj organizaciji.
SDP-ovcima ostaje nadati se kako će Vukas za svojih dolazaka u Zadar shvatiti kako ovdje ipak ima ljudi kompetentnih da vode Gradski odbor te kako je za svih najbolje da što prije izaberu novo rukovodstvo da ih u kampanji ne bi morao predstavljati povjerenik.
 
 


Ivan Matešić novi gradski vijećnik SDP-a
Kako je bivši SDP-ovac Antun Novoselović, osim ostavke na dužnost predsjednika Gradskog odbora, na raspolaganje dao i svoj mandat u Gradskom vijeću, zadarski SDP morao je izabrati novog vijećnika. Na dosadašnjim sjednicama radili su sa jednim vijećnikom manje, no Vukas je prilikom zadnjeg dolaska u Zadar odredio i novo ime koje će ih zastupati u GV-u, a riječ je o Ivanu Matešiću, profesoru povijesti i geografije u Hotelijesko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru.
Na lokalnim izborima 2017. godine Matešić je već bio uvršten na listu za Gradsko vijeće Zadra, ali tek na devetom mjestu. Novoselovićevo povlačenje sada mu je otvorilo put za političko djelovanje te ostaje vidjeti hoće li i koliko aktivan biti ovaj profesor.